Ga naar main content
header-kerstboom.jpg

Welke dieren leven er in je kerstboom?

Op kerstavond kruipen we met z'n allen graag gezellig onder de kerstboom. Een echte kerstboom zetten tijdens de feesten brengt heel wat leven in huis, meer dan je zou denken, want zo’n boom is het thuis van heleboel beestjes.

Vorige maand deed één van de werkmannen van de Rockefeller in New York City wel een heel bijzondere ontdekking toen de bekende kerstboom werd opgezet. Er zat namelijk een kleine zaaguil in verstopt. Bij ons komt deze soort niet voor, maar ook de kans op een lokale uil in je kerstboom is vrij klein. Toch leven er heel wat andere beestjes in de boom die even op roadtrip gingen naar jouw woonkamer.

Dieren van de kerstboom

In één boom kunnen er wel tot 25.000 beestjes verstopt zitten, allemaal insecten of andere geleedpotigen. De meeste zijn nauwelijks met het blote oog te zien en doen geen vlieg kwaad. Mijten en springstaarten zijn de kleinste bezoekers. Mijten overwinteren graag in bomen, maar worden gewekt door de warme temperatuur in de woonkamer. Geen zorgen, de soorten in je kerstboom zorgen niet voor allergische reacties zoals de huisstofmijt, wel eten ze andere kriebelbeestjes en hun eieren. Springstaarten zijn kleine, primitieve insecten die met wel duizenden tegelijk in de pot van je boom wonen. Deze beestjes danken hun naam aan een soort openklapbare staart die ze bij gevaar gebruiken om weg te springen.

Springstaart
Springstaart

Verder zijn er nog takluizen en spinnen. Takluizen, zoals de naam al doet vermoeden, voeden zich met het boomsap dat ze uit de takken onttrekken. Deze insecten durven zich wel eens in je huis te verspreiden, maar overleven waarschijnlijk niet lang in het droge klimaat van een woonkamer. Als je er toch eentje vindt, trap er dan niet op tenzij  je graag je tapijt opleukt met paarskleurige vlekken. Veeg ze liever op met een stukje papier. Spinnen overleven het langst na aankomst; ze hebben dan ook een heleboel insecten ter beschikking om van te smullen. Ook deze kriebeldieren zitten wel tot 1.000 maal toe in je boom, maar dat is helemaal niet erg, want er zitten al duizenden andere spinnen in je huis zonder dat je het weet.

Takluis
Takluis

Sommigen vragen zich nu misschien af “Zitten er dan ook teken in mijn kerstboom?”. Kort gezegd: ja, dat is best mogelijk, maar de kans op een beet is héél klein. Wanneer je de boom aankoopt, zitten de teken normaal gezien in een diepe slaap en wanneer je de laatste kerstversiering eruit haalt, zijn ze al lang dood. Geen reden tot paniek dus, al laat je de hond best ergens anders slapen.

2020, het perfecte jaar om een echte kerstboom uit te testen

Dit jaar vieren we hoogstwaarschijnlijk een bijzondere kerstperiode: familiefeesten in intieme kring en geen grote vuurwerkspektakels. 2020, het jaar waarin we leerden genieten van de kleine dingen des levens, is daarom misschien wel hét ideale moment om een echte kerstboom uit te proberen. Het blijft redelijk rustig in de woonkamer, waardoor de boom niet oververmoeid geraakt, en de boom zelf zorgt voor een fijne, natuurlijke geur in huis.

Hier zijn nog enkele tips voor het aankopen van een echte kerstboom

  • Kies de juiste soort: de Nordmann-spar is ideaal voor in de woonkamer.

  • Kies voor een in-pot-gekweekte boom: deze kan je nog mooi herplanten of in de pot behouden na de feestdagen.

  • Vermijd temperatuurschommelingen: zet je boom een paar dagen op een koude plek (zoals de kelder of garage) zodat hij zich kan acclimatiseren. In de woonkamer staat hij ook liefst zo ver mogelijk van de haard of radiator.

  • Houd de boom fris en vochtig: een kerstboom heeft dagelijks water nodig.

Meer over


Gerelateerde artikels