Ga naar main content
shutterstock-789563983.jpg

Dieren en planten voelen de onweersbui al hangen

Na regen komt zonneschijn en na een hittegolf komt onweer, zo lijkt het wel. We spreken niet voor niets over ‘warmteonweders’. Wij kunnen zo’n flitsend natuurspektakel alleen maar toejuichen want onweerswolken verspreiden heel wat natuurlijke meststoffen voor onze planten. Bovendien zijn er dieren en planten die een onweersbui kunnen voorspellen. Hoe dat precies zit, ontdek je hier!

Hoe ontstaat onweer eigenlijk?

Donkergrijze onweerswolken kunnen plots de hele straat of tuin overschaduwen. Hoe ontstaan die donkere wolken? Wanneer stijgende, warme lucht en dalende, koude lucht langs elkaar stromen, worden er onweerswolken gevormd. Het temperatuurverschil tussen het koude en warme front zorgt namelijk voor kleine druppeltjes of ijskristallen die binnen een wolk beginnen rondzweven en tegen elkaar botsen. Voeg daarbij de kosmische deeltjes uit de ruimte en je krijgt een donkere wolk vol geladen deeltjes.

Tussen zo’n ‘opgeladen’ onweerswolk en een andere wolk of de aarde kan er elektrische ontlading ontstaan. Die zorgt voor een flitsende bliksemschicht en luide donderknal. Dat geluid wordt trouwens veroorzaakt door de lucht rond die bliksemschicht die heel snel opwarmt en uitzet.

Regen van de allerhoogste kwaliteit

Een stevig onweer komt vaak samen met een fikse regenbui. De regendruppels die tijdens zo’n onweder uit de hemel vallen zijn premium quality omdat ze heel veel stikstof bevatten. Tijdens een onweer worden er namelijk stikstofverbindingen gevormd uit stikstofgas en zuurstof, en laat stikstof nu net datgene zijn dat onze planten nodig hebben om goed te groeien. Die stikstof vloeit samen met de regen onze bodem in. Regen die meer dan welkom is, zeker in droge periodes. We kunnen dus eigenlijk alleen maar blij zijn als de hemelsluizen opengaan tijdens een zomerse onweersbui.

Open en gesloten madeliefjes. Is er regenweer op komst?

Fauna en flora die het (on)weer voorspellen

Planten profiteren dus van een stevig onweer. Andere plant- en diersoorten kunnen het (on)weer ook voorspellen. Hun gedrag verklapt ons wanneer er een onweder of stevige stortbui in de lucht hangt. Kijk maar eens heel goed naar de madeliefjes in je tuin of in het park. Overdag tonen deze kleine bloempjes normaal fier al hun witte blaadjes, tenzij er slecht weer op komst is. Dan doen ze iets heel bijzonders om te voorkomen dat ze nat worden: ze pompen hun buitenste bloemblaadjes vol vocht waardoor de bloem dichtgaat. Sommigen laten daarbij ook hun kopje hangen.

Ook tripsen of donderbeestjes – what’s in a name – moeten niet onderdoen voor Frank of Sabine. Na een zomerse fietstocht plakken er gegarandeerd wel een paar aan je lijf. Deze superkleine insectjes met gerafelde vleugels (eerder peddels) zwemmen door de lucht. Hoe ze dat doen? Ze hebben geen echte vleugels waarmee ze vliegen, maar door hun kleine gestalte is de weerstand van de lucht genoeg om te blijven zweven. Bij warm weer en wind – vaak een voorbode van onweer - stijgen de kleine donderbeestjes dus massaal op en peddelen ze van plant naar plant door de lucht. Zie je dus veel kleine, zwarte beestjes in de lucht of in je haar hangen, dan is de kans groot dat het zal onweren

Een donderbeestje in close-up.

Meer over


Gerelateerde artikels