Ga naar main content
blauwvleugelsprinkhaan-vliegend.jpg

Blauwvleugelsprinkhaan

De kans is klein dat je een blauwvleugelsprinkhaan opmerkt als hij in het dorre gras zit. Met zijn zandkleurige camouflage leidt hij een onopvallend bestaan. Tot hij plots vriend en vijand opschrikt wanneer hij opspringt en zijn zachtblauwe achtervleugels uitslaat. Is dit België’s mooiste sprinkhaan? Als je het aan ons vraagt, zeggen we volmondig ‘ja’!

Alles over de blauwvleugelsprinkhaan

Herken de blauwvleugelsprinkhaan

(Oedipoda caerulescens)

Zo onherkenbaar hij zich camoufleert in zijn leefgebied, zo opvallend fladdert de blauwvleugelsprinkhaan door het luchtruim. Al komt daar een portie geluk bij kijken: zijn roep is amper hoorbaar en hij springt niet altijd op wanneer je door zijn habitat wandelt. Eens hij zijn vleugels spreidt, herken je hem echter meteen. Kenmerken van de blauwvleugelsprinkhaan: 

  • het vrouwtje (20 tot 29 mm) is bijna de helft groter dan het mannetje (13 tot 23 mm)
  • blauwgrijs tot bruin met donkere dwarsbanden
  • twee paar vleugels waarvan de achterste zachtblauw gekleurd zijn met een zwarte band (niet te zien in rust)
  • geblokte, haast vierkante kop met voelsprieten die korter zijn dan het lichaam

Op het menu

De blauwvleugelsprinkhaan leeft van een plantaardig dieet, bestaande uit vooral grassen en kruiden. 

Leefgebied van de blauwvleugelsprinkhaan

Oorspronkelijk was de blauwvleugelsprinkhaan een bewoner van schraal duin- en heidegebied, waar open zandvlaktes, mossige begroeiing en droog grasland in elkaar overgaan. Ondertussen vind je hem ook in ‘nieuwe’ biotopen, zoals zandgroeves, spoorwegbermen en mijnterrils. De soort kan tijdens de sprong korte vluchten maken, maar we weten nog niet precies of ze al vliegend ook lange afstanden kan overbruggen. 

Sprinkhanenliefde

In de namiddag brengt het volwassen mannetje zijn baltszang te berde, al is die zo onopvallend dat je het waarschijnlijk niet opmerkt. Vlak voor de paring maakt hij gedurende minder dan een seconde een zacht tsjilpend geluid door de achterpoten snel op en neer te bewegen. Dat doet hij niet meer dan enkele keren, waarna hij tot de daad overgaat.

Parende blauwvleugelsprinkhanen

De vrouwelijke blauwvleugelsprinkhaan legt pakketjes van een 30-tal eieren in de bodem. Pas in het voorjaar van het volgende kalenderjaar komen de nymfen uit het ei gekropen. Vooraleer ze volwassen zijn, ondergaan de sprinkhanen nog 5 of 6 vervellingen. Van eind juni tot midden oktober kan je de volwassen ‘imago’s’ bewonderen in de natuur. 

Wist je dat de blauwvleugelsprinkhaan …

  • zachtjes op de grond ‘trommelen’ wanneer ze verstoord worden? 
  • zijn felle kleur gebruikt om vijanden af te schrikken
  • niet echt kan vliegen, maar wel enkele tientallen meters ‘zweeft’ door zijn gefladder.