Ga naar main content
shutterstock-573691624-e1556547146448.jpg

Mens en wolf

Grote boze wolf

De wolf is een belangrijk personage in de literatuur. In sommige verhalen is hij de held, maar in de meeste de antiheld. Zo was hij enerzijds de grote boze wolf die kleine meisjes en grootmoeders verslond. Anderzijds de redder van de vondelingen Romulus en Remus en medeverantwoordelijk voor het ontstaan van Rome.

Toch overheersten in de 18de en 19de eeuw de negatieve eigenschappen en werd de wolf gezien als een vreselijk monster. Het werd de mens aangeleerd om bang van hem te zijn. Dit kwam omdat de wolf vaak vee, zoals schapen, doodbeet. Boeren leden hierdoor veel economisch verlies en ook de schapen raakten gestresseerd waardoor drachtige schapen miskramen konden krijgen.

Bescherming vee

Ook sinds de terugkeer van de wolf worden er nog regelmatig schapen doodgebeten, maar uit het verleden leren we dat bejaging niet de juiste oplossing is. Daarom kan je als veehouder best je dieren optimaal beschermen tegen de wolf. Hoe je dat juist doet, leer je hier en in onderstaande video van Agentschap Natuur en Bos.

Zonder vee moet je zeker geen schrik hebben van de wolf. Het is effectief een roofdier, maar geen knuffeldier. Hij is ontzettend mensenschuw en zal zelden een mens aanvallen. In uiterst uitzonderlijke gevallen kan een wolf zich agressief opstellen ter bescherming van zijn roedel, in tijden van schaarste of wanneer zijn territorium bedreigd wordt. Dus zolang je de wolf, zijn roedel en leefomgeving respecteert is de kans klein dat er iets gebeurt.

Oog in oog met een wolf

Een wolvenontmoeting is iets dat je moet overkomen, niet iets dat je moet opzoeken. Zijn zintuigen zijn zo scherp dat hij je ruikt, hoort of ziet lang voor jij hem in de gaten hebt. Als je hem al zou zien is het in 99,9% van de gevallen op grote afstand. Maar mocht je er toch in slagen een wolf te verrassen en je oog in oog komt te staan ren dan absoluut niet weg, want dan ziet de wolf jou mogelijks aan als prooi. Je blijft best stil staan en kijkt hem in de ogen. Stel je dominant op, maak je zo groot mogelijk door bijvoorbeeld je vest open te houden. Probeer hem zeker niet te benaderen, als de wolf aan ons gewend raakt, vergroot de kans dat hij zich aan vee vergrijpt of agressief wordt tegen de mens. Het is dus in ieders voordeel om het wilde karakter van de wolf te behouden.

Hoe ga ik nu om met die wolf? TIPS en TRICKS

 • Niet voederen
  De wolf zal de mens associëren met makkelijke toegang tot voedsel. Hierdoor kunnen ze minder schuw of zelfs agressief worden.
 • Zoek geen toenadering tot de welpen
  Welpen zien er schattig en aaibaar uit, maar zoek geen toenadering anders raken ze van jongs af aan gewend aan de mens. Wanneer ze volwassen, en minder aaibaar, zijn zullen ze toenadering blijven zoeken.
 • Hondeneigenaars zijn best voorzichtig
  Wandel met je hond aan de leiband, zeker als je in de buurt van het leefgebied komt. De wolf kan een loslopende hond als indringer of prooi beschouwen. In sommige gevallen kan de wolf zelfs met een hond paren, zo ontstaan hybriden. Dit brengt de genetische zuiverheid van wolvenpopulaties in gevaar.
 • Als je ooit een wolf of een spoor van een wolf ziet kan je dit altijd melden aan wolf@inbo.be of op https://waarnemingen.be/
  Experts gaan aan de slag met jouw melding en zoeken uit of het wel degelijk ging om een wolf of om een ander dier. Je kan op deze website van waarnemingen.be ook steeds meldingen geven over andere dieren en natuurverschijnselen.
 • Probeer je vee optimaal te beschermen
  Hoe je dat juist kan doen, leer je in deze video van Agentschap Natuur en Bos. Voor alle informatie rond de maatregelen voor weide-afspanningen en subsidies kan je terecht bij Agentschap Natuur en Bos. Klik hier voor meer informatie. Als vee-eigenaar kan je ook voor advies terecht bij de vrijwilligers van het Wolf Fencing Team.
 • Wil je een schadevergoeding omdat je huisvee werd aangevallen?
  Schadevergoedingen kan je aanvragen via het e-loket van Natuur en Bos
 • Wil je andere veehouders helpen met het beschermen van hun dieren? Word dan vrijwilliger bij het Wolf Fencing Team in België
  Zij willen veehouders leren en helpen om hun dieren optimaal te beschermen tegen de wolf. Het Wolf Fencing Team is een vrijwilligersnetwerk van belanghebbende en geïnteresseerden en ze zijn steeds op zoek naar helpende handen. Meer informatie vind je op deze website.

Meer over


Gerelateerde artikels