Ga naar main content
vilda-34218-zaadpluisjes-van-paardenbloem-rollin-verlinde-1900-px-52570.jpeg
Rollin Verlinde

Hoe ver vliegen de zaden van de paardenbloem?

Doe jij mee aan de actie ‘Maai Mei Niet’? Dan is de kans groot dat je gazon binnenkort groen met prachtige gele stippen kleurt: paardenbloemen. Een weldaad voor nectarzoekers zoals bijen en vlinders, maar ook voor zaadetende vogels zoals de groenling. Want binnenkort veranderen die gele bloemen in pluizige zaadbolletjes, wachtend op kinderen die hen in één keer uitblazen in ruil voor een felbegeerde wens.

 

De zaden van de paardenbloem, met hun harige parachute, vallen in theorie niet zo ver van hun ouderbloem. De pluisjes vertragen de val, maar onder invloed van de zwaartekracht bereiken ze toch nog een valsnelheid van 30 cm per seconde. Voor een bloemkop op 30 cm hoogte, betekent dat dus niet meer dan één seconde voor het zaadje de grond bereikt. Meer dan 99 procent van alle paardenbloemzaadjes reizen dan ook niet verder dan 10 meter vooraleer ze een zachte landing maken. 

Maar … daarentegen staan paardenbloemen ook bekend als planten waarvan de zaden het verst van allemaal kunnen neerdwarrelen. Daarvoor rekenen ze niet op de wind, maar op thermiek. Op warme, zonnige dagen wordt 1 op de 7000 pluisjes meer dan een kilometer ver meegevoerd. En wanneer de omstandigheden écht helemaal goed zitten, landt de parachute pas na 150 km. Geen wonder dat paardenbloemen letterlijk overal opduiken!

Meer over


Gerelateerde artikels