Ga naar main content
hangmat-header.jpg

Onze favoriete natuurplekjes om in je hangmat te hangen

Je hebt zo van die dagen dat het leven eventjes een versnelling of twee lager mag ... Tijdens een hittegolf bijvoorbeeld. Geen fut om je wandelschoenen aan te trekken voor kilometerslang zwoegen, zweten en puffen? Weet dan dat er in Vlaanderen heel wat plekjes lonken waar je midden in de natuur ongestoord en ongestraft je hangmat kan ophangen. Opgelet: voorbehouden voor echte levensgenieters!

Mag je zomaar overal je hangmat ophangen?

Geef toe, het leven ziet er mooier uit vanuit een hangmat, toch? Zo kan je comfortabel vogels in de vlucht spotten of genieten van het artistieke wolkenspel aan de hemel zonder een stijve nek te krijgen, om maar één voordeel te noemen. Wie het geluk heeft zelf over twee forse bomen – of een stevige hangmatstaander – te beschikken, kan de hele zomer lang in eigen tuin horizontaal genieten van al dat luchtspektakel. Maar wat als je op een appartement met een klein balkon of in een rijhuis met een vierkantemeterkoertje woont? Kan je dan gewoon de natuur intrekken en je mobiele chill-plek om het even waar tussen twee bomen ophangen? Met een beetje gezond verstand kom je al ver. 

Drie gouden hangmatregels

  • Vraag indien mogelijk eerst toestemming aan de eigenaar van het gebied waar je jouw hangmat wil ophangen.
  • Kies voor een hangmat met een ophangsysteem dat de schors en de stam van de bomen niet beschadigt
  • Bevestig je hangmat op een plaats waar je andere wandelaars, fietsers en natuurgenieters, maar ook de aanwezige fauna niet hindert. Bomen met nestjes of nestkasten zijn een no-go.
Vraag indien nodig eerst toestemming aan de eigenaar van het gebied waar je je hangmat wil ophangen.
Vraag indien nodig eerst toestemming aan de eigenaar van het gebied waar je je hangmat wil ophangen.

Wil je niet gewoon een paar uurtjes relaxen, maar echt de nacht doorbrengen in je hangmat? Dan gelden er uiteraard wat striktere regels. Gewoon het bos intrekken en lukraak je hangende kampeerplek installeren, is niet toegelaten, net zoals je ook niet om het even waar je tent mag neerpoten. In ons land vind je wel her en der bivakzones in het bos waar palen die specifiek bedoeld zijn voor hangmatkampeerders staan: hier ben je dus meer dan welkom om de nacht bengelend boven de grond door te brengen. Geen palen te zien? Dan mag je je hangmat ook bevestigen aan twee bomen die langs de rand van de bivakzone staan, maar niet dieper het bos in gaan.

De 5 tofste hangplekken van Vlaanderen

Bosland in Limburg

Bosland, die prachtige lap groen in het noorden van de provincie Limburg, is een paradijs voor actieve natuurfans. Maar wist je al dat niemand je er scheef zal bekijken als je al die sportieve activiteiten gewoon links laat liggen? Meer zelfs, luieren wordt er aangemoedigd! Bij een twintigtal uitleenpunten rondom het gebied staan ze te popelen om je op weg te sturen met een Bosland-rugzak vol tips waar je tijdens het wandelen je schommelende lap stof kan ophangen. En die hoef je niet eens zelf mee te brengen, want ook een fleurige fairtrade-hangmat met de nodige bevestigingskoorden maakt deel uit van het pakket. Gratis en voor niks! Enkele een waarborg van 50 euro of je identiteitskaart als onderpand volstaan.

>> Info: Een Bosland-hangmat uitlenen kan voor een halve of een hele dag, van 15 maart tot en met 15 oktober, maar in de zomerperiode kan je best reserveren.

