Ga naar main content
swarvoski-optik-verrekijker-compact.jpeg

Beginnen met vogelspotten in drie eenvoudige stappen

Je zoekt een nieuwe hobby? En wil dit jaar meer tijd in de natuur doorbrengen? Start dan met vogelspotten en vink meteen beide hokjes af. Trek alvast je wandelschoenen aan en verken een bos, veld of park bij jou in de buurt. Hou je ogen én oren intussen goed open en spot zo de allermooiste vogels.  

Al tijdens je eerste vogelexpeditie wordt het duidelijk: er is werkelijk geen betere manier om één te worden met de natuur. Want terwijl je naar gevederde eyecatchers speurt, besteed je onbewust een heleboel aandacht aan de bomen, struiken en planten om je heen. Birdwatching brengt je dan ook zalig tot rust. 

Gezondheidsvoordelen

swarovski-optik-birdwatching.jpeg

Daarnaast geeft het je mentale en fysieke gezondheid een flinke boost. Zo leg je aardig wat kilometers af én train je ondertussen je brein. Want omdat er zo veel vogelsoorten bestaan die allemaal op hun eigen manier samenleven met de andere dieren om hen heen, doe je constant extra kennis op. Daarmee stimuleer je de aanmaak van nieuwe paadjes in je brein. 

Maar let op: eens je de smaak te pakken krijgt, laat deze hobby je niet meer los. Je geniet dan ook meteen met volle teugen, zelfs als absolute dummy. Starten met birdwatching is namelijk heel eenvoudig. We helpen je alvast graag op weg met een makkelijk driestappenplan.

1. Schaf jezelf een kwalitatieve verrekijker aan

Elke vogelspotter heeft er één: een goeie verrekijker waarmee je elke vogel zelfs vanop grote afstand bewondert. Laat je tijdens je aankoop goed begeleiden en investeer in kwaliteit. Kies voor een duurzaam, stevig exemplaar met een uitstekende optiek en een compact design. Zo neem je je verrekijker overal mee naartoe.  

Geen idee waar te beginnen? De Oostenrijkse fabrikant SWAROVKSI OPTIK specialiseerde zich in birding-verrekijkers. Onder het motto “see the unseen” ontwerpen ze verrekijkers en telescopen die zelfs het kleinste detail blootleggen. Hun lichte, ergonomische modellen CL Curio en CL Pocket zijn erg toegankelijk voor elke beginnende vogelspotter.

2. Trek eropuit met vrienden en experts

Sommige birdwatchers gaan alleen op pad. Al is vogelspotten ook een geweldige groepsactiviteit. Deel je je plezier graag met je vrienden of gezinsleden? Nestel jullie dan op 28 en 29 januari voor een venster met uitzicht op de tuin en neem deel aan ‘Het Grote Vogeltelweekend’ van Natuurpunt. Je kans op succes vergroten? Maak je tuin vogelvriendelijk en creëer enkele aantrekkelijke voeder- en drinkplekken in je tuin. Tip: wie z’n telresultaten doorgeeft, maakt kans om een SWAROVSKI OPTIK-verrekijker te winnen.  

Wil je elke vogel feilloos leren determineren? Sluit je dan aan bij een vereniging. Daar ontmoet je een heleboel gepassioneerde vogelaars die hun kennis graag met je delen. Zo trekken de hippe vrouwen van De Duifkes regelmatig samen door de Vlaamse natuur. 

swarovski-optik-roodborste-vogelspotten.jpeg

3. Kom nog meer te weten via boeken en podcasts

Zelfs wanneer je niet door een natuurgebied struint, kan je je favoriete hobby uitoefenen. Zo bestaan er heel wat boeken over vogelspotten. De zakgids ‘Vogels van Nederland en België’ bevat een heleboel informatie over alle soorten die hier rondfladderen. Dankzij z’n kleine formaat lees je hem niet alleen in de zetel. Je neemt hem ook mee tijdens je speurtocht. Extra leuk: via handige QR-codes in het boek match je bepaalde vogelgeluiden met de juiste soort. Daarmee trakteert deze interactieve pocket je gegarandeerd op een fantastische gezinsuitstap. 

Eerder een luisteraar in plaats van een lezer? In zijn podcastFwiet! Fwiet!’ gaat Begijn Le Bleu op stap met verschillende experts en outdoorliefhebbers. Hij verkent natuurdomeinen in binnen- en buitenland, waar hij zijn lens telkens op een andere vogelsoort richt. Ook de Franstalige podcastParmi les Oiseaux’ is het beluisteren waard. 

Vogelvoederset
Spot vogels in je eigen tuin

Deze complete vogelvoederset van Esschert Design heeft alles wat je nodig hebt om een verscheidenheid aan vogels naar je tuin te lokken en ze te verwennen met heerlijke traktaties.

  • Heerlijk Vogelvoer: Een assortiment van zaden, pinda's en vetbollen om de vogels in je tuin te voeden.
  • Winterzaadmix: Een kilogram winterzaadmix met een diversiteit aan granen en zaden die vogels voorzien van de benodigde energie tijdens de koude maanden.
  • Vetbollen: Een waardevolle bron van energie voor vogels, vooral tijdens koude winters, boordevol essentiële oliën en vetten.
  • Lees meer...