Ga naar main content
vilda-56670-kersenboomgaard-jeroen-mentens-1900-px-59323.jpg
Jeroen Mentens

Bloesemtijd: 7 x wandelen tussen de fruitbloesems

Het is volop bloesemtijd! Benieuwd waar de fruitbomen het mooist bloeien en op welke verborgen plekjes je in alle rust tussen de Haspengouwse bloesempracht kan wandelen? Onze Natuur tipt je 7 bloesemhotspots.

Wanneer witte en roze bloemetjes aan de fruitbomen verschijnen, dan weet je dat het écht lente is. Appel-, peren- en kersenbomen laten zich in april en mei van hun mooiste kant zien. ​

Wanneer valt het hoogtepunt van het bloesemseizoen?

Fruitbomen bloeien gemiddeld enkele weken. Samen vormen ze een prachtige en heerlijk geurende bloemenzee. Toch verschijnen niet alle soorten bloesems op hetzelfde moment. Begin april zijn de vroege kersensoorten aan de beurt, gevolgd door de perenbloesems ongeveer 2 weken later. Wat later staan ook de appelbomen en daarna ook de late kersensoorten in volle bloei. 

Koude nachten of net veel zonnige dagen durven de bloeiperiode al eens in de war sturen. Is het vroeg warm en mooi weer? Dan laten de bloesems zich sneller zien. Bij vrieskou in de nachten wachten de bloesems met bloeien, én is er ook kans op schade bij vroege bloeiers. Fruittelers stellen dan alles in het werk om hun boomgaarden te beschermen met beregening, warmtekanonnen en vuurpotten. ​

De bloesemmeter van de gemeente Sint-Truiden en de bloesemfluisteraar van Toerisme Vlaams-Brabant monitoren de bloesems dag op dag. Neem een kijkje en ontdek welke bloesems zich op dit moment van hun mooiste kant laten zien.

Wandelen tussen de fruitbloesems

Haspengouw is dé plek bij uitstek om bloesems te spotten, maar ook daarbuiten zijn er verrassend mooie plekjes waar je kan genieten van al deze bloesempracht en praal. Benieuwd waar je moet zijn?

Limburg

1. Picknickwandeling tussen de bloesems in Alden Biesen

Erfgoed meets Engelse en Franse parktuinen in Alden Biesen. Via het 2 kilometer lange kronkelend houten vlonderpad, dat toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen, kan je er de bloeiende boomgaarden van dichtbij verkennen. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende wandel-, fiets- en mountainbikeroutes. Wist je dat de grootste hoogstamboomgaard van West-Europa zich in dit Limburgse dorp bevindt? Met de historische landcommanderij als decor is dit trouwens ook de ideale plek voor een picknick with a view.

2. Perenboomgaardwandeling in Zepperen

In de kasteelomgeving van de pittoreske dorpjes Hoepertingen en Zepperen loodst de 8,5 km lange perenboomgaardwandeling je langs laagstamboomgaarden die in april hun mooiste bloesems laten zien. Ook tijdens het plukseizoen is het tussen de velden en fruitbomen heerlijk wandelen. Eén van de absolute hoogtepunten is de Hondsberg. Geniet van een magnifiek uitzicht op de kerkdorpjes tussen de tientallen hectaren fruitboomgaarden. ​

3. Bloesem- en kunstwandeling in Borgloon

Een klassieker in het wandelrepertoire is Borgloon, dat zich in het hart van de Limburgse fruitstreek bevindt. In april en mei krijg je er niet alleen state of the art kunstwerken maar ook mooie bloesems te zien. Je kan verschillende wandelroutes volgen. De bewegwijzerde oranje route (8,8 km) gidst je o.a. langs het fotogenieke doorkijkkerkje (Reading between the lines) in de buurt van de Bollenberg.

Tip: Als je in alle rust wil wandelen, plan deze wandeling dan op een weekdag in.

Vlaams-Brabant

4. Bloesemwandeling Zoutleeuw

Variatie troef in de Getevallei. Wissel de boomgaarden en hun bloesems af met glooiende valleien en wandel even later tussen het metershoge riet en over knuppelpaden in provinciedomein Het Vinne. Onderweg passeer je tal van leuke picknickplaatsen. Het natuurlijke binnenmeer is bovendien een echt paradijs voor vogelliefhebbers! Deze bloesemwandeling telt 11,2 km. Je kan op twee plaatsen starten: aan de Sint-Martinuskerk in Dormaal of in provinciedomein Het Vinne.

5. Hagelandse Heuvels en het Kasteel van Horst in Holsbeek

De avonturen van de Rode Ridder spelen zich af in het mythische Kasteel van Horst. Wat moet die man een prachtig zicht op de bloeiende fruitboomgaarden in de Hagelandse heuvels hebben gehad. Tussen Holsbeek en Tielt-Winge passeer je langs het Troostembergbos, uitgestrekte akkers, holle wegen en boomgaarden. Ideaal voor een afwisselende wandeling met het hele gezin!

6. Veertigbundersbergwandeling in Bekkevoort

Vanaf het gemeentehuis in Bekkevoort trakteert deze deze route je gedurende 7,1 km op prachtige vergezichten op het glooiende Hageland en een bont gekleurd bloesemlandschap. Houd onderweg zeker halt bij de imposante watertoren en Kasteel Bergenhof waar je even in hogere sferen kan komen in de grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Op de Wijndries is het niet omhoog, maar omlaag kijken: de waterput is maar liefst 42 meter diep!

Antwerpen

7. Park Vordenstein in Antwerpen

We zeiden het al: ook buiten Haspengouw kan je genieten van mooie bloesems. Park Vordenstein is zo’n voorbeeld. In deze Antwerpse oase van rust en stilte kan je in april niet naast de bloesems kijken. Pik zeker ook een bezoek aan de ommuurde oranjerietuin mee. Ideaal om even weg te dromen!

Meer over


Gerelateerde artikels