Ga naar main content
tuin-herfst-onze-natuur.jpeg

5 nuttige tuinklusjes in de herfst

De herfst is het seizoen van de overgang, van vallende bladeren en van kortende dagen. Het ligt precies tussen de zomer, wanneer de natuur op haar mooist is, en de winter, een tijd van welverdiende rust voor planten en dieren. De overgang tussen de twee betekent hard werken. Hoe laat je jouw tuin schitteren in de herfst? Wat is er nodig om je kleine stukje natuur weer op krachten te laten komen in de winter? En wat kan je nu al doen in de tuin voor de volgende lente? Hier zijn onze tips. 

1. Steek vroege lentebloeiers nu al in de grond

Wil je insecten en vogels bij de eerste lentezon fleurig verwelkomen? Steek dan nu al bloembollen in de grond. Kies voor bolgewassen zoals krokussen, sneeuwklokjes, hyacinten of tulpen. Deze bloemsoorten bloeien van zodra de temperatuur opnieuw stijgt. 

Wil je deze herfst nog wat kleur in de tuin? Heideplanten, beschikbaar met verschillende bloem- en bladkleuren, staan langdurig in bloei. Winterheide is zelfs bestand tegen vorst. Deze planten verkiezen een beschutte schaduwplek en wortelen goed in droge grond.

FotoProductKenmerkenPrijs
Plant in a box - 200 krokusbollen

Plant in a box - 200 krokusbollen

  • Hoogte van 10-12 cm
  • Zonnige locatie is ideaal voor groei
  • Planten van september tot half december
  • Ruimte van 5 cm tussen de bollen voor optimale ontwikkeling

Prijs bekijken
Sneeuwklokje bloembollen

Sneeuwklokje bloembollen

  • Hollands geteelde bollen voor langdurige bloei
  • Aanplanten in augustus tot eind november
  • Bloei van februari tot maart
  • Plantdiepte: 8-10 cm, Plantafstand: 3-5 cm
Prijs bekijken
Plant in a box - Tulpenbollen 21x

Plant in a box - Tulpenbollen 21x

  • Zonnige plek met goed doorlatende grond is ideaal
  • Plantafstand: 5-10 cm voor voldoende groeiruimte
  • Plant in de herfst voor koude periode nodig om te bloeien
  • Bloembollen hebben een omtrek van ongeveer 11/12 cm bij levering
Prijs bekijken
Plant in a box - 10 hyacintenbollen

Plant in a box - 10 hyacintenbollen

  • Intense, diepe blauwe kleur trekt direct de aandacht
  • Plant op zonnige locatie 
  • Regelmatig water geven
  • Met goede verzorging keren ze jaar na jaar terug
Prijs bekijken

2. (Ver)plant bomen en struiken in de herfst

Het najaar is het goede moment om bomen en struiken aan te planten. Ze beginnen binnenkort aan hun rustseizoen en zetten hun sapstromen stop waardoor je ze niet beschadigd tijdens een (ver)plantingsactie. Lees ook ‘Wanneer kan je het best een boom planten en hoe doe je dat precies?

moestuin-herfst-onze-natuur.jpeg

3. Passeer in de moestuin voor de late oogst

De dagen worden stilletjesaan korter en de temperaturen kouder, maar dat betekent niet dat er niets meer groeit in je moestuin. Pompoenen en augurken kan je nog laat op het jaar oogsten, maar doe het wel op tijd voor de vorst ze te pakken heeft.

In de herfst kan je ook nog kool, sla, rapen, artisjokken of spinazie telen. Zo kan je tot de winter genieten van lekker verse groenten, om nog maar te zwijgen van de trots die het kweken en oogsten van je eigen groenten met zich meebrengt. :-)

4. Maai het gras en snoei de hagen

Wie meedeed aan Maai Mei Niet kent de voordelen van een minder gemaaid gazon, maar af en toe is een fikse maaibeurt wel welkom. De herfst is het ideale moment om gras te maaien omdat bloemen en planten dan (meestal) uitgebloeid zijn. 

Wachten met snoeien tot eind september loont ook de moeite. In de lente en de zomer kan je hagen en heggen beter niet aanraken, omdat vogels er dan hun nest maken en hun jongen grootbrengen. Wacht dus tot de jonge vogels hun vleugels uitslaan om je heggen hun volgende knipbeurt te geven. Nieuwe hagen en heggen plant je in het najaar zodat ze goed geworteld zijn tegen het voorjaar. 

Haal samen met de grasmaaier of snoeischaar ook de hark boven om dode bladeren te verzamelen. Zo voorkom je dat je gazon stikt onder een laag gecomposteerde bladeren. Je kan wel een hoop bladeren laten liggen als winterschuilplaats voor egels en andere tuindieren.

tuin-herfst-kruiwagen-bladeren.jpeg

5. Kuis de vijver

Vijverