Ga naar main content
roodborstje-winter-tuin-header.png

Laat wilde dieren niet in de kou staan

Terwijl wij met kerst & nieuw gezellig binnen blijven, barst buiten de winter helemaal los met temperaturen onder het vriespunt, vorst en wie weet zelfs sneeuw. Zo’n winters landschap mag dan wel een lust voor het oog zijn. Vanachter ons raam vergeten we soms dat wilde dieren vaak moeten vechten om de koudste dagen van het jaar te overleven. Vogels, egels, insecten, … Het zijn veelal de dieren die in onze eigen (achter)tuin wonen die er het hardste onder lijden. Verwelkom jij deze kleine, wilde dieren graag in je tuin? Met deze tips zorg je voor een hartverwarmende ontvangst en een veilig winterverblijf.

Een portie geluk en voedsel voor pechvogels

Slecht en koud weer treft vooral onze gevederde vrienden. Vogels zijn heel gevoelig voor winterweer. Niet omdat ze de koude niet verdragen maar eerder omdat er weinig voedsel te rapen valt wanneer de bodem bevroren is. En laat de winter nu net de periode zijn waarin voedsel zo belangrijk is voor vogels! Ze verbranden namelijk enorm veel calorieën om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Wist je dat vogels tijdens de winter tot 10% van hun gewicht kunnen verliezen op één nacht tijd? Dan begrijp je wel dat een tekort aan koolhydraten en vet gevaarlijk kunnen zijn. Maar laten we positief blijven, want met een paar eenvoudige oplossingen kunnen wij onze vogels een handje helpen.

shutterstock-755338666.jpg

Iedere vogel zingt én eet zoals het gebekt is. De ene vogel eet liever hoog en droog, de andere dan weer op een lager gelegen plaats. De boodschap is ‘variëren en combineren’ om zoveel mogelijk vogels tevreden te stellen. 

  • Je kan voedsel zoals zaden, pitten of vetbollen op verschillende hoge en lage plekken in je tuin plaatsen. 
  • Zet de verschillende voedselbronnen ver van elkaar om conflicten tussen verschillende vogels te voorkomen. 
  • Geef de voorkeur aan open gebieden, weg van ramen, muren, struiken en takken waar zich potentiële roofdieren schuil kunnen houden. 
  • Denk ook aan bescherming tegen wind en regen zodat het voedsel niet doorweekt is. Voederbakjes met een afdak zijn ideaal! 
  • Ook op de begane grond kan je voedsel voorzien, bijvoorbeeld aan de rand van een struik op een discrete plaats waar de vogels rustig kunnen eten.

Wat eten vogels in de winter?

Vogels zijn geen kieskeurige eters. Om de winter door te komen hebben ze nood aan voeding die rijk is aan koolhydraten en vet. Je doet ze dus enorm plezier met zonnebloempitten, hazelnoten, maanzaad, geplette maïs, pindanoten, stukjes amandel of vers fruit. Maak je eigen mix of verwerk ze in een zelfgemaakte vetbol

Vogels voeder je niet één keer en klaar ermee. Eens je ermee begint, houd je het maar beter de hele winter - tot begin maart - vol zodat hun voedselinname stabiel blijft. Twee ‘maaltijden’ per dag zou voldoende moeten zijn om tijdens de winterperiode de vogels in je tuin rond en gezond te houden. Voorzie ook een drinkplaats voor vogels waar ze ook kunnen baden door bijvoorbeeld een ondiepe schaal of kom met water in je tuin te zetten. Ververs het water regelmatig. Zo voorkom je dat het water bevriest of dat er ziektes en bacteriën kunnen groeien. 

Houd er rekening mee dat dieren in principe voor zichzelf kunnen zorgen, al kan een beetje hulp nooit kwaad. Hoe meer je de natuur in je tuin de vrije loop laat gaan, hoe meer vogels er voedsel en bescherming zullen vinden. Zo biedt een met klimop bedekte muur ook al enige beschutting. In de stad kan je dan weer een nestkastje plaatsen op je balkon of terras.

Laat onze egels niet in de steek

Ook andere dieren, zoals egels, zien af van de winter. Het is indrukwekkend hoe egels een warme en comfortabele winterslaap houden door hun energiereserves aan te spreken. Maar kijk, er zijn altijd uitzonderingen. Af en toe zwerft er toch zo’n kleine stekelbol rond in je tuin tijdens de winter, dakloos en onderkoeld. Deze vaak jonge egels zijn wellicht in de steek gelaten door hun ouders die aan hun winterslaap zijn begonnen. 

vilda-29957-jonge-egel-rollin-verlinde-800-px-49235.png

Zie je tijdens de wintermaanden dus een egel in je tuin? 

  • Geef ze een warm welkom en een lekkere maaltijd zoals insecten, wormen, geplette (ongezouten) pindanoten of zelfs honden- of kattenvoer. 
  • Met een houten kist of kartonnen doos maak je makkelijk een goed beschutte slaapplaats waar ze kunnen uitrusten en opwarmen. 
  • Ook verlaten schuurtjes en verscholen hoekjes in een garage of tuinhuis zijn uitstekende schuilplaatsen voor egels. 
  • Voorzie altijd een in- en uitgang zodat het diertje zich vrij kan bewegen. ​

Meer tips om egels de winter door te helpen ontdek je in dit artikel.

Insect zkt. winterverblijf

Met de winter voor de deur lijkt het wel alsof alle insecten verdwijnen. Niets is minder waar. In feite gaan ze in rust en pauzeren ze al hun activiteiten om de winter door te brengen. Sommige insecten verhuizen wel tijdelijk naar warmere oorden en keren pas in het voorjaar terug. Insecten zijn nu eenmaal niet bestand tegen ijskoude temperaturen.

shutterstock-1593815023.jpg

Met een zelfgemaakt insectenhotel blijven ze deze winter vast wel in België voor een heerlijke staycation in jouw tuin. Ben je geen knutseltalent? Een tuin vol wilde bloemen en hoge grassen werkt evengoed. Ook stapels stenen, oud hout en ander groen afval zoals takken en bladeren zijn een populaire trekpleister voor insecten tijdens de wintermaanden. Probeer het eens!

Meer over


Gerelateerde artikels