Ga naar main content
everzwijn.jpg
Yves Adams

Hoe kan je je tuin beveiligen tegen everzwijnen?

Onze Natuur-fan Lutgarde woont op een terrein van ongeveer een hectare groot. De afgelopen week kreeg ze tot tweemaal toe bezoek van een groep – of ‘rotte’ voor de kenners – everzwijnen, die een groot stuk van de tuin omwoelden. Leuk, die wildlife vlakbij je woonst, maar de schade die ze aanrichten tijdens hun passage aanrichten, die hoeven we er niet meteen bij. 

Wat komen everzwijnen zoeken in je tuin?

De tijd dat je een wild zwijn alleen in de Ardense bossen tegen het harige lijf kon lopen, ligt al eventjes achter ons. Ook in andere delen van Wallonië, maar evengoed in Limburg of Vlaams-Brabant moet je soms in de remmen omdat een gezinnetje everzwijnen de weg wil oversteken. Een duidelijk teken dat onze bossen een aantrekkelijke habitat vormen voor deze prachtige dieren, mooi zo!

Everzwijnen staan er echter om bekend een gezonde eetlust te hebben – en dat is een understatement. Tijdens hun zoektocht naar een voedzame maaltijd komen ze ook wel eens in tuinen terecht van mensen die in de buurt van het bos wonen. En daarbij houden ze zich niet in om voor landschapsarchitect te spelen. Al wroetend met hun snuit draaien ze alles wat los en vast zit om, in de hoop hun dagelijkse kostje van noten, plantenwortels en kleine diertjes uit de bodem op te graven. En dat laat z’n sporen na!

In mastjaren waarin bomen uitzonderlijk veel eikels en beukennootjes dragen (en laten vallen), gaan ze naar verluidt extra driest te werk om hun eenzijdige dieet aan te vullen met meer eiwitrijke voeding, zoals regenwormen en emelten – de larve van de langpootmug. Daarbij kunnen ze de bodem tot een diepte van wel 50 centimeter omwoelen. Best vervelend als je droomt van een strak gazon, maar in het ecosysteem van het bos zijn everzwijnen waardevolle werkkrachten. Door de grasmat om te ploegen, ontstaat er een ideaal kiembed voor planten die anders geen kans krijgen om te ontspruiten. Kortom, voor natuurgebieden is de aanwezigheid van wilde zwijnen een echte meerwaarde. Misschien kan je je dus afvragen of je de komst van die groep everzwijnen in je tuin niet kan ombuigen naar iets positiefs?

Deze maatregelen helpen om schade te voorkomen

Toch geen fan van die vandalen in je tuin, die alles wat op hun pad komt naar binnen spelen en daarbij een spoor van vernieling achterlaten? Dit zijn enkele maatregelen die je kan nemen om schade te voorkomen:

Een omheining op maat plaatsen

Everzwijnen zijn sterke dieren, die zich niet zomaar laten tegenhouden door een strook kippengaas tussen twee stokjes. Maak je omheining dus zeker 1 meter hoog, gebruik stevige palen en een draad van minstens 2 millimeter dik, met een maaswijdte van maximaal 10 centimeter. Om halsstarrige wroeters te ontmoedigen, graaf je de draad ook nog eens minstens 20 centimeter diep in de grond.

Een elektrische draad spannen

Niet zo goedkoop, maar wel effectief: een afspanning onder stroom rondom je terrein plaatsen. Dat kan een combinatie van drie elektrische draden zijn, op zo’n 20, 40 en 60 centimeter hoogte gespannen, of een elektrisch net met een maaswijdte van maximaal 10 centimeter. Deze oplossing vergt wel wat inspanningen van jouw kant: staat er begroeiing aan de rand van je terrein die in aanraking komt met de elektrische draad, dan krijg je stroomverlies waardoor het effect volledig verloren gaat. Regelmatig maaien is dus een must!

Bewegende poppen neerzetten

Net als veel andere dieren zijn ook everzwijnen niet zo wild van dingen die plotse bewegingen maken, zeker wanneer die objecten op een onvoorspelbare manier bewegen. Met zo’n typische ‘wapperende’ pop die je weleens bij autodealers ziet staan, kan je niet alleen vogels, maar ook everzwijnen op afstand houden. Voor een tuin van een hectare groot is één opblazende pop ruim voldoende, maar zet hem wel af en toe eens op een andere plek om gewenning te voorkomen.

Lawaai maken

Ook op luide knallen of andere vervelende geluiden zijn everzwijnen niet erg tuk. Met een gaskanon of een gelijkaardig geluidssysteem kan je de nodige decibels produceren om ongewenste bezoekers van je terrein te weren, al moet je er wel rekening mee houden dat de meeste dieren snel gewoon raken aan dit kabaal. Kies dus af en toe eens een ander soort lawaai en zet de geluidsbron regelmatig op een andere plaats. En zorg er uiteraard voor dat je geen overlast creëert voor je buren en de rest van de omgeving.

Meer over


Gerelateerde artikels