Ga naar main content
kauwgum-onder-schoen.jpeg

Kauwgom op de stoep: een plakkerig probleem

Onze Natuur en Mooimakers dagen je uit: richt je blik terwijl je door de stad loopt eens gedurende één minuut op het voetpad en tel hoeveel (resten van) kauwgom je gemiddeld telt per stoeptegel. Verrast? Wij ook. Want het alomtegenwoordige klevende goedje is niet alleen vervelend wanneer het aan je schoenzool blijft plakken, het heeft ook een kwalijke invloed op het milieu. Hoe groot het probleem precies is, doen we hier uit de doeken. En je krijgt er gratis en voor niets dé ultieme tip bovenop om het kauwgomprobleem voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen.

20 minuten vs. 20 jaar

Je hebt gemiddeld 20 minuten plezier van een tabletje kauwgom, maar de natuur heeft 20 jaar of meer nodig om het weer af te breken. Hoe lang precies, dat hangt af van het type kauwgom. Ook de plek waar hij gedumpt wordt, doet ertoe: in een goed werkende composthoop is de klus misschien al op 20 jaar geklaard. Maar zo’n lang leven zijn de meeste composthopen niet beschoren, want de meeste mensen willen hun vruchtbare grondstof doorgaans sneller inzetten. Op minder gunstige plekken blijven kauwgumresten tot honderd jaar lang aanwezig.  

⅓ kauwgom kauw je niet zomaar weg

Wat er overblijft na 20 minuten intensief kauwen, is gemiddeld niet meer dan een derde van het oorspronkelijke gewicht aan kauwgom. Die restfractie bestaat grotendeels uit synthetische polymeren – in de volksmond: plastics. Dat lees je goed, de meeste kauwgommen zijn gemaakt van een petroleumderivaat. Tijdens het malen lossen alleen de toegevoegde smaak- en geurstoffen van de kauwgum op. Wat overblijft, zijn hardnekkige plastics die uiteindelijk wel degraderen in de natuur, maar nooit helemaal verdwijnen. Zo is kauwgom mede verantwoordelijk voor de toename aan schadelijke microplastics in de natuur. Ze worden o.a. teruggevonden in onze waterlopen én in de magen, veren en/of vacht van onschuldige wilde dieren. 

15% van alle zwerfvuil is kauwgom

Van alle stuks zwerfvuil die aangetroffen worden in het straatbeeld, behoort maar liefst 15% tot de fractie ‘kauwgom’. Tot die conclusie komt OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij, in haar recente fractierapport. In ruwe aantallen is dat best een grote hoeveelheid. In gewicht lijkt het nog mee te vallen: 1,8% van het totale gewicht aan weggegooid zwerfvuil in Vlaanderen is toe te schrijven aan kauwgom. Hou er wel rekening mee dat een plakje kauwgom veel moeilijker te verwijderen is dan pakweg een leeg blikje, waardoor het vuil accumuleert en de impact ervan relatief groter is. 

1,75 euro om 1 m2 kauwgom op te ruimen

Kauwgom kan je helaas niet zomaar opvegen of oprapen, je hebt er dure en/of arbeidsintensieve technieken voor nodig zoals hogedruk- of stoomreiniging, bevriezing of manueel schrapen. Een exact bedrag plakken op het verwijderen van spum – het recente woord voor uitgespuwde en platgetrapte kauwgom – is een moeilijke rekenoefening. De Local Government Association die in het Verenigd Koninkrijk instaat voor het opschonen van de straten, houdt het op 1,5 Britse pond (€ 1,75) om één vierkante meter kauwgomvrij te maken. Rekening houdend met het gemiddeld aantal kauwgomresten dat ze aantreffen op een Britse stoep, komt dat op minstens 15 eurocent per kauwgom. 

0 kauwgommen in Singapore

Omwille van de grote impact op het milieu, de overlast die onhandig geplakte kauwgommen veroorzaken én de hoge kosten om kauwgomresten te verwijderen, is er sinds 2004 een nultolerantie van kracht in Singapore. Het is er voortaan verboden om kauwgom te verhandelen, te eten of uit te spuwen. Alleen wie een doktersvoorschrift op zak heeft, mag nog legaal kauwen – uitspuwen blijft natuurlijk voor iedereen verboden. Een drastische maatregel, waarvan we alleen maar kunnen hopen dat hij ook effectief voor nul kauwgommen op straat zorgt.  

24 uur in je darmstelsel

Een hardnekkige mythe beweert dat kauwgom jarenlang in je maag blijft kleven, met allerlei ongemakken van dien. Dat is gelukkig niet waar: een gezond maag-darmstelsel kan best wel weg met het plakkerige snoepgoed. Niet dat je maag het verteerd krijgt, maar het is ook niet zo dat de kauwgom zich ophoopt tot een obstructieve bal in je buik. Door middel van de natuurlijke, peristaltische bewegingen van je darmen, bereikt een bolletje kauwgom zonder complicaties na gemiddeld 24 uur de achteruitgang. 

Zo kan je het kauwgomprobleem mee helpen oplossen

Zo kan je het kauwgomprobleem mee helpen oplossen

Zoals beloofd, krijg je van ons nog de ultieme tip om het kauwgomprobleem voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen. Die is even simpel als doeltreffend: behandel kauwgom simpelweg als afval, net zoals alle andere zaken die je weggooit. Ben je een notoire kauwgomkauwer, neem dan behalve je pakje kauwgom steevast wat papiertjes mee wanneer je de deur uitgaat. Zo kan je je afval bewaren wanneer er even geen vuilnisbak in de buurt is. 

Thuis gooi je je kauwgom trouwens best bij het restafval en niet bij het GFT. Kauw je op plasticvrije kauwgom? Dan geldt hetzelfde advies, want ook natuurlijke gom kan jarenlang nodig hebben om helemaal af te breken. Vind je écht geen vuilnisbak in de buurt en heb je geen papiertje bij om je uitgekauwde gombrij in te bewaren, dan kan je de natuur een dienst bewijzen door je kauwgom voor één keer wel in te slikken.  

Meer over


Gerelateerde artikels