Ga naar main content
solitaire-bij-header.jpg
Rollin Verlinde

Kunnen bijen in je huis overwinteren?

Uit de vele vragen die we wekelijks binnenkrijgen in onze mailbox, blijkt dat zelfs het kleinste leventje op jullie verwondering en zorg kan rekenen. Zo heeft Onze Natuur-fan Huberte al enkele dagen een bij in huis en vraagt zij zich af of het beestje binnen kan overwinteren. Moet ze bijvoorbeeld voedsel voorzien voor haar nieuwe huisgenootje? Het antwoord lees je in dit artikel.

Zelf schuiven we stilaan wat dichter bij de haard en halen we de fleecedekentjes boven, dus zal het je niet verbazen dat ook insecten een warmer plekje opzoeken om de koudere maanden door te brengen. Ook bijen hebben warmte nodig om te overleven, en die vinden ze in een droog en beschut nest. De meeste wilde bijen overwinteren als larve of als pop, maar in ons land leven ook een aantal soorten die als volwassen insect de winter doorbrengen. Meestal kiezen ze voor een nest onder de grond: ze graven een holletje in de bodem met een gang van soms wel 30 centimeter diep – zo houden ze het binnen zéker vorstvrij. Vervolgens metselen ze de opening dicht met een stevige mix van speeksel en modder, zodat de warmte niet door kieren en spleten naar buiten kan waaien. Soms gebruiken ze ook kleine steentjes of stukjes van planten om de deuropening af te sluiten. 

Er bestaan echter ook wilde bijensoorten die liever bovengronds blijven. Zij kruipen het liefst in holle stengels, oude boomstammen of in de muren van je huis. Oude voegen tussen de bakstenen van je gevel of spleten tussen de klinkers van je terras zijn ideaal om een winterverblijfje in te bouwen, maar af en toe zoeken ze ook schuren, onverwarmde zolders of spouwmuren op. Of dat mooie insectenhotel in je tuin, natuurlijk! Het is dus niet zo verwonderlijk dat je in deze tijd van het jaar een bij in je huis ziet zitten of rondvliegen.

FotoProductKenmerkenPrijs
Onze keuze!
Insectenhotel Majuro

Insectenhotel Majuro

  • Lengte: 34cm, hoogte: 34cm, breedte: 8,1cm
  • Materiaal: hout
  • Ideale schuilplaats voor insecten
Prijs bekijken
Mini insectenhuis Cuba op paal

Mini insectenhuis Cuba op paal

  • Set van vier
  • Hoogte huisje: 10 cm
  • Hoogte huisje met paal: 68cm
  • Diepte invlieggaten: 5cm
Prijs bekijken
Insectenhotel solitaire bij

Insectenhotel solitaire bij

  • Lengte: 9cm, hoogte: 19cm, breedte: 10,5cm
  • Materiaal: kunststof
  • Inclusief 29 tubes
Prijs bekijken

De meeste wilde bijen zijn solitair en gaan dus in hun eentje op zoek naar een warm winterplekje. Daar hoef je hen niet bij te helpen – een bij vindt zelf haar accommodatie wel! En met haar tijdens de zomer opgebouwde vetreserves kan ze zonder honger aan haar winterslaap te beginnen, dus ook voeding hoef je niet te voorzien. De kans is dus groot dat jouw gestreepte bezoeker gewoon even op prospectie is en vanzelf de weg naar buiten zal vinden om daar een geschikt onderkomen voor de winter te zoeken. Hoe kan je jouw bijtje daarbij helpen? Simpel: zorg nog vóór de winter al voor een bijvriendelijke tuin. Als je bijvoorbeeld enkele ‘rommelige’ hoekjes voorziet, met voldoende afgevallen bladeren en planten met holle stengels, geef je de wilde bij alvast een flink duwtje in de rug.

Tijdens hun winterslaap voeren wilde bijen niet bijzonder veel uit: ze houden zich héél stil om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Normaal gezien volstaan hun vetreserves om deze periode te overbruggen. Pas wanneer de buitentemperaturen boven de 10 °C klimmen, komen ze weer tevoorschijn uit hun schuilplaats.

Stuur jouw vraag in

Heb jij je altijd al afgevraagd of er ook zwarte bloemen bestaan, waarom een specht geen hoofdpijn krijgt en of vissen ook scheten laten? De redactie van Onze Natuur gaat op zoek naar serieuze antwoorden op originele vragen. Heb je een idee? Stuur jouw vraag in via ons contactformulier en wie weet prijkt het antwoord binnenkort op deze pagina!

Stel je vraag

Meer over


Gerelateerde artikels