Ga naar main content
voedingmot.jpeg

Geplaagd door motten

Stel je voor: je bent je keukenkasten aan het opruimen en plots merk je dat je voedselvoorraad geplunderd is door motten. Help! Maar zijn deze beestjes echt enkel en alleen op de wereld gezet om ons het leven zuur te maken? En hoe hou je ze weg uit je huis?

Onverwachte nachtelijke bezoekers

Wat zijn motten precies? Eigenlijk zijn het nachtvlinders, ook wel ‘heterocera’ genoemd. Terwijl de vlinders die in onze tuin rondfladderen ons absoluut niet storen en onze mond zelfs doen openvallen van verbazing met hun kleurenpracht, kunnen we helaas niet hetzelfde zeggen van hun soortgenoten die onze proviand- of kleerkast aanvallen. Gelukkig hoeven niet alle nachtvlinders over dezelfde kam geschoren worden. Enkel de kledingmot (of Tineola bisselliella) en de voedselmot (ook voorraadmot of meelmol genoemd) zijn – ondanks hun kleine formaat – te vrezen. Deze kleine motten zijn slechts enkele millimeters groot en hebben eerder doffe kleuren: bruin, beige, grijs of witachtig. 

Motten voeden zich met allerhande organisch materiaal. De verschillende soorten mogen dan uiterlijk erg op elkaar lijken, toch zoeken ze niet dezelfde plekjes op. Voedselmotten geven de voorkeur aan granen en gedroogd fruit, terwijl kledingmotten op textielvezels voorkomen. Het zijn trouwens de larven die echt een gevaar voor de inhoud van je kasten vormen. Helaas voor ons planten motten zich razendsnel voort om alles uit hun korte leventje te halen: de vrouwtjes leggen zo’n 200 tot 300 eitjes tegelijk en kunnen dus hele generaties motten voortbrengen! En voor je het weet, heeft het drama zich voltrokken … en tref je een paar gaatjes in je mooie kasjmier trui of een kolonie larven in je zelfrijzend bakmeel aan. Alles behalve een plezierige vaststelling.

Hoe hou je motten weg?

Better safe than sorry met deze kleine beestjes, want eens ze aan hun vernietigende werk begonnen zijn, is het lastig om je aangetaste kleding of voeding in de oorspronkelijke staat te herstellen. Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk, maar samenwonen met motten is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je last hebt van allergieën. Vanzelfsprekend bestaan er wel oplossingen om ze op afstand te houden. Zo kan je je droge voeding in afgesloten, luchtdichte potten en dozen bewaren om de meelmotten buiten te houden. Ben je al te laat en is je voorraad aangetast? Plaats alles dan meteen in de koelkast: de kou zal de eitjes doden. Ook met de geur van lavendel en kruidnagel kan je ze afschrikken en verjagen. 

Kledingmotten kan je heel eenvoudig vermijden. Leg alleen schone was in je kleerkast en aarzel niet om de deuren van de kast regelmatig te openen, zodat je wasgoed kan luchten. Zo laat je het daglicht binnen, waar nachtvlinders niet zo tuk op zijn. Heb je bepaalde kledingstukken die je niet vaak draagt? Berg die dan op in een luchtdichte beschermhoes, zo vermijd je dat de motten in contact komen met de textielvezels. Een andere oplossing komt regelrecht uit grootmoeders tijd: leg of hang een zakje met lavendel, rozemarijn, ceder of een ander plantaardig parfum in je kasten. De sterke geur maakt het de motten moeilijker om voor hen zo smakelijke textielvezels te vinden. Is de situatie echt hopeloos? Laat je kleren dan een rondje draaien in de wasmachine op 60 °C – als de wasvoorschriften dat toelaten, tenminste.

kledingmot-tineola-bisellellia.jpeg

Zijn motten alleen maar boosdoeners?

Als een soort voorkomt in de natuur, dan wil dat zeggen dat ze wel degelijk een nut hebben. En motten zijn geen uitzondering op die regel. Zo versnellen ze de afbraak van afvalstoffen en hebben ze één groot voordeel: zij behoren tot de insecten die eiwitten kunnen verteren. Keratine, een stofje dat ook in je huid en je haar zit, kan in recordtempo ontbonden worden door de kledingmot. Dit insect is zelfs in staat de metalen aanwezig in vezels, zoals kleurstoffen, af te breken.

Meer over


Gerelateerde artikels