Ga naar main content
vilda-14621-neushoornkever-yves-adams-800-px-48343.jpg

Onze neushoorn kan vliegen!

Tijgerspinnen, mierenleeuwen, woudapen … met een beetje verbeelding is gans de jungle in onze natuur vertegenwoordigd. Vandaag hebben we het over de trots van ons insectenrijk: de neushoornkever. Jawel: vergeet dansende olifanten, onze neushoorn kan vliegen!

Hoe gevaarlijk is de neushoornkever?

Vergis je niet door de neushoornkever te vergelijken met zijn gigantische naamgever. Terwijl je voor een échte neushoorn best een stapje opzij zet, doet de neushoornkever geen vlieg kwaad. Alleen andere mannetjes moeten opletten, want daarmee durft hij de strijd aangaan. Volwassen neushoornkevers leven slechts enkele weken, waarin ze hooguit wat (planten-)sapjes drinken. Ze teren op de energie die ze als larve hebben opgedaan met het eten van rot en beschimmeld hout. 

Kan onze neushoorn echt vliegen?

De neushoornkever is met 6 cm een grote kever. Je kan er dus niet naast kijken (of horen) wanneer hij het luchtruim kiest. In de paartijd (eind juni - augustus) kan je de grote kevers op een warme valavond zien zwermen. Ze worden aangetrokken door licht, wat een geweldig spektakel oplevert.

Lelijke eendje wordt prachtige zwaan - euh - neushoorn!

Zo mooi als de neushoornkever is om zien, zo lelijk is zijn larve. De engerlingen worden tot 9 cm lang en bezorgen menig tuinier een halve beroerte bij het opgraven. Toch kunnen we je verzekeren dat moestuinen en grasmatten veilig zijn voor dit dier: alleen houtresten worden opgepeuzeld. De neushoornkever brengt trouwens het grootste deel van zijn tijd door als larve: pas na 3 tot 5 jaar verpopt hij zich om eindelijk volwassen te worden. 

Hoe kan je de neushoornkever helpen?

Heb je een composthoop in de tuin of laat je je tuinafval slinken op een grote afvalberg? Da’s een prima plek voor engerlingen! Ze houden van de constante warmte in zo’n hoop groen en helpen er met de vertering van houtig snoeiafval. Omdat ze een voorkeur hebben voor loofhout, doe je er goed aan regelmatig wat vers materiaal aan te bieden. Moet de composthoop weg en kom je deze dieren tegen? Geef hen dan een nieuw plekje in een andere broeihoop, zodat je dit prachtige insect mee in stand houdt. 

Meer over


Gerelateerde artikels