Ga naar main content
ond-afl01-bodem-09.jpg

Onze Natuur Doorgrond: Aflevering 1. De bodem als grondlegger van de natuur

Twee bodemonderzoekers van KU Leuven gaan ondergronds. Ze tonen ons hoe rijk en divers onze bodem is. Eén gram grond bevat meer dan verschillende 1 000 soorten. Je graaft mee in korrelige zandgrond en legt plakkerige leem bloot. En ontdekt kleurschakeringen die variëren van spierwit over knalrood en gifgroen tot pekzwart. De bodem ligt letterlijk aan de basis van alle leven. Ondergrondse processen leggen het bovenaardse landschap in de plooi. Wortels banen er zich een weg naar voedsel, suikers en schimmels doen hier aan ruilhandel. 

Wist je trouwens dat onze bodem ook een teletijdmachine is? Met elke spadesteek graaf je dieper en dieper in de geschiedenis. De onderzoekers nemen je 3 miljoen jaar terug in de tijd. Ze leggen grondlagen bloot die al een eeuwigheid geen daglicht gezien hebben…Toch is het uitkijken met onze bodem. Het ondergrondse ecosysteem is mooi en complex maar ook kwetsbaar. Kleine veranderingen hebben hier grote gevolgen. Slecht natuurbeheer kan bijvoorbeeld waardevolle vennen doen leeglopen. De bodemdeskundigen vinden daarom dat we voorzichtig moeten omspringen met onze grond. Kwestie van onze bodemrijkdom ook de komende 3 miljoen jaar te koesteren.  

Onze Natuur Doorgrond is een vierdelige mini-documentaire die de Belgische natuur toont zoals je haar nooit eerder zag. Je krijgt unieke beelden te zien van plekken die dichtbij maar onbekend zijn. Vier afleveringen lang treed je in de voetsporen van KU Leuven-onderzoekers. 

De experten in deze video zijn verbonden aan de Afdeling Bos, Natuur en Landschap van KU Leuven. Ontdek meer over deze onderzoekseenheid via https://ees.kuleuven.be/nl
 

Meer over


Gerelateerde artikels