Ga naar main content
226a1517.jpg
Kinepolis Film Distribution

‘Onze Natuur, De Film’ geeft meer dan €83.000 terug aan de natuur

Met de kerstdagen voor de deur hebben Kinepolis en ‘Onze Natuur, De Film’ nog een mooie verrassing in petto. Dankzij de vele bioscoopbezoekers zamelden ze een totaalbedrag van € 83.246 in om de Vlaamse natuur te versterken. In het bijzijn van de mascotte van deze actie – het vliegend hert a.k.a. Belgiës grootste kever – overhandigde Onze Natuur-stem Matteo Simoni samen met Kinepolis-CEO Eddy Duquenne en VRT-CEO Frederik Delaplace deze mooie cheque aan het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. 

En dat bedrag kan nog verder oplopen, want voor elk verkocht bioscoopticket van ‘Onze Natuur, De Film’ bij Kinepolis gaat er een euro extra in die grote pot. Een mooie opsteker voor het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, die de cheque dankbaar in ontvangst namen. Wie zelf zijn groene steentje nog wil bijdragen, nodigen we dus van harte uit om tijdens de kerstvakantie ‘Onze Natuur, De Film’ te gaan (her-)bekijken.

Meer dan 250.000 bioscoopgangers grenzeloos fier op Onze Natuur

Net zoals Nico Van de Velde, creatief directeur van productiehuis Hotel Hungaria: “Een kwart miljoen Belgen hebben de documentaire ondertussen reeds gezien op groot scherm, een prachtig resultaat voor een film van eigen bodem. Maar boven alles ook een resultaat met impact. Jaren geleden begon bij ons het ambitieuze plan te borrelen om op een positieve manier aan storytelling te doen rond biodiversiteit en het klimaatverhaal. Twee belangrijke thema’s die vandaag de dag urgenter zijn dan ooit. Maar wil je de Vlaming écht in het hart raken, dan moet je hem fier maken. We hebben dan ook resoluut de kaart van de verwondering getrokken. Verwondering om de grote en kleine verhalen die zich in de natuur afspelen. Maar ook om wat er in je eigen achtertuin gebeurt. Ik denk oprecht dat we daarin geslaagd zijn, ik ben enorm fier dat de film het zo goed gedaan heeft bij jong én oud. En met deze actie maken we de shift van storytelling naar storydoing: elke toeschouwer draagt nu ook zelf een stukje bij aan het behouden en beschermen van onze kostbare natuur.” 

Wil je de Vlaming écht in het hart raken, dan moet je hem fier maken.
Nico Van de Velde (Hotel Hungaria)

Jeroen Nachtergaele, afdelingshoofd terreinbeheer van het Agentschap voor Natuur en Bos: “Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om positief in het nieuws te komen, zelfs niet met een mooi thema zoals de natuur. Maar ‘Onze Natuur, De Film’ slaagt daar nu al maanden aan een stuk in. We merken dat ook dagelijks in het veld, wanneer mensen ons aanspreken en vragen of wat ze gezien hebben in de film ook echt gebeurt in onze gebieden. Een boswachter verwoordde het antwoord op die vraag heel mooi: ‘Ja, ik heb dat allemaal al eens gezien. Maar als ik zoiets live zie gebeuren, is dat het hoogtepunt van mijn week, misschien wel van mijn seizoen. In ‘Onze Natuur, De Film’ volgen die waanzinnige verhalen elkaar in sneltempo op en worden ze bovendien op een fantastische manier in beeld gebracht.’ Natuurlijk is het allerminst evident om zulke scènes te filmen, maar het is evenmin evident om zulke natuur in ons land te hebben én te behouden. Daarom zijn we blij met het extra steuntje in de rug dat de natuurdocumentaire opgeleverd heeft. Hopelijk kunnen we er zo voor zorgen dat er in juni veel jonge vliegende herten geboren worden. Wie weet spelen ze ooit de hoofdrol in een volgende natuurdocumentaire!”

Hopelijk worden in deze broedstoof volgend jaar heel veel vliegende hertenlarven geboren.
Kinepolis Film Distribution
Hopelijk worden in deze broedstoof volgend jaar heel veel vliegende hertenlarven geboren.

