Ga naar main content
keiheuvel-9704.JPG

Dikke Bertha spelen in de spectaculaire zandduinen van de Keiheuvel

Niet te geloven hoe lang De Keiheuvel, wandeling van het jaar 2018 van de provincie Antwerpen, al op onze planning stond. We geraakten er maar niet. En dat is niet abnormaal, je moet even rijden eer je in Balen bent. Maar wat je er voor terugkrijgt als je onze route volgt is ongezien.

We parkeren niet aan de gebruikelijke start van het drukke Recreatiepark Keiheuvel maar parkeren ons aan de andere kant midden in het mooiste stuk achter het sportvliegveld.  Hier botsen de hoge, droge landduinen van de Keiheuvel met de lage, drassige vallei van de Most, twee gebieden van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid. Een verwonderd en trots gevoel van ‘is dit België really?’ laait verschillende keren op. De landduinen zijn één groot natuurlijk en zeer verleidelijk speelparadijs waardoor deze wandelgoesting juist 3km is. Ondertussen meten we niet meer in kilometers, maar wel in het aantal minuten schaterlachen en die waren overvloedig aanwezig tijdens de zoveelste dikke Bertha catch vanachter een nieuwe landduin. Het is heel gemakkelijk om onze route uit te breiden met de route van de wandeling van het jaar als je langer al wandelend wil genieten.

Reuzegrote zandbak

We doen de deur open na een lange verharde zandweg af te rijden en de uitgestrekte weidsheid overvalt ons. Hier is rust koning. Koude lucht, ademkringen, knisperende takjes en blaadjes, de woelsporen van een everzwijn op zoek naar truffeltjes (dixit Anna), … dit doet nu al deugd en de rit van 52 minuten is snel vergeten. We zetten ons kompas richting duinen en sportvliegveld en komen via een golvend bospad na enkele minuten aan wat één van de grootste zandbakken moet zijn van Vlaanderen. De heide is voorbij zijn donker purperen staat maar dat deert niet. De eerste kinderhanden gaan in het zand, de eerste snackjes worden verorberd, en zowaar de eerste zonnestralen breken door de grijze wolken - bedankt Frank voor de grijze voorspellingen, het is hier heel rustig op een zaterdag. Classic wandelgoesting!

Kinderen spelen in de landduinen van de Keiheuvel

Elke zanderige duinrug die we overgaan vormt een uitnodiging tot een nieuw spel. We spelen buske stamp, dikke Bertha en verstoppertje – echt heel goede verstopplekken. We halen een gemiddelde van 1km/u en het deert ons niet. Verscholen aan de rand van de duinen met het bos staan er hier af en toe vakantiechaletjes, niet slecht denkt Pie. We komen via een kronkelend paadje aan de achterkant van het nog heel groene vliegveld uit. We ploffen uit de wind in het zand neer voor een herfstzonnebad. We genieten van zanderige kiwi’s en de oefenende ‘touch and go’ sportvliegtuigjes. Papa wordt gemetamorfoseerd tot meerman – onderbroek vol zand, joy. 

2.png

Winterse heide

Een kronkelend zandweggetje boort zich door lage dennenstruiken en heidegebied. Oh wat is de heide leuk in de winter – zo veel groen -en geelkleuren die zich om ter mooist profileren. We praten en de kinderen wisselen speels stappen met schouderzitten af. Vanuit een laag heidestuk komen we aan een prachtig afgelijnd dennenbos waardoor de zonnestralen naar beneden vallen. We beseffen dat we de voorbije tweeënhalf uur nog maar twee mensen zijn gepasseerd, het loont dus echt de moeite om niet aan de typische startpunten te vertrekken. De handen worden koud nu en we zetten koers naar de parking waar er cowboy in de pickup wordt gespeeld! Onze Young Shatterhands are out! 

p.s. Gezien corona was het niet open maar het lijkt ons wel heel leuk om na de wandeling toch te stoppen in het Recreatiepark Keiheuvel. Er is een enorme speeltuin en iets om te drinken!

3.png

Praktisch

Afstand: 3,31 km (gemakkelijk uit te breiden naar alle uithoeken – check https://www.kempen.be/route/keiheuvelwandeling)

Toegankelijkheid: waterdicht schoeisel in natte seizoenen (sommige stukken mul zand kunnen vermoeiend zijn, zelfs met een mountain buggy)

Parkeren: Brede Dam, 2490 Balen 

Redenen om erheen te gaan: je start er midden in, weidse rust, natuurlijke zandbak, slingerende duinpaadjes, prachtige heide, sportvliegtuigjes, après-marche café en speeltuin

Horeca: Recreatiedomein Keiheuvel 

Seizoenstip: Dit is voor het ganse jaar een topgebied met lichte voorkeur voor late zomer/herfst/winter.  

Route: Volg deze keer zeker de gpx om er midden in te starten! Download onderstaande gpx en gebruik Gaia gps voor iOS/Android

GPS-route Keiheuvel

Tekst en foto’s: Sarah Van Praag en Pieter Vlaeminck - www.wandelgoesting.be

Meer over


Gerelateerde artikels