Ga naar main content
pict0039.JPG

Eetbare paddenstoelen in Onze Natuur

Het symbool van de herfst? Paddenstoelen natuurlijk! Ze groeien overal en sommigen ervan zijn erg gegeerd door hobbykoks om ze te verwerken in een heerlijk, gastronomisch gerecht. Maar mag je ze zomaar plukken? En hoe doe je dat best? In dit artikel vind je alle antwoorden! 

De uitdrukking ‘als paddenstoelen uit de grond schieten’ staat niet voor niks: in de herfst steken er zowat in elk bos miljoenen zwammen hun kop boven de grond. Dit jaar zagen we zelfs in de bijzonder natte zomer hier en daar schimmels verschijnen. Maar hou je nog even in vooraleer je gaat plukken, want dat doe je niet zomaar. 

Wat zegt de wet?

In Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn de regels heel duidelijk: paddenstoelen plukken is er simpelweg verboden. In Wallonië mag het wel, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. 

Ten eerste heb je de toestemming nodig van de eigenaar van de grond waar de paddenstoelen groeien. Is het bos eigendom van de Belgische staat, dan verleent het Waals Gewest stilzwijgend toestemming. Is het bos eigendom van een gemeente, dan zal je de lokale regels moeten uitpluizen. In sommige gemeenten is wildplukken voorbehouden aan de eigen inwoners, terwijl in andere gemeenten iedereen welkom is om wat te oogsten. Bevind je je in een privébos, dan moet je altijd de eigenaar contacteren vooraleer je aan het plukken gaat. In natuurreservaten is het trouwens helemaal verboden om spullen mee te nemen: ze zijn er om de natuur te behouden én te beschermen.

De tweede voorwaarde: je mag per persoon en per dag één emmer van 10 liter vullen met paddenstoelen. Plukken mag alleen overdag en de opbrengst mag enkel gebruikt worden voor privé-doeleinden (tenzij er toelating verleend is voor commercieel gebruik). Let ook op, want je mag in het paddenstoelenseizoen niet altijd het bos in: tijdens de jacht bijvoorbeeld worden de bossen afgesloten. 

pict0016.JPG

Op de juiste manier paddenstoelen plukken, doe je zo

Om zo weinig mogelijk impact te hebben op de natuur, snij je paddenstoelen best met een mes af vlak boven de voet. Zo blijft de ondergrondse zwamvlok intact en blijft het organisme in leven. Gebruik bij voorkeur een rieten mand ipv een plastic emmer, want bij die laatste heb je meer kans op ongewenste bacteriegroei. Als dat mogelijk is, raden we aan om verschillende soorten die je verzamelt niet allemaal op één hoop te gooien. 

Ben je een beginner? Laat je dan begeleiden door een deskundige die weet waar hij mee bezig is, want sommige gevaarlijke paddenstoelen lijken voor een leek als twee druppels water op een eetbare soort. Bovendien zien paddenstoelen er soms helemaal anders uit in juveniele en volwassen vorm. De vuistregel is: kies alleen soorten waarvan je zeker weet dat ze eetbaar zijn. Hou er ook rekening mee dat de grond waarop paddenstoelen groeien vervuild kan zijn. Zitten er zware metalen in de bodem, dan is ook alles wat erop groeit besmet. Informeer je dus over de lokale situatie vooraleer je in het wild begint te plukken. 

FotoProductKenmerkenPrijs
Boek

Boek "Eetbare paddenstoelen"

  • Ontdek alles over eetbare paddenstoelen
  • Complete gids met vindplaatsen, herkenning, bereiding en handige tips 
Prijs bekijken
Oesterzwam kweekset

Oesterzwam kweekset

  • Gerecyclede plastic kweekset
  • Perfect voor herhaaldelijk gebruik
Prijs bekijken
Natuurpunt kijkkaart paddenstoelen

Natuurpunt kijkkaart paddenstoelen

  • Tekeningen van veelvoorkomende paddenstoelen
  • Inclusief gedetailleerde informatie
  • Ideaal om mee op pad te nemen 
Prijs bekijken

Welke eetbare paddenstoelen groeien in Waalse bossen?

Ons land telt enorm veel verschillende paddenstoelensoorten. Welke zwammen je precies tegenkomt, hangt o.a. af van de regio, het bodemtype, het weer en de omgeving. Sommige schimmels zijn heel algemeen op de ene plaats, ergens anders komen ze zelden tot nooit voor. Hieronder sommen we enkele lekkere paddenstoelensoorten op. 

De hanenkam of cantharel

Deze beroemde bospaddenstoel lijkt op een geplooide trechter met een gele of oranje kleur. Hij groeit bij nat weer onder loofbomen, bij voorkeur op een zure grond. 

Gewoon eekhoorntjesbrood

Hij ziet eruit als een uit de kluiten gewassen champagnekurk met een hoed die van licht- naar donkerbruin verkleurt. De voet van deze zwam is wit tot crème. Je vindt hem in gebieden met een zure bodem, in de buurt van kastanje, eik of beuk. Let op voor verwarring met de giftige satansboleet, die een rode voet heeft. 

Hoorn des overvloeds

Hoewel zijn bijnaam ‘doodstrompet’ luidt, is deze paddenstoel toch eetbaar. Die naam kreeg hij immers toebedeeld omwille van de periode waarin hij groeit, omstreeks Allerheiligen. Hij is asgrijs tot grijszwart van kleur en heeft de vorm van een hoorn of trompet. Deze zwam groeit in loofbossen en houdt van een vochtige omgeving. 

De gewone weidechampignon

Deze paddenstoel groeit in groep, heeft een witte tot beige hoed en roze tot bruine lamellen. Je vindt hem in weilanden van de late zomer tot in oktober of november. Oppervlakkig lijken sommige levensgevaarlijke knolamanieten op deze eetbare champignons, maar de amanieten hebben altijd witte lamellen. 

Echt judasoor

Er bestaan heel wat smakelijker paddenstoelen, toch wordt het judasoor vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Deze bruine, oorvormige paddenstoel (geen grap!) groeit op bomen, vooral vlier en es. 

In de praktijk

In de praktijk

We kunnen het niet genoeg benadrukken: laat je begeleiden door een kenner en eet alleen waar je zeker van bent. Voor de zekerheid geven we je hier nog even het nummer van het antigifcentrum mee: 070 245 245. Op hun website vind je trouwens ook een lijst met de belangrijkste giftige paddenstoelen. Je kan je ook inschrijven voor een gegidste wandeling, waarbij een expert je de kneepjes van het vak leert. Zulke wandelingen worden zowat overal in Wallonië geörganiseerd, aan jou de keuze! 

Kies een wandeling

Meer over


Gerelateerde artikels