Ga naar main content
keep-header.jpg
Yves Adams

Overwinteren vogels elk jaar op dezelfde plek?

Zoals je zonder twijfel wel weet, is de migratie dit seizoen volop aan de gang. Terwijl sommige van onze vogels naar zonniger oorden vertrekken, is het voor andere soorten net mooi meegenomen dat ze bij ons mildere winters vinden dan in hun geboortestreek. Onze Natuur-fan Hanneke vroeg zich af de kepen die ze in haar tuin voert elk jaar dezelfde zijn. Wij gingen op zoek naar het antwoord.

In de herfst gaat het luchtverkeer aan de Belgische hemel er best hectisch aan toe. Net zoals vliegtuigen landen sommige vogels enkel en alleen om bij te tanken voor de rest van de vlucht, terwijl andere ervoor kiezen om enkele maanden in ons landje te blijven plakken. En net zoals sommige vogels elk jaar opnieuw hetzelfde nest terugvinden (én gebruiken), zetten andere elke winter opnieuw hun koffers neer op dezelfde bestemming – en dus in dezelfde tuin. Veel zangvogels keren altijd terug naar precies dezelfde plek, zeker wanneer ze weten dat ze hier welkom zijn. Studies tonen aan dat vogels die in de winter gevoerd worden, productiever zijn wanneer het tijd is om eieren te leggen, zelfs als ze al enkele weken niet langer afhankelijk zijn van onze tuintraktaties. Waarom zouden ze zichzelf een gratis buffet ontzeggen als die lekkere hapjes hen een grotere kans bieden om meer nakomelingen op de wereld te zetten?

Elke soort heeft zijn eigen traject en duidelijk omschreven vertrek- en aankomstdata. Zodra de dagen korter worden, vertrekken onze trekvogels naar het zuiden nog voor al het voedsel op is, en komen de vogels uit het noorden naar ons toe omdat de concurrentie in de winter bij ons kleiner is. Dat brengt ons bij een andere vraag: hoe vinden ze jaar na jaar hun winteradresje terug?

Een groep vinken landt in een veld
Lars Soerink
Een groep vinken landt in een veld

Een onfeilbaar richtingsgevoel

Het exacte verhaal achter de vernuftige gewoonten van vogels blijft vaak een mysterie. Maar toch lijken in de wetenschappelijke wereld bepaalde pistes de voorkeur te krijgen om uit te leggen hoe het komt dat vogels elke lente – en elke herfst – op precies dezelfde plaats landen. Sommige vogels gebruiken de stand van de zon (of de sterren, als ze ’s nachts migreren) om de juiste richting te vinden, andere zouden dan weer gevoelig zijn voor het magnetische veld van de aarde en weer andere, zoals duiven, schakelen zelfs hun reukvermogen in om de weg te vinden. Ze hebben dus verschillende hulpmiddelen ter beschikking om jouw gastvrije tuin elk jaar opnieuw terug te vinden!

Stuur jouw vraag in

Heb jij je altijd al afgevraagd of er ook zwarte bloemen bestaan, waarom een specht geen hoofdpijn krijgt en of vissen ook scheten laten? De redactie van Onze Natuur gaat op zoek naar serieuze antwoorden op originele vragen. Heb jij een idee? Stuur jouw vraag in via ons contactformulier en wie weet prijkt het antwoord binnenkort op deze pagina!

Contactformulier

Meer over


Gerelateerde artikels