Ga naar main content
fort-oelegem.jpg
Yves Adams

Open Monumentendag 2022: deze 5 activiteiten mag je niet missen

Misschien denk je bij Open Monumentendag vooral aan oude kerken, hoeves, watermolens en andere door de mens gemaakte bouwwerken. Toch beperkt ons nationale erfgoed zich niet enkel tot monumenten opgetrokken uit steen, hout en glas. De redactie van Onze Natuur selecteerde vijf plekken waar je komende zondag – gratis en voor niks – je neus of je handen in de natuur kan steken.

Fietstocht langs de mooiste bomen van Jabbeke

Bomen zou je gemakkelijk kunnen omschrijven als de monumenten van de natuur: niet alleen hebben ze na een jarenlang bouwproces vaak een ontzagwekkende omvang gekregen, ook dragen ze heel wat verhalen en tradities uit het verleden met zich mee. En net als historische gebouwen hebben ook oude bomen de nodige zorg en onderhoud nodig om een lang en gezond leven te kunnen leiden.

Spring mee op je stalen ros met Natuurpunt-gids Kris D’Hondt en maak tijdens een fietstocht van zo’n drie uur kennis met de meest bijzondere bomen in Jabbeke. Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt, dus vooraf inschrijven is een must!

Meer info >>

Méér groen in de Maalbeekvallei in Grimbergen

Biodiversiteit is hét sleutelwoord voor een duurzame toekomst. Ook de gemeente Grimbergen voelt de nood aan meer groen, een grotere variatie aan plant- en diersoorten en uitbreiding van de open ruimte, en doet dat met een nieuw park langs de Oyenbrugstraat. Dit najaar al wordt er een historische hoogstamboomgaard aangeplant en ook voor het opslaan en infiltreren van neerslag- en oppervlaktewater komen er betere oplossingen, met poelen en ‘swales’ – greppels om het water in te verzamelen. Wie meer wil weten over dit natuurvriendelijke park kan zondag terecht bij de ontwerpers van de Vlaamse Landmaatschappij.

Meer info >>

Insectenhotel op Britse begraafplaats in Ieper

Voor de verandering bruist het zondag van het leven op de Bedford House Cemetery, een Britse militaire begraafplaats in Ieper waar gesneuvelden van WOI en WOII begraven liggen. Je kan er je handen uit de mouwen steken en mee bouwen aan een gigantisch insectenhotel, zodat we onze kostbare bestuivers de kans geven onze toekomst te verzekeren en de dappere mannen en vrouwen op dit kerkhof niet voor niets hun leven gegeven hebben. Wil je ook een insectenhotel in je eigen tuin? Dan kan je hier tips sprokkelen en nadien zelf aan de slag met natuurlijke materialen. En ook zelf zaadballetjes maken staat op het programma.

Meer info >>

Lancering nieuwe wandelgids in Alkense beekvallei

Wist je dat er een enorme rijkdom aan planten- en dierenleven verborgen blijft omdat je simpelweg niet op de hoogte bent van het bestaan ervan? De nieuwe wandelgids voor de Herk- en Mombeekvallei in Alken, overvloedig voorzien van tekst en beeld, wil daar verandering in brengen. Trek je wandelschoenen aan en volg de wegwijzers van de rode route (8 km) vanuit Alken, op eigen houtje of – beter nog – met een deskundige begeleider erbij, die jou op alle kleine details in het landschap wijst en onderweg lustig strooit met wist-je-datjes. Deze geleide wandelingen starten om 13, 14, 15 en 16 uur aan de Dorpsmolen; vooraf inschrijven is niet nodig.

Meer info >>

Vleermuizen in het fort van Oelegem

Soms gebeurt het dat gebouwen hun oorspronkelijke functie verliezen en zich nuttig maken op een andere, meer duurzame manier. Waarom zou je bijvoorbeeld de forten rondom Antwerpen, die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geen militair nut meer hebben, afbreken als ze ook een prima verblijfplaats voor vleermuizen kunnen worden? Tijdens Open Monumentendag kan je terecht in het fort van Oelegem voor een rondleiding van ongeveer een half uur (om 11, 14 en 15.30 uur), waarin je alles te weten komt over de nieuwe, gevleugelde bewoners van het fort.

Kleed je warm aan en zorg voor stevige stappers en een zaklamp, want de leefomstandigheden van de vleermuizen kunnen nogal contrasteren met wat wij deze zomer gewend geraakt zijn … Voor de snelle beslissers, want inschrijven is verplicht!

Meer info >>

Meer over


Gerelateerde artikels