Met deze bloemen kan je nachtvlinders lokken
Je kent vast wel de uitdrukking ‘als een mot naar vlam aangetrokken worden’. En dat je nachtvlinders als echte zoetekauwen altijd kan verleiden met een schoteltje rottend fruit, is je waarschijnlijk ook niet vreemd. Maar wist je dat ze net als dagvlinders ook nectar nodig hebben om hun motortje te doen draaien? Met de juiste bloeiende planten in je tuin kan je op een zachte avond een heuse parade van de mooiste nachtvlinders zien passeren.
Hoe trekt een plant nachtvlinders aan?
Een plant die voor z’n bevruchting vrijwel volledig afhankelijk is van nachtvlinders, zoals de avondkoekoeksbloem, gooit maar beter alles in de strijd. In de eerste plaats doet hij dat met bloemen die je overdag amper kan ruiken, maar die ’s avonds net een sterkere geur verspreiden, omdat ze bijvoorbeeld dan pas hun kroonblaadjes openvouwen. Nachtvlinders hebben een extreem goed ontwikkeld reukorgaan, wat maakt dat ze het intense parfum al van ver kunnen opvangen. Ook lange, flexibele meeldraden maken het een nachtvlinder makkelijker om een bloem te bestuiven. En om extra op te vallen in het donker, hebben de meeste van deze bloemen bovendien een lichte kleur. Zo kan je er dus niet naast kijken én ruiken. Mooie bonus: wie deze bloeiende planten op zijn terras of in zijn tuin zet, geniet natuurlijk zelf ook van al die welriekende geurtjes!
Een bloemrijk menu voor nachtvlinders
Zolang de temperatuur ’s nachts niet onder de 5 graden Celsius zakt, kan je buiten een brede waaier aan nachtvlinders in de weer zien. Vanzelfsprekend heb je tijdens de lente- en zomermaanden meer kans om ze te spotten, omdat de meeste planten dan in bloei staan, maar ook in de herfst zijn nog heel wat soorten actief. Met deze planten in je tuin of op je terras trek je gegarandeerd een bonte verzameling van deze nachtelijke fladderaars aan:
- Kamperfoelie: wie kent niet die typische, zoete geur die je op zwoele zomeravonden met een zacht briesje tegemoet waait? Heerlijk! En ook nachtvlinders, zoals de pijlstaarten, zijn er dol op.
- Teunisbloem: de citroengele, geurige bloemen van deze plant, die pas ’s avonds opengaan en ’s ochtends al verwelkt zijn, vormen een geliefkoosd buffet voor veel nachtvlindersoorten.
- IJzerhard: ook gekend als verbena, een echte vlindermagneet. Deze plant weet zowel dag- als nachtvlinders te bekoren met zijn lieflijke, paarse bloemetjes die een zomer lang bloeien.
Van links naar rechts en van boven naar onder: kamperfoelie, ijzerhard, spoorbloem en teunisbloem
- Vlinderstruik: heel populair bij dagvlinders, maar na zonsondergang maken zij plaats voor hun nachtelijke tegenhangers, zoals de gamma-uil en de huismoeder, en de kolibrievlinder (zie kader).
- Klimop: deze bekende klimplant bloeit vanaf eind september tot november, dus hier kan je nog tot laat in het jaar tal van nachtvlindersoorten en andere insecten op aantreffen.
- Engelentrompet: een bijzondere plant met hangende kelken, die vooral ’s avonds een betoverende geur verspreiden. Je plaatst hem wel best in een pot of kuip, zodat hij binnen kan overwinteren.
- Spoorbloem: ook deze plant zet vooral na zonsondergang alle geursluizen open. Knip de uitgebloeide rode bloemetjes regelmatig weg en hij bloeit uitbundig door van mei tot in november.
De kolibrievlinder: een speciaal geval
De kolibrievlinder is een uitzonderlijk beestje: als dagactieve nachtvlinder kan je hem ook op klaarlichte dag zien rondfladderen, al komt hij ’s zomers toch vooral in actie rond valavond. Net als een echte kolibrie is hij in staat quasi volledig stil te hangen voor een bloem, al moet hij daar wel zo’n 70 tot 80 keer per seconde voor met zijn vleugels slaan. Een enorme krachtinspanning, waarvoor hij in ruil véél nectar moet bijtanken. Dat doet hij met zijn roltong van zo’n 28 millimeter – extreem lang voor een vlinder! Heb je een vlinderstruik in de tuin, dan is de kans groot dat je tijdens de zomermaanden bezoek krijgt van een kolibrievlinder, want door het opwarmende klimaat komt hij tegenwoordig zowat overal in ons land voor. Maar ook op alle bovenvermelde bloeiende planten zuigt de kolibrievlinder met veel smaak een lekkere nectarcocktail bij elkaar.