Macrolens voor je smartphone
Om mooie close-ups van onze natuur te maken, hoef je niet altijd een dure camera te hebben. Onze Natuur testte een kleine clip-on macrolens voor smartphones uit.
Tegenwoordig hebben we altijd en overal ons mini-fototoestel op zak. Smartphone-camera’s worden alsmaar beter, al zijn er nog altijd enkele beperkingen. Omdat de toestellen ook steeds dunner worden, is er bijvoorbeeld niet genoeg plaats voor een goede macrolens.
Upgrade van je telefoon
Daar is een oplossing voor: een extra lens om op je smartphone te bevestigen. Sommige zijn specifiek voor één type telefoon, maar ik koos voor een universele lens met een vergroting van 15x. Vaak zijn die dingen niet eens heel duur: voor minder dan tien euro heb je er al eentje.
Tips om te starten met macrofotografie
En dan ga je op pad, op zoek naar mooie beelden. Met een vergroting van 15x kan je nog nét zonder statief werken, als je je handen maar stil houdt tijdens het fotograferen (mét statief zal het resultaat uiteraard mooier zijn). Kies voor een windstille dag, want beweging is nefast voor de scherpte van je foto’s.
Het vinden van je voorwerp vergt enige oefening. Je kijkt op het schermpje van je telefoon en hebt de neiging om het midden daarvan als zoeker te gebruiken. Maar de camera én de clip zitten bovenaan je smartphone – althans dat is bij mij het geval. Je moet dus net ietsje naast het voorwerp mikken. En elke keer je je toestel kantelt voor een andere compositie, verandert die werkwijze.
Een clip-on lens heeft een vast scherpstelpunt, je moet dus zelf op zoek gaan naar de goede afstand om een foto te maken. Hou je smartphone dichter en wat verder weg om te ontdekken wanneer de lens focust op het voorwerp van jouw keuze. Bij de macrolens die ik uittestte, was die afstand iets meer dan 2 cm.
Natuurfotografie voor beginners
Een lens over een lens: je zou verwachten dat de kwaliteit achteruit gaat. Het tegendeel is waar: je maakt verbazingwekkend mooie foto’s met dit kleine hebbeding. Insecten, bloemen, dauwdruppels … je kan er zelfs filmpjes mee maken.
Hou er wel rekening mee dat de natuur ook nog moet meewerken. Niet elk insect vindt het leuk om tot 2 cm benaderd te worden door een groot, zwart ding. Kies in het begin voor minder mobiele soorten, zoals kevers, rupsen of spinnen of maak het jezelf nog makkelijker met plantaardige modellen. Het kan ook helpen om op een frisse ochtend op beeldenjacht te gaan, wanneer vlinders zich nog moeten opwarmen.