Opgelet: loslopende tijgers!
Hou vandaag je omgeving extra goed in de gaten, want er dolen loslopende tijgers rond in onze natuur … Opvallend met hun geel-zwarte strepen of net perfect gecamoufleerd sluipen ze met een ruige elegantie rond als meedogenloze killers (of net niet). En nee, deze dieren zijn niet ontsnapt uit een dierentuin, ze wonen hier al van oudsher en hebben elk hun eigen tijger-trekjes. Ga mee met ons op tijgersafari in eigen land!
Tijgerspin met afschrikwekkende strepen
Het vrouwtje van de tijgerspin ziet er gevaarlijk giftig uit, met haar opvallende tijgerprint (foto bovenaan). Dat is gelukkig puur bluf, voor mensen is dit creepy creature helemaal ongevaarlijk. Ook haar vijanden laten zich afschrikken door dit sterke staaltje van tijgerkunst, maar tegelijk zorgen de strepen ook voor de nodige camouflage wanneer de spin in haar web, tussen het hoge gras, op een willoos slachtoffer wacht.
Tijgerslak is een echte tijger in bed
Deze prachtig getekende naaktslak heeft op z’n zachtst gezegd een apart seksleven. En dat zeggen we niet alleen omdat elke tijgerslak zowel man als vrouw is. Als voorspel snuffelen en proeven ze van elkaars slijm, waarna ze zich aan een overhangende tak of ander voorwerp aan een slijmdraad naar beneden laten zakken. Onderwijl verstrengelen hun lichamen zich rond elkaar en komt er achter ieders hoofd een 5 centimeter lange penis tevoorschijn. De piemels wentelen zich om elkaar heen en wisselen spermapakketjes uit. Zoals het een echte ‘tijger in bed’ betaamt, houden ze dit standje (voor de fans: zie video) urenlang vol!
Hongerig als (de larve van) een tijgerlangpootmug
Deze langpootmug is vrij algemeen in ons land, maar misschien is het kleine diertje je nog niet opgevallen. Nochtans heeft deze langpootmug - net zoals de meeste andere tijgers in dit artikel - een opvallende tekening op het lichaam. Ga je op tijgersafari in eigen tuin? Wacht dan tot het donker is en vat post nabij een raam waar licht doorheen valt. Daar kan geen tijgerlangpootmug aan weerstaan! Van de volwassen mug heb je overigens niets te vrezen: ze gaat alleen af en toe op zoek naar wat nectar. De larven (of emelten) zijn echter gevreesd door landbouwers, omdat ze hun buik vullen met de wortels van aardappels en kolen.
Zacht als de gele en witte tijger
Deze wollige tijgers vliegen gezwind de nacht tegemoet. Het zijn twee nachtvlinders uit de familie van de spinneruilen met een sterk behaard lichaam. Beide vlinders hebben kleine, donkere vlekjes op de (gele of witte) voorvleugel, waarvan de hoeveelheid en intensiteit variabel is. Sommige dieren zijn nagenoeg effen gekleurd, terwijl bij andere de vlekjes zelfs tot strepen uitgroeien. Nog meer inheemse (maar veel zeldzamere) ‘tijgervlinders’ zijn het tijgerbeertje en het tijgerblauwtje.
Links: gele tijger (Bert Willaert) en rechts: witte tijger (Rollin Verlinde)
De ultieme jaagskills van de getijgerde lijmspuiter
Om deze aimabele spin te spotten hoef je je zelfs niet naar buiten te begeven: ze woont waarschijnlijk gewoon met jou onder één dak! Geen paniek: deze kleine spin jaagt ‘s nachts op muggen en vliegen - dan hoef jij dat niet meer te doen. Dat doet ze trouwens niet met een plakkerig spinnenweb (en ook niet met een ingebouwde vliegenmepper), maar door ‘giftige lijm’ op haar nietsvermoedende prooi te spuwen. Dat goedje is zo krachtig, dat zelfs een stevige vlieg gewoon aan de grond (of muur) blijft plakken alvorens ze het luchtruim kan kiezen. Graag gedaan!