Ga naar main content
vilda-152385-groene-begraafplaats-yves-adams-1900-px-62908.jpg
Yves Adams

Groene grafbeplanting: welke planten zijn geschikt?

Met een paar winterharde vaste planten en kleurrijke bloembollen zorg je 365 dagen lang voor eeuwig leven op de begraafplaats van je dierbare(n). Ontdek hier welke onderhoudsvriendelijke, groenblijvende planten en kleurrijke bloemsoorten geschikt zijn om aan te planten op het kerkhof.

Planten op het kerkhof, daar heb je het liefst van al weinig werk en veel plezier aan. Deze tips helpen je op weg om de geschikte vaste planten of bloemen te kiezen:

  • Kies voor groenblijvende of winterharde meerjarige planten die niet elke week of elk seizoen onderhoud nodig hebben.
  • Vermijd snelgroeiende planten. We zijn fan van klimop als tuinplant, maar op een begraafplaats loop je al snel het risico dat de plant andere grafperken overwoekert.
  • Experimenteer met een mix van soorten die op verschillende momenten bloeien of plant een aantal bloembollen zodat je het jaar rond wat moois hebt om het grafperk op te fleuren.
  • Staat het grafzerk vaak in de volle zon of meestal in de schaduw? Check de condities van de begraafplaats en pas je plantenselectie aan. 
  • Een goede bodembedekker als basis verhindert de groei van onkruid en houdt vocht in de grond vast.
  • Snoeien doet bloeien: voor wintergroene, vaste planten is een eenjaarlijkse snoeibeurt na de bloeiperiode aangeraden. 
  • Overleg met een medewerker van het tuincentrum en vraag ook gerust advies aan de hovenier of beheerder van de begraafplaats. Zo weet je precies wat kan en mag.

Groenblijvende planten

Wintergroene bodembedekkers zorgen 365 per jaar een groen grafperk, vragen weinig onderhoud en geven onkruid geen kans. Denk aan vetplanten, winterheide, hosta en andere gras- of kruidachtige planten als groene basis om de laatste rustplaats van je dierbare(n) eeuwig in het groen te zetten.

Vetplanten

Vetplanten

Sedum (vetkruid) en Sempervivum, wat niet toevallig ‘altijd levend’ betekent, zijn twee soorten van droogtebestendige vetplanten waar je quasi geen onderhoud aan hebt. Vetplanten groeien ook goed op schaduwrijke plekjes en staan garant voor een groen, bodembedekkend tapijtje het jaar rond. In de zomermaanden staan de meeste vetplanten in bloei en trekken ze allerlei wilde bijen en vlinders aan. De stevige vetplantblaadjes blijven ook in de winter mooi.

Winterheide of dopheide (Erica)

Winterheide of dopheide (Erica)

Een lange bloeier die voortuintjes (en waarom ook geen grafzerk) de hele winter lang kleur kan geeft, is winterheide. Deze snelgroeiende, compacte bodembedekker heeft donkergroene, naaldvormige bladeren. Van december tot april staat dit sierlijke plantje volop in bloei met - afhankelijk van de soort - roze, donkerroze of witte buisbloempjes. Nog een voordeel: het risico op hongerige konijntjes op en rond de begraafplaats is een pak kleiner met winterheide op je grafperk want ze lusten deze plantjes absoluut niet graag.

Hosta

Hosta

Hosta of hartlelie is een geslacht met een 40-tal soorten. Deze vaste plant gedijt zowel in zonrijke als schaduwrijke plekjes. De hartvormige, smal uitlopende bladeren hebben sterk afgetekende nerven en kunnen variëren in kleur van blauwgroen tot geelgroen. De grote, klokvormige bloemen (wit, lila, paars, ...) groeien op lange stengels die bij sommige soorten tot wel 150 cm hoog kunnen groeien. Afhankelijk van de plaats zijn kleinere soorten beter geschikt.

