Ga naar main content
onzenatuurdoorgrond-083.jpg

Onze Natuur Doorgrond: Aflevering 4. Een overvloed aan invasieve exoten.

Met zijn twintig centimeter is de Amerikaanse stierkikker een forse knaap. Het imposante amfibie gedijt ook goed in onze wateren.  En dat is slecht nieuws voor lokale waterbewoners, want stierkikkers eten alles wat hun pad kruist. De stier- of brulkikker is trouwens niet de enige exoot die hier de boel op stelten zet. Ook de Blauwband is een vloek voor ons ecosysteem. Deze zoetwatervis uit Oost-Azië is niet alleen een veelvraat, hij is ook drager van een schimmel die inheemse vissen fataal kan worden. Invasieve exoten houden ook op land lelijk huis. De grote Reuzenbalsemien uit India ontneemt andere planten het zonlicht en lokt met zijn sterke geur ook meer bestuivers aan , waardoor lokale planten zich moeilijker kunnen verspreiden.

Ecologen van KU Leuven bestuderen niet alleen invasieve exoten, ze zoeken ook naar manieren om hen een halt toe te roepen. Zo steriliseren ze stierkikkers in het labo en proberen ze hen te bejagen met de hulp van snoeken. Invasieve exoten zijn een neveneffect van de wereldhandel en daardoor moeilijk te vermijden. Toch hoeft niet elke exoot een probleem te zijn. De Amerikaanse vogelkers bijvoorbeeld werd ooit verguisd omdat hij andere vegetatie in de weg zou staan. Maar ondertussen is het duidelijk geworden dat hij inheemse bomen net doet floreren. De Amerikaanse vogelkers zorgt immers voor een rijke voedingsbodem waar eiken, esdoorns en tamme kastanjes hun voordeel mee doen. 
 
Onze Natuur Doorgrond is een vierdelige mini-documentaire die de de Belgische natuur toont zoals je haar nooit eerder zag. Je krijgt unieke beelden te zien van plekken die dichtbij maar onbekend zijn. Vier afleveringen lang treed je in de voetsporen van KU Leuven-onderzoekers. 

De experten in deze video zijn verbonden aan de departementen Aard- & Omgevingswetenschappen en Biologie van KU Leuven. Ontdek meer over deze onderzoekseenheden via https://ees.kuleuven.be/nl en https://bio.kuleuven.be/research 

Meer over


Gerelateerde artikels