De Luysmolen in Bocholt

Chillen is een kunst en al helemaal als je erin slaagt om het met de hele familie te doen. Lukt het je niet om thuis eens met z’n allen een luie zondag te organiseren, omdat er te veel verplichtingen, hobby’s en en taakjes in het huishouden lonken? Reserveer dan een lunch ‘deluxe’ bij De Luysmolen, stap met kroost en hond in de auto en zet koers richting Bocholt, waar je aan de oever van de lieflijk kabbelende Abeek je picknickdeken kan uitspreiden. Eens de hongerige magen gevuld zijn, kan je de vertering z’n werk laten doen terwijl je – netjes op een rij en zachtjes wiegend in een hangmat – van de rust, de zon en de mooie natuur van Grenspark Kempen-Broek geniet op het domein van De Luysmolen.

>> Info: Bij De Luysmolen kan je voor 3 euro per stuk tot zes hangmatten uitlenen gedurende twee uur. Bestel je picknickmand goed op voorhand!

De Balense natuurgebieden

In 2018 werd de Keiheuvelwandeling in Balen nog in de spotlights gezet als ‘Wandeling van het Jaar’, wat de populariteit van de route alleen maar deed toenemen. Jong en oud vindt nu probleemloos de weg naar de heide, de witte zandgrond en de immer groene dennenbomen van het natuurgebied Most-Keiheuvel. Maar ook in de rest van Balen scheert het natuurtoerisme hoge toppen. Wil je tijdens het wandelen af en toe even pauzeren en genieten van al dat moois, dan hoef je niet lang te zoeken naar een geschikte hangplek. Op maar liefst tien verschillende plaatsen in de Balense natuurgebieden vind je speciaal voorziene palen om je hangmat met musketons aan te bevestigen. 

>> Info: Breng je eigen exemplaar mee of pik er eentje gratis op aan de kassa van het recreatiedomein Keiheuvel

Stiltepad van Westouter

Ondertussen denk je misschien dat ze in het westen van het land niet weten hoe je gelukzalig kan ontspannen, maar niets is minder waar! Trek gerust eens naar de Douvevallei in het Heuvelland, de idyllische streek die geklemd zit tussen Poperinge, Ieper en de Franse grens. Stevige wandelschoenen en een basisconditie heb je wel nodig, want het stiltepad dat je de ultieme relaxatie brengt, telt een kleine 13 kilometer. Gelukkig vind je langs de route – die maar liefst vijf verschillende natuurgebieden doorkruist – ruim voldoende rustpunten, waarvan de houten hangmat een absolute aanrader is. Zalig achterover geleund kan je er bovendien bezinnen met een van de toepasselijke haiku’s die je er uitgekerfd vindt in het hout.

>> Info: Voor het Stiltepad van Westouter heb je een wandelkaartje (verkrijgbaar bij Westtoer) nodig, aangezien de route soms afwijkt van de wandelknooppunten van wandelnetwerk Heuvelland. 

Stiltegebied in Bornem

Waar kan je beter tot rust komen en je oren verwennen met niets dan geluiden die afkomstig zijn uit de natuur dan in een officieel stiltegebied? In Bornem vind je er zo eentje, dat zich uitstrekt langs de Scheldeoever van Branst tot Wintam. Wanneer je er het stiltepad Hingene volgt, kom je vanzelf bij een plek waar een permanente hangmat bungelt, ter hoogte van knooppunt 10. Zo hoef je zelf niets met je mee te dragen tijdens het wandelen en kan je helemaal onbelemmerd genieten van de stilte. Kortom, the place to be om even je ogen te laten rusten en de indrukken van al die prachtige uitzichten over de Schelde te verwerken.

>> Info: Het Stiltepad Hingene start en eindigt aan de parking van het gemeenschapshuis, Louis Segersstraat 4, 2880 Bornem. Je volgt de knooppunten 12-8-11-16-19-15-10-11-8-12.

Meer over


Gerelateerde artikels