Dikkemanskruid

Dikkemanskruid

Een van de populairste bodembedekkers is dikkemanskruid. Deze compacte, winterharde plant groeit max. 15 cm hoog en heeft decoratieve, leerachtige groene bladeren waarmee je grafperk, plantenvak of border al snel gevuld is met groen moois. Reken ongeveer 10 tot 15 plantjes per m². Van februari tot mei bloeit het kruid met witte, kleine bloemen. Dikkemanskruid kan je zowel op zonnige als schaduwrijke plaatsen planten, bijvoorbeeld in combinatie met varens en hosta’s.

Heesterachtige kruiden

Heesterachtige kruiden

Heesterachtige kruiden zoals tijm en rozemarijn behouden hun blad het jaar rond en hebben een bossige, lage groeiwijze. Behalve als smaakmaker doen ze ook prima dienst als bodembedekker. Deze keukenkruiden groeien quasi overal - ook tussen (stap)stenen - zolang ze maar voldoende zon in de zomer en droge voeten in de winter hebben. Kortom, ze zijn zeer onderhoudsvriendelijk. ‘s Zomers staan de kruiden in bloei met kleine roze (tijm) of paarse (rozemarijn) bloemetjes. Snoei na de bloei is de sleutel tot een vol bosje kruiden, ook in de wintermaanden.

Kleurrijke accenten

Wil je ook nog wat kleur en volume in je plantsoen? Vul je border of perkje aan met een aantal bloeiende struiken of bloembollen uit deze selectie.

Helleborus

Helleborus

De typisch felrode kerstroos of helleborus kennen we allemaal als potjesplant. Deze ijzersterke bloeier is ook een publiekslieveling in veel tuinborders en stadsparken omwille van haar groenblijvende bladeren in de winter en prachtige bloemen in het voorjaar. Dus waarom ook niet op de begraafplaats? Helleborus staat vroeg op het jaar al in bloei. Er bestaan wel 200 rassen, en het grootste deel daarvan valt onder de groep van Helleborus Orientalis die in een breed arsenaal aan bloemkleuren verkrijgbaar is: van maagdelijk wit (al dan niet met spikkels) tot roze, rood, paars, geel, groen en bijna zwart. Vriest het nog in het voorjaar? Dan hoef je niet te vrezen want helleborus beschermt zichzelf tegen vorst door het vocht dat in haar bladeren en wortels opgeslagen zit weg te pompen. De bloemen gaan even slap hangen, maar ze vriezen niet kapot dankzij dit vernuftige trucje.

Viooltjes

Viooltjes

Dit lieve tuinbloempje verovert steeds meer stadsnatuur. Viooltjes houden van halfschaduw en vochtige grond. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en kleuren. Ze bloeien zowel in het voorjaar als in de herfst, sommige variëteiten zijn ook winterhard. Let wel op: viooltjes zijn geen vaste planten. Ze verspreiden zich makkelijk door uitzaaiing. Viooltjes vragen dus weinig verzorging, maar hou er wel rekening mee dat je misschien af en toe een paar exemplaren bij de buren zal terugvinden.

Asters

Asters

Ben je eerder op zoek naar een makkelijke, meerjarige plant met frivole bloemen om een begraafplaats kleur te geven? Asters groeien goed op frisse bodem (al dan niet met grind of steenslag). De fijne bloemen bloeien quasi de hele zomer en herfst in diverse kleuren en verschillende hoogtes. Dankzij hun licht overhangende groeiwijze zijn asters ideaal om aan te planten als border of langs een paadje. Vlinders en andere insecten zullen je dankbaar zijn als je kiest voor een bosje asters rond het grafzerk van je dierbare.

Bloembollen

Bloembollen

Het leuke aan bloembollen is dat je ze één keer plant, en dat ze jaar na jaar terugkomen. Denk aan narcissen, krokussen, sneeuwklokjes, wilde tulpen, irissen, hyacinten, ... die de begraafplaats het hele voorjaar lang een vrolijke, kleurrijke toets geven.

Nog meer inspiratie nodig?

Deze planten en bloemen doen het ook goed op het kerkhof: dwergmispel, gevlekte dovenetel, koperknoopje, steenbreek, Japanse zegge, slangenbaard, sierui, dahlia, vrouwenmantel, klokjesbloem, witte scheefbloem, meisjesogen.

Meer over


Gerelateerde artikels