Ga naar main content
schermafbeelding-2020-05-27-om-16-27-34.png
Joris Everaert

Mannelijke otter vestigt zich in Durme- en Moervaartvallei

In en rond Lokeren wordt de laatste tijd geregeld een otter gespot, vooral in natuurreservaat Groot Molsbroek. Het schuwe dier laat zich niet zien aan mensen, maar verschijnt wél op de cameravallen die Joris Everaert, vrijwilliger bij VZW Durme, strategisch heeft uitgezet. “Ik vind ook regelmatig spraints, uitwerpselen waarmee een otter zijn territorium afbakent. Er woont dus minstens één otter in het gebied en die passeert regelmatig voor onze lens.”

Dat de otter voor de vallei van de Durme en de Moervaart heeft gekozen, kwam als een verrassing, vertelt Joris: “We hebben al meerdere jaren een beverpopulatie die zich hier ook voortplant. Natuurlijk hoop je dan dat er ooit een otter opduikt. Maar dat het zo snel al zou gebeuren, hadden we nooit durven vermoeden. In december 2019 konden we hem voor het eerst vastleggen op beeld. Ondertussen weet ik waar ik m’n cameravallen best plaats in Groot Molsbroek - de otter gebruikt vaak dezelfde paadjes als de bevers - maar toch is het elke keer weer bijzonder om het roofdier te zien verschijnen zoals recent nog op 11, 12 en 18 mei (zie filmpjes). Het is een mooie beloning voor de beheerwerken die we hier uitvoeren en de natuurontwikkelingsprojecten in de regio.”

Hoe kiest de otter zijn territorium?

Dat een otter zich in een gebied vestigt, is goed nieuws. Het betekent dat de waterkwaliteit er goed is en dat er veel vis aanwezig is. Maar volgens Joris is er meer nodig om het de otter naar zijn zin te maken: “Het territorium van een otter strekt zich uit over 20 tot 40 km oeverlengte en/of enkele km² moerasgebied. Door het Molsbroek in Lokeren recent uit te breiden met de naastliggende Hamputten in Waasmunster, ontstond een uitgestrekt reservaat (het Groot Molsbroek) met overvloedig water en veel rustplaatsen. Die laatste zijn onontbeerlijk voor de otter: hij heeft plekjes nodig, ver weg van de mens, om zich ook overdag in alle stilte terug te trekken. Het otterterritorium strekt zich in dit geval uit over de Durme en aangrenzende waterrijke gebieden zoals Groot Molsbroek, en vermoedelijk ook de Moervaart.”

Nog veel vraagtekens

Waar deze otter vandaan komt, is nog onbekend, maar Joris hoopt snel uitsluitsel te krijgen: “Door de coronamaatregelen duurt het iets langer eer de DNA-stalen van de gevonden spraints getest kunnen worden. Pas dan weten we 100% zeker of het altijd dezelfde otter is, die we te zien krijgen. We hebben ook stalen opgevraagd uit Nederlandse gebieden, waar onze otter mogelijk vandaan komt. Misschien is er ook een link met de otter uit Kruibeke, want via de Schelde en de Durme staan onze gebieden met elkaar in verbinding.” De allergrootste vraag is natuurlijk of ook een vrouwelijke otter de weg zal vinden naar de Durme- en Moervaartvallei. Als die zich vestigt in een territorium dat overlapt met het gebied van de mannetjesotter, is het alleen nog maar een kwestie van tijd vooraleer we de suikerbonen mogen bovenhalen. 

Beelden: Joris Everaert (VZW Durme)

Meer over


Gerelateerde artikels