Ga naar main content
vilda-111537-klaprozen-jeroen-mentens-1900-px-53090.jpeg
Jeroen Mentens

Handen op elkaar voor de klaproos!

Klaprozen in de bermen, daar worden we allemaal wel een beetje vrolijk van. In sommige jaren zie je er zelfs extra veel opduiken, wanneer veel bermplanten de droge zomer van het jaar voordien niet hebben overleefd. Het is op zo’n moment dat papaverzaad zijn kans schoon ziet om toe te slaan … 

De vuurrode klaproos of papaver is een echte pioniersplant. Ze verschijnt als eerste op het toneel waar de grond omgewoeld of het gras gemaaid wordt. Daarom zag je de bloem vroeger vaak op akkers, tussen het graan, samen met andere akkerbloemen zoals de korenbloem. Een combinatie van intensieve bemesting en onkruidbestrijding heeft de rode eyecatcher verdrongen, maar volhardend als de klaproos is, weet ze zich te handhaven aan de akkerranden. 

Soms zie je klaprozen ‘uit het niets’ opduiken op plekken waar jarenlang geen vleugje rood te bespeuren was. Dat komt omdat het zaad van de papaver jarenlang, misschien wel decennialang, overleeft in de grond. Pas wanneer de zaadjes zonder concurrentie vallen, steken ze de kop op. Om daarna - als de bodem lange tijd met rust gelaten wordt - weer even geheimzinnig te verdwijnen. 

Hou jij van klaprozen in de tuin?

‘Location is everything’, zeker als je klaprozen tot bloei wil zien komen. Kies een plekje in je tuin waar je geen innige band mee hebt en woel er de grond om. Verspil je papaverzaad niet op plaatsen waar al planten staan, want dan ben je eraan voor de moeite. 

Opgelet: weersta aan de verleiding om klaprozen te plukken om in een vaasje te zetten. ‘Poppy’s’ zijn alleen mooi in hun natuurlijke habitat, want ze bloeien maar korte tijd. In het wild verschijnen er elke dag nieuwe klaprozen, maar in je vaasje blijft er na enkele uren al geen enkele bloem meer over … 

Meer over


Gerelateerde artikels