Uitgetest: Wingspan, het bordspel voor vogelaars
Hoe meer tijd we thuis spenderen, hoe uitgebreider onze spelletjeskast wordt. De laatste toevoeging aan mijn gezelschapsspelcollectie is Wingspan (letterlijk vertaald ‘spanwijdte’). “Een vogelspel vol tactiek en spanning” aldus de makers. Nu, ik ben zelf niet de meest fanatieke vogelaar, maar de prachtige illustraties op de doos doen me vermoeden dat dit bordspel op veel meer vlakken dan enkel tactiek een pluim verdient.
Wat zit er in de doos?
De prachtige vogelillustraties op elke zijde van de doos nodigen me uit om aan dit spel te beginnen. Binnenin vind ik kartonnen borden om meer dan honderd (al heb ik ze niet geteld) fiches, tegeltjes en kaarten uit te duwen. Eens dat gebeurd is, ligt de tafel al snel vol met spelonderdelen.
Daar komen nog extra elementen bij: een kaartenhouder, 8 actiestenen per speler, vijf dobbelstenen voor in het vogelhuisje (dat dienstdoet als dobbeltoren), 170 unieke vogelkaarten, bonuskaarten, houten vogeleieren (in mooie pastelkleuren), één spelbord per speler en een doelentableau.
Wingspan is duidelijk niet het soort spel dat je zomaar eventjes op de salontafel uitstalt. Mijn eerste gedachte: hoe krijg ik straks alles weer in die doos?* Dat zijn zorgen voor later. Let’s play!
Op de doos staat dat Wingspan een multiplayer (1-5) isvoor iedereen tussen 10 en 99 jaar oud. De opzet van dit tactisch spel zou dus niet al te complex mogen zijn. “Als vogelliefhebber mag je je eigen vogelopvangcentrum beheren en er de best mogelijke leefomstandigheden voor je vogels creëren” lees ik. Met behulp van de uitgebreide appendix en de spelregels probeer ik uit te vogel hoe we aan dit spel kunnen beginnen. Ik vind veel en gedetailleerde informatie over allerlei fases in het spel, maar ik lees nergens iets over wat nu precies de eerste stappen zijn om dit spel te beginnen. Een snelle zoektocht online en een paar verhelderende YouTube-filmpjes later besluiten ik en drie huisgenoten om open kaart te spelen (we leggen onze kaarten zichtbaar op tafel in plaats ze in de hand te houden). Al doende leert men, toch? De appendix houden we bij de hand.
Het spel in vogelvlucht
We spelen Wingspan samen, maar niet op een gezamenlijk spelbord. Je kijkt vooral op je eigen tableau waar uiteindelijk vogelkaarten op komen te liggen. Op dit bord kan je verschillende acties uitvoeren om punten te verzamelen.
Er zijn vier mogelijkheden:
- Voedsel nemen
- Eieren leggen
- Vogelkaarten nemen
- Vogelkaarten leggen
Door te dobbelen kan je voedselfiches verzamelen. Die heb je nodig als een soort van ‘betaling in natura’ om vogelkaarten op je spelbord te kunnen leggen. Het aantal eieren op je spelbord levert op het einde van het spel ook punten op. De prachtig geïllustreerde vogelkaarten houden het spel gevarieerd en boeiend. Op elk van de 170 kaarten zie je naast de Latijnse naam namelijk ook unieke eigenschappen die de waarde van je vogel bepalen: het nesttype, het aantal eieren dat de soort kan leggen, de spanwijdte, z’n geliefkoosde leefgebied (bos, heide, water), etc. Daarbij is elke vogel ook een bepaald aantal veren (punten) waard. Zo levert de blauwe kiekendief je 3 punten op terwijl de steenarend een dikke 8 waard is. Helemaal onderaan de kaart vind je bovendien nog een actie die extra punten kan opleveren. Je leest het, eindeloos veel mogelijkheden om aan de top van het scorebord te belanden.
Door te dobbelen (voedsel te nemen), je vogelkaarten tactisch in één van de leefgebieden te plaatsen en die slim te combineren met andere vogelkaarten, bouw je een actiemotor op. Naarmate het spel vordert, groeien je kansen: zo kan je steeds meer eieren leggen, voedselfiches pakken of vogelkaarten nemen in één beurt, en dus meer punten scoren. Op die manier werkt dit gezelschapsspel toe naar een climax. Na vier rondes, waarin elke speler evenveel acties mag uitvoeren, telt elke speler zijn punten op en vormen zich de eindscores. Het verloop van het spel wordt dus grotendeels bepaald door tactiek, maar deels ook door geluk. Goed om weten: één spelletje duurt makkelijk een uur, zelfs als je maar met z’n tweeën speelt. Uiteindelijk haal ik de zege net niet, maar ik behaal wel een andere overwinning: ik kreeg alle kaarten, eieren, fiches en andere spelelementen terug in de doos gepuzzeld. :-)
Het eindoordeel: aanrader of niet?
- Het fraaie design: laat de grote hoeveelheid aan spelonderdelen je niet afschrikken. Alle elementen zijn stuk voor stuk prachtig ontworpen en dragen bij aan het spelplezier. Zo is er bv. een houten vogelhuisje dat dienstdoet als dobbeltoren zodat de gegooide dobbelstenen niet in de weg liggen van de onderdelen op tafel.
- Speel zo vrij als een vogel: de enorme hoeveelheid aan vogel- en bonuskaarten in combinatie met de verschillende manieren om punten te verzamelen (doelfiche, eieren, veren, etc.) zorgen ervoor dat geen enkel spel hetzelfde is en je telkens een andere tactiek kan/moet bedenken om de hoogste score te behalen. De herspeelbaarheid van Wingspan ligt enorm hoog.
- Een pluim voor tactiek en spanning: Wingspan is een tactisch spel dat spannend blijft tot de laatste beurt. Het feit dat elke speler op zijn eigen bord speelt en de punten pas na vier ronden worden opgeteld, maakt dat je nooit zeker bent wie op kop ligt in de puntentelling.
- Voor eendagsvliegen én hoogvliegers: ondanks de iets moeilijkere opstart en de talloze spelacties is Wingspan een familiespel waar jong én oud veel plezier aan kunnen beleven. Je hoeft absoluut geen vogelaar te zijn of voorkennis te hebben over vogels om hoge toppen te scheren met dit dobbelspel. De uitleg op de kaarten en het bord zijn intuïtief, laagdrempelig en leerrijk tegelijk waardoor zowel doorwinterde vogelaars, fanatieke spelletjesliefhebbers als toevallig ‘meespelers’ dit spel weten te appreciëren.
- Ik heb Wingspan nu al vaker gespeeld dan ik kan tellen op m’n twee handen. Wie weet waag ik me volgende keer wel aan een solitair spel. Met behulp van de Automa-handleiding en speciale kaarten kan je Wingspan namelijk ook solo spelen.
Over Wingspan
- Wingspan (uitgegeven door 999 Games in 2019)
- Auteur: Elizabeth Hargrave / Artwork: Ana Maria Martinez Jaramillo, Natalia Rojas, Beth Sobel
- 1 - 5 spelers vanaf 10 tot 99 jaar
- 40 - 70 minuten
- Het basisspel bevat vnl. Noord-Amerikaanse vogels, maar er is ook een uitbreiding met Europese vogels.
- Te koop in de webshop van Natuurpunt