Hoe zie je het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees?
Deze schattigaards vind je terug in zowat elke Belgische tuin en in de winter zijn ze niet weg te slaan van je voedersilo’s en vetbollen: het olijke duo kool- en pimpelmees! Vaak trekken ze samen op, zodat ze elkaar kunnen waarschuwen bij naderend gevaar. Als je ze niet tegelijk aan één twijg zit bungelen, kan het echter lastig zijn om de ene van de andere soort te onderscheiden. Wil je altijd meteen weten met welke mees je te maken hebt? Dankzij de handige checklist in dit artikel kan je ze in één-twee-drie ontmaskeren.
Deze complete vogelvoederset van Esschert Design heeft alles wat je nodig hebt om een verscheidenheid aan vogels naar je tuin te lokken en ze te verwennen met heerlijke traktaties.
- Heerlijk Vogelvoer: Een assortiment van zaden, pinda's en vetbollen om de vogels in je tuin te voeden.
- Winterzaadmix: Een kilogram winterzaadmix met een diversiteit aan granen en zaden die vogels voorzien van de benodigde energie tijdens de koude maanden.
- Vetbollen: Een waardevolle bron van energie voor vogels, vooral tijdens koude winters, boordevol essentiële oliën en vetten.
- Lees meer...
Zo herken je de koolmees
-
Kleur
De meest herkenbare uiterlijke eigenschap van de koolmees is zijn zwarte kopje en dito ‘stropdas’ – een verticale streep die van zijn hals tot over zijn buik loopt. Bij de vrouwtjes is dit dasje iets smaller en fijner afgetekend. Verder heeft hij grote, witte wangen en een gele buik. Zijn staart en vleugels zijn dan weer grijsblauw, terwijl zijn rug olijfgroen kleurt. -
Formaat
De koolmees is een maatje groter dan de pimpelmees: hij wordt 12 tot 15 centimeter lang en is daarmee onze grootste mezensoort. -
Zang
De alledaagse zang van de koolmees is heel herkenbaar en klinkt een beetje als een roestige fietspomp of de sirene van een brandweerwagen: ti-du-ti-du-ti-du. Wanneer hij echter op vrijerspad is, haalt hij een indrukwekkend zangrepertoire boven: de koolmees kent maar liefst 40 verschillende noten! -
Manier van foerageren
Eten zoekt de koolmees meestal door op de grond rond te scharrelen. Hij duwt afgevallen bladeren opzij om kleine diertjes (insecten, spinnen, larven en rupsen), nootjes en zaden op te pikken met zijn snavel en vliegt er vervolgens mee naar een hoog plekje om zijn maaltje in alle rust op te smikkelen. Ook kan hij zich met zijn stevige pootjes gemakkelijk vastklampen aan bomen en takken om zo naar lekkere hapjes te speuren.
Zo herken je de pimpelmees
-
Kleur
De pimpelmees springt meteen in het oog door zijn opvallende kleuren: hij draagt een helderblauw petje en heeft een lichtgele borst. Zijn grijsblauwe ‘stropdas’ is minder uitgesproken dan bij de koolmees en sluit ook niet aan op zijn blauwige halsbandje. Wel opvallend: zijn witte wangen en voorhoofd worden onderbroken door een elegante, zwarte oogstreep. Zijn rug is net als bij de koolmees wat groenig van kleur. -
Formaat
De pimpelmees is het kleine neefje van de koolmees, met een gemiddelde grootte van 10 tot 12 centimeter. Om wat groter te lijken wanneer hij in de clinch gaat met een rivaal, zet hij de veertjes op zijn kruin overeind. -
Zang
Een zingende pimpelmees maakt een helder, trillend geluid dat naar het einde toe naar beneden loopt op de toonladder. Zijn lied klinkt volgens vogelliefhebbers als een ‘zilveren belletje’: het start met twee hoge begintonen, gevolgd door een snelle reeks van lagere toontjes. -
Manier van foerageren
Deze kleine acrobaat hangt het liefst ondersteboven aan een dun twijgje te balanceren om zijn dagelijkse kostje van insecten, spinnen, bessen, zaden en nootjes te verzamelen. Daarom vinden ze de vetbollen en pindaslingers in je tuin ook zo leuk! Je ziet hem ook vaak op rietstengels, een waar buffet van overwinterende insectenlarven.
Nog méér mezenvriendjes
Wist je dat er in ons land nog andere mezensoorten voorkomen? Toegegeven, ze zijn iets minder opmerkelijk dan de koolmees en de pimpelmees, maar ze verdienen zeker ook hun plekje in dit mezenartikel.
Kuifmees
De kuifmees heeft zijn naam niet gestolen: op zijn kopje met zwart-witte tekening prijkt een spitse, driehoekige kuif, die hij steil omhoog kan zetten als hij extra indruk wil maken. Verder heeft hij nog een zwarte bef en een zwart halsbandje, de rest van zijn lijf is bovenaan grijsbruin en onderaan vuilwit van kleur.
Zwarte mees
De zwarte mees is de minst opvallende mees uit het rijtje. Dit kleine vogeltje heeft een zwart kopje met een witte vlek op de wangen en in de nek. Voor de rest is hij vrij grauw van kleur, met een grijze rug en twee fijne, witte streepjes op de vleugels. Hij zit het liefst hoog bovenin een naaldboom.
Staartmees
Een schattiger vogeltje dan de staartmees kan je bijna niet vinden! Dit pluizenbolletje op pootjes met zijn lange, smalle, zwarte staart heeft een wit kopje met een brede, zwarte streep aan weerszijden van zijn kruin en een piepklein snaveltje. Het zijn zenuwachtige vogeltjes die zich graag in groep verplaatsen.