Ga naar main content
thumbnail.png

Uitgetest: de 'bloeiende bossen' - challenge

Daar is de lente, daar is de zon, en daar ontluiken ook een stortvloed aan bloemen in onze bossen. Het ideale moment om naar buiten te trekken en een zoektocht naar deze voorjaarsbloeiers te starten. Natuurpunt daagt jou uit om nog tot eind mei de koe bij de horens - of het bos bij de bloemen - te vatten met hun ObsIdentify app.
 

ObsIdenti-wat?

De ObsIdentify app is een gratis app waarmee je planten en dieren kunt identificeren. Je maakt een foto, stuurt hem in en de app vertelt jou wat erop staat. Dat gebeurt aan de hand van artificiële intelligentie, je moet dus geen vragen invullen of een zwaar plantenboek met je meedragen. Je smartphone is genoeg!

Duinviooltje
Jeroen Mentens
Duinviooltje

Bloeiende bossen

Met het aanbreken van de lente zoemen ook insecten er weer op los. Gelukkig kunnen ze rekenen op de talrijke voorjaarsbloeiers die nu de kop op steken. Net zoals vorig jaar doet Natuurpunt een oproep om die voorjaarsbloeiers te identificeren.

Alle ingestuurde informatie gaat rechtstreeks naar de nationale databank waarnemingen.be. Daar gaan beheerders, beleidsmakers en onderzoekers met jouw bevindingen aan de slag om de biodiversiteit van onze bossen verder in kaart te brengen.

Uit de resultaten van vorig jaar kon al heel veel informatie verzameld worden: wist je dat dalkruid vooral groeit op zuurdere bodems? Of dat de slanke sleutelbloem een typische plant is van vochtige essenbossen?

Wij besloten de ObsIdentify app op de proef te stellen en gingen ermee op stap.

Meer over


Gerelateerde artikels