Ga naar main content
vilda-66105-boomklever-yves-adams-1900-px-56988.jpeg
Yves Adams

Boomkruiper of boomklever? Dit zijn de 10 verschillen!

Deze twee kleine zangvogels worden vaak in één adem genoemd, maar zijn eigenlijk helemaal niet elkaar verwant. Onafhankelijk van elkaar hebben ze een gelijkaardige strategie ontwikkeld om aan voedsel te geraken, maar wie goed oplet ziet meer verschillen dan gelijkenissen. Een overzicht!

1. Kleurige boomklever vs. bruine boomkruiper

Het opvallendste verschil tussen de twee stamklimmers, is hun uiterlijk. De boomklever heeft een matblauwe rug en een roestige onderzijde, een opvallende zwarte oogstreep en witte wangen. De boomkruiper valt met zijn bruine spikkels op de rug en crèmekleurige buik veel minder op.   

2. Boomkruiper is eleganter gebouwd

Zelfs wanneer je alleen hun silhouet kan bewonderen, zien de zangvogels er heel verschillend uit. De boomklever is een robuuste vogel met een relatief grote kop, terwijl de boomkruiper een veel gestroomlijnder figuur heeft. Voor eenzelfde lengte, weegt de boomklever dan ook gemakkelijk dubbel zoveel als de boomkruiper.

boomklever-en-boomkruiper.png

3. Aangepaste snavels

De boomkruiper heeft een erg herkenbare snavel: spits en licht naar omlaag gebogen, perfect om achter dode schors naar insecten te priegelen. De zwarte bek van de boomklever is ook spits en tegelijk krachtig, maar ligt kaarsrecht in het verlengde van zijn oogstreep

4. Boomkruiper spiraalt naar boven

De bruine boomkruiper is gek op insecten die hij op/in/tussen de bast van bomen opspoort. Daarvoor gaat hij minutieus te werk: hij begint onderaan en spiraalt geleidelijk naar boven zodat geen enkel stuk schors ongemoeid blijft. Eens hij boven aankomt, vliegt hij naar de onderkant van een volgende boom. 

5. Boomklever gaat op en neer

De blauwige boomklever heeft een andere tactiek: hij hupt met eenzelfde handigheid naar omhoog én naar omlaag, nauwkeurig spiedend naar insecten tussen de rimpelige boomschors. Soms hangt hij met de kop naar beneden: dat doet geen enkele inheemse vogel hem na! 

6. Boomkruiper eet vooral insecten

De twee soorten bezoeken dezelfde buffetten, toch beconcurreren ze elkaar nauwelijks op vlak van voedsel. In de zomer zijn er geleedpotigen genoeg en ook in de winter vindt de boomkruiper voldoende insecten en spinnen om zijn buik te vullen. 

7. Boomklever lust ook graag noten

De boomklever daarentegen - in het Engels heet hij toepasselijk ‘nuthatch’ - schakelt in barre tijden grotendeels over op noten en zaden.Om grotere exemplaren de baas te kunnen, prikt hij ze vast tussen een schorskreukel om erop los te pikken. Dit verschil in menukeuze verklaart waarom je de boomklever vaker ziet aanschuiven op voedertafels dan de boomkruiper. 

8. Boomkruiper klimt met zijn staart

Om loodrecht op boomstammen te kunnen foerageren, hebben de twee soorten een aparte strategie ontwikkeld. De boomkruiper gebruikt - net zoals een specht - zijn stevige staart als steunpilaar tijdens het klimmen. Hij hupt met beide poten tegelijk naar boven. 

boomkruiper-en-boomklever.png

9. Let op de stand van de pootjes

De boomklever heeft dat extra steunpunt niet nodig, maar rekent uitsluitend op zijn krachtige, langtenige poten. Eén pootje staat steeds wat hoger en draagt het volledige gewicht van de zangvogel, terwijl het andere pootje wordt bijgetrokken. Daarom lijkt de boomklever altijd wat ‘scheef’ te hangen, terwijl de boomkruiper zijn poten altijd netjes parallel houdt. 

10. Boomklever ‘plakt’ zijn nest dicht

De boomklever drukt duidelijk zijn eigen stempel op zijn broedholte: met kleverige modder maakt hij het invlieggat zo klein dat er nét een boomklever doorheen past, maar geen enkele grotere vogel. Soms metselt het mannetje de moeder-in-spe zelfs volledig in, met enkel een spleetje om voedsel aan te leveren. Roomservice op zijn boomklevers! 

Nestkast boomkruiper
Nestkast boomkruiper

Help boomkruipers aan een veilige broedplaats met de speciale nestkast van Vivara! Met een unieke invliegopening half in de achter- en half in de zijwand, is deze kast perfect afgestemd op de behoeften van boomkruipers.

Boomklevers en boomkruipers in je tuin?

Boomklevers en boomkruipers in je tuin?

Boomklevers wagen zich geregeld op voedertafels om zaden en noten te eten en smullen ook mee van typisch mezenvoer. Je kan hen extra in de watten leggen door hazelnoten of ongezouten pinda’s te verstoppen in de schors van een boom. Beide soorten houden van oud hout en opstaande, dode bomen. Er bestaan ook speciale nestkasten die deze bijzondere soorten aantrekken. 

Birdswing vide XL - voedertafel
Birdswing vide XL - voedertafel

De BirdSwing Vide XL, ideaal voor roodborsten, heggenmussen, winterkoninkjes, vinken, groenlingen, mezen, kepen en merels, is ontworpen om deze vogels naar het raam te lokken. Een perfecte toevoeging voor vogels die liever een voedertafel bezoeken dan een voedersilo. Uitgerust met 4 sterke zuignappen en een stevig ontwerp kan deze voedertafel tot anderhalve kilo dragen, biedt ruimte aan meerdere vogels en is eenvoudig aan het raam te bevestigen.

FotoProductKenmerkenPrijs
Premium voedertafeltraktatie

Premium voedertafeltraktatie

  • Veelzijdige vogelvoer, met zaden en vetstaafjes
  • Aantrekkelijk voor diverse vogelsoorten
  • Perfect voor voedertafels en als grondvoer
Prijs bekijken
Hi-energy suprême - Zadenmix voor vogels

Hi-energy suprême - Zadenmix voor vogels

  • Krachtige mix met rode energiemaïs, meelwormen en schone zaden
  • Trekt diverse vogelsoorten aan
  • Perfect voor gevarieerde vogelbeleving in jouw tuin
Prijs bekijken
Premium pindakaas pakket compleet

Premium pindakaas pakket compleet

  • Speciale pindakaas voor tuinvogels
  • Zonder toegevoegd zout.
  • Vijf varianten: Original, Meelwormen, Insecten, Hi-energy en met stukjes noot
Prijs bekijken

Meer over


Gerelateerde artikels