Zoveel meer dan een natuurdocumentaire

Het verhaal achter ‘Onze Natuur’ begon al in 2017 te rijpen. Frederik Delaplace, CEO van de VRT: “Toen Nico Van de Velde het idee voor ‘Onze Natuur’ voor het eerst pitchte, was ik meteen wild enthousiast. Maar het was ook van meet af aan duidelijk dat dit niet gewoon een reeks of een film mocht worden. Dit project overstijgt een tv-programma, het overstijgt ook de VRT. Als je denkt dat ‘Onze Natuur’ nu al leeft onder de mensen, wacht dan tot de reeks in het voorjaar op Canvas te zien zal zijn. En op Ketnet. Alle merken binnen de VRT bieden een meerwaarde aan dit project, elk voor hun eigen publiek. Dankzij Klara zijn er de live concerten en ook de andere radionetten besteden aandacht aan ‘Onze Natuur’. De boodschap dat we grenzeloos trots mogen zijn op onze eigen natuur, komt zo bij elke Vlaming terecht.”

Wij kunnen niet zonder de natuur, maar de natuur kan ook niet zonder ons.
Frederik Beeckx (Natuurpunt)

Die trotsheid is van cruciaal belang, volgens Frederik Beeckx, diensthoofd communicatie bij Natuurpunt: “Samen met 196 andere landen hebben we zopas de belofte gemaakt om het verlies aan biodiversiteit te keren tegen 2030. Dat vergt een gigantische inspanning op alle niveaus. De gevolgen van de vijf V’s (verdroging, vermesting, verzuring, verharding en versnippering) eisen meer dan ooit hun tol. Ondanks de grote inspanningen van boswachters, vrijwilligers en onze minister zijn vandaag de dag nog steeds 28% van onze soorten kwetsbaar of bedreigd. Om het tij te keren, moeten we ervoor zorgen dat we iedereen in Vlaanderen mee krijgen. Daarom zijn we ook zo dankbaar voor ‘Onze Natuur’. Niet alleen voor de cheque, maar ook voor het effect dat de film en straks ook de reeks teweegbrengen bij het brede publiek. Die beelden zijn zo mooi dat mensen terug verliefd worden op de natuur. Met het geld dat de film heeft opgebracht, kunnen we het natuurgebied Altenbroek in de Voerstreek met 2 hectare uitbreiden. Daar profiteert het vliegend hert van, samen met honderden, misschien wel duizenden andere soorten die daar leven. Zo helpen we de biodiversiteit vooruit, maar ook het klimaat én de gezondheid van onze bevolking. Het is heel simpel: wij kunnen niet zonder natuur, maar de natuur kan ook niet zonder ons.” 

Onze natuur heeft een stem nodig

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving: “We hebben een prachtige natuur in Vlaanderen, dat heb ik nog maar eens kunnen zien toen ik omvergeblazen werd door de unieke beelden van ‘Onze Natuur, De Film’. Maar de natuur kan niet praten. Iemand moet dus op de regeringstafel kloppen en zeggen dat we extra gaan bebossen, dat we natte natuur moeten herstellen en dat we moeten investeren in biodiversiteit. Willen we de purperen heide purper houden, dan moet onze stikstofuitstoot naar beneden. Maar natuurbehoud gaat verder dan dat. Want als er geen natuur meer is, dan stopt het verhaal. Wanneer er geen bestuivers meer zijn, dan komt de landbouw in de problemen en ligt er geen eten meer op ons bord. Ons werk is nog niet af. Vanuit de Vlaamse Overheid investeren we enorm veel in de natuur. Dankzij de VRT en Kinepolis kunnen we aan de Vlaming tonen waarom we dat doen.”

Wanneer er geen natuur meer is, dan stopt het verhaal.
Zuhal Demir (Vlaams minister van Omgeving)

Eddy Duquenne, CEO van Kinepolis, geeft tot slot nog dit mee: "Het was fantastisch om te zien dat naast de Spider-Mans van deze wereld, ook onze eigen natuur zo’n aantrekkingskracht heeft op het grote publiek. Zoveel mensen die anderhalf uur werden ondergedompeld in een wondere wereld die tegelijk zo dichtbij is: dat is de kracht van cinema. Het leek ons evident om onze natuur te laten delen in dat succes en zo actief bij te dragen aan de zorg voor onze Belgische natuur. Een positieve impact hebben door te doen waar we goed in zijn, dat is waar duurzaamheid voor ons om draait."

Meer over


Gerelateerde artikels