Ga naar main content
vilda-opgedroogde-grond-ijzervallei.jpg

België op 23ste plaats van landen met meeste waterschaarste

Volgens het World Resource Institute behoort België tot de landen met de meeste waterschaarste ter wereld. We staan op een schokkende 23ste plaats van de 164 onderzochte landen. Daarmee vallen we in de categorie van landen met ‘high water stress’ - landen die per jaar 40 tot 80% van al het beschikbare water verbruiken. Met een stijgende bevolkingsgroei en de klimaatverandering in het achterhoofd zijn deze cijfers extra verontrustend. We willen toch niet ineens halverwege het jaar zonder water komen te zitten?

Wereldkaart met droogteproblematiek per land

Waarom heeft België last van droogte?

Wie aan droogte denkt, denkt al gauw aan landen in het Midden-Oosten of Noord-Afrika. Maar zelfs Afghanistan, Turkije en Egypte hebben minder last van waterschaarste dan wij. Hoe is het mogelijk dat België zo hoog op de lijst staat? Dat heeft te maken met de bevolkingsdichtheid, en dan vooral in Vlaanderen en Brussel. Die gewesten behoren tot de dichtst bevolkte regio’s ter wereld, dus moet er water van een klein oppervlakte onder veel mensen verdeeld worden. Een dichtbevolkt land leidt ook tot veel asfalt, steen en gebouwen. Op deze oppervlakken blijft water liggen, waar het gedeeltelijk verdampt of anders snel afgevoerd wordt via de riolering. Terwijl het eigenlijk in de grond terecht zou moeten komen! ‘Droge landen’ als Afghanistan, Turkije en Egypte hebben een veel lagere bevolkingsdichtheid en hebben daardoor minder last van waterschaarste.

Naast een hoge bevolkingsdichtheid heeft België ook veel waterschaarste omdat we zo slecht scoren op vlak van hergebruik. Ongeveer 16 procent van het huishoudelijke afvalwater wordt niet opnieuw gebruikt. Dat is het gevolg van een ongunstige ruimtelijke ordening, Vlamingen wonen gemiddeld te ver uit elkaar wonen. Dat klinkt tegenstrijdig met onze grote bevolkingsdichtheid, maar in andere landen wonen mensen meer ‘geclusterd’, zoals in hoge flats. Wij Belgen doen meer aan lintbebouwing, waar iedereen een apart huis heeft aan een lange straat. Door de grotere afstanden tussen huizen worden nutsvoorzieningen zoals riolering en waterzuivering een stuk duurder. 

Creatieve manieren om water te besparen

Je kent vast wel de gebruikelijke tips om zuinig te zijn met water. We weten allemaal dat we kort moeten douchen en de kraan niet onnodig moeten laten lopen. Dus wij geven je drie originele creatieve tips! Specifieke tips nodig over droogte in je tuin? Lees dit artikel.

  • Tip 1: Heb je een tuin? Vervang dan je exotische planten door inheemse. Nog beter: plant helemaal niks en kijk welke bloemen vanzelf ontluiken! Die planten zijn aangepast aan ons milieu en klimaat en hoef je helemaal geen extra water te geven. Bovendien komen er ook nog eens meer insecten op af. Dubbele winst!
  • Tip 2: Leg een volle afgesloten fles water in het waterreservoir van je wc. Daardoor spoel je met minder water en bespaar je elke dag een beetje.
  • Tip 3: Plas tijdens het douchen! Zo onhygiënisch is dat niet hoor. En als je het elke dag doet bespaar je zo’n 6 liter per dag, of 2000 liter per jaar.

Meer over


Gerelateerde artikels