Ga naar main content

Zwarte ooievaars op zoek naar voedsel

De zwarte ooievaar is een zeldzame neef van de gewone ooievaar. We zijn altijd blij als ze in onze streken neerstrijken. Onze ploeg filmde deze exemplaren toen ze op zoek waren naar voedsel in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Wat eet de zwarte ooievaar?

Deze prachtige verschijning leeft vooral van vis, die hij zoekt in ondiep water. Hij wandelt traag door het water met zijn hoofd naar beneden om te jagen. Prooien worden vliegensvlug gedood met een steek van zijn scherpe bek. Niet alleen vissen staan op het menu, maar de zwarte ooievaar lust ook amfibieën, insecten, krabben, slakken, reptielen, vogels en zelfs kleine zoogdieren.

De jongen van de zwarte ooievaar worden gevoed door het uitbraken van voedsel op de bodem van het ooievaarsnest. De kuikens pikken het dan gulzig op. In tijden van voedselschaarste wordt het zwakste jong gedood, zodat de overblijvers meer kans op overleven hebben.

De zwarte ooievaar in België

Als trekvogel is de zwarte ooievaar enkel in het broedseizoen bij ons te gast. In april en mei komen ze aan in ons land, vooral in de zuidelijke landshelft. Tegenwoordig wordt hij steeds vaker ook elders in het land gespot, maar alleen in de Ardennen broedt hij.

Een koppel zwarte ooievaars bouwt een groot boomnest dat ze jaar na jaar opnieuw gebruiken. Na de zomer trekken de vogels terug naar hun overwinteringsgebied in het zuiden. Dat doen ze alleen of in groep. Sommigen overwinteren nog in Europa, in Spanje, maar het merendeel vliegt tot in Zuid-Afrika.

De zwarte variant is veel schuwer dan zijn witte neef en je hoort hem niet klapperen. Wanneer ze zich klaarmaken om aan de trek te beginnen, kan je hen hier en daar spotten in de buurt van rivieren of vijvergebieden.

Meer over


Gerelateerde artikels