Ga naar main content
kat-vangt-muis.jpg

Katten jagen minder vaak met deze tips

Al meer dan 9.000 jaar leven huiskatten vredig aan onze zijde. Ze beginnen te snorren wanneer je hen eten voorschotelt, vragen op tijd en stond een vriendelijke aai, verstoren onze Zoom-meetings en houden zetels warm. En toch … leiden ze daarnaast een dubbelleven als meedogenloze killers. Dat is niet alleen sneu voor hun prooien die ze vaak niet eens opeten, maar zeker ook voor de biodiversiteit. Nee, we overdrijven niet, er zijn al diersoorten uitgestorven door toedoen van de kat! De aard van het beestje? Dat is gedeeltelijk zo, maar dat wil niet zeggen dat je er niks aan kan doen. 

Een dood vogeltje: nooit leuk

Het lijkt soms wel alsof er een heksenjacht aan de gang is tussen natuurbeschermers die liefst alle katten achter slot en grendel zien en kattenliefhebbers die hun oogappels een tochtje in de buitenwereld gunnen. Maar zo zwart-wit is het verhaal niet. Geen enkele katteneigenaar vindt het leuk om een dood vogeltje op de mat terug te vinden en er zijn echt wel groene jongens die thuis een kat huisvesten én buiten laten. Wedden dat beide partijen maar wat graag katvriendelijke oplossingen uitproberen om het aantal slachtoffers te beperken? 

De kat de bel aanbinden

Dat moeten ook enkele Britse wetenschappers gedacht hebben, toen ze een grootschalig onderzoek opzetten om de effectiviteit van enkele courante en minder courante maatregelen tegen felien jaaggedrag uit te testen. In totaal werden 355 katten uit 219 gezinnen aan een test onderworpen. Eerst werd gedurende een periode van 7 weken het jaaggedrag van elke kat in kaart gebracht. Vervolgens werd elke kat onderworpen aan één uit vijf protocollen die de prooidrift mogelijk zouden verminderen (sommige katten deden dienst als controlegroep). Na een overgangsperiode werd het aantal prooien opnieuw geturfd. Wat alvast niet bleek te helpen, is het aanbrengen van een kattenbelletje. De meeste katten bleken zo goed in het stilhouden van hun hals, dat ze konden jagen zonder rinkelen. 

Hoogwaardige kattenvoeding reduceert aantal wildslachtoffers

Een maatregel die het aantal moorden wél deed verminderen, was het aanbieden van een hoogwaardige, proteïnerijke voeding aan de testkatten. Door de katten thuis op een vleesrijk dieet te zetten, daalde hun prooidrift aanzienlijk. 

Speel dagelijks 10 minuten met je kat

Een ander succesvol recept om katten hun klauwen te leren beheersen, is het spelen van een hengelspel. Katten die op die manier uitgedaagd worden en de kans krijgen om hun jachtskills op een gecontroleerde manier te oefenen, hebben minder nood aan ‘the real thing’. Vijf tot tien minuten per dag hengelen met afwisselende speeltjes blijkt voldoende en is een haalbare kaart voor de meeste katteneigenaren. 

FotoProductKenmerkenPrijs
Onze keuze!
Elektronisch kattenspeelgoed met laser

Elektronisch kattenspeelgoed met laser

  • Stimuleert natuurlijke jaaginstinct
  • Elektrisch, interactief ontwerp
  • Uren speelplezier
Prijs bekijken
Veren kattenspeeltjes

Veren kattenspeeltjes

  • Vermijd verveling
  • Ideaal voor uren speelplezier
  • Set van 10 stuks
Prijs bekijken
Kattenhengel

Kattenhengel

  • Boeiend, gezond speelgoed
  • Stimuleert natuurlijke jaaginstinct
Prijs bekijken

Een clownskraag schrikt vogels af

In het buitenland zijn speciale halsbanden te koop die als een regenboogkleurige kraag omheen de kattenhals passen. Zulke halsbanden blijken vooral nuttig voor het reduceren van het aantal vogelvangsten. Dat is niet onverwacht, aangezien vogels veel meer kleuren zien dan kleine zoogdieren. Kleine kanttekening: de deelnemers aan de studie omschreven de kraag als ‘belachelijk’ en waren niet van plan hem ook nadien nog te gebruiken - ondanks het positieve effect op het jaaggedrag van hun kat. Moeten poezen nu ook al fashionable zijn? 

Geen positief effect: voederpuzzels

Het aanbieden van voedsel in zogenaamde ‘voederpuzzels’ voor katten, waarbij de huisdieren brokjes moeten opvissen of luikjes moeten openen, bleek contraproductief. Het idee erachter was dat katten zo mentaal gestimuleerd worden en minder nood zouden hebben aan andere uitdagingen. De vraag is echter of de katten voldoende tijd kregen om hun nieuwe hobby onder de knie te krijgen. Mogelijk raakten ze net gefrustreerd omdat hun voedsel minder bereikbaar was, waardoor ze extra gingen jagen. 

Nog meer aanbevelingen

Het interessante aan bovenstaande studie is dat de onderzoekers getracht hebben zo weinig mogelijk aan de vrijheid van de kat te tornen. De deelnemende huistijgers mochten nog steeds naar buiten wanneer ze dat wilden en konden zich daar vrij bewegen. 

Maatregelen die de bewegingen van de kat beperken, werden echter niet opgenomen hoewel ze met stip het meeste effect hebben. Steeds meer mensen bouwen een ‘catio’ of kattenren voor hun fluweelpotige huisdieren, al is dat vaker om hen uit het verkeer te houden dan om hen toegang tot muizen te ontzeggen. Ook is er een groeiende groep katteneigenaars die hun huisdier meeneemt aan een leiband of in een rugzak, de zogenaamde ‘cat explorers’. In ons land is het nog steeds een vreemd gezicht, maar wie weet wordt het ooit het nieuwe normaal! 

Kan je het toch niet over je hart krijgen om je kat binnen te houden of in haar bewegingen te beperken, neem dan haar dieet onder de loep en bied dagelijks enkele spelmomenten aan. Geef haar een rijke maaltijd voor ze de wijde wereld in trekt. Hou haar binnen op die momenten dat de natuur het kwetsbaarst is: een uur voor en na zonsop- en ondergang. Broedt er een vogel in je buurt? Geef je kat dan enkele dagen huisarrest wanneer de jongen leren vliegen.

Meer over


Gerelateerde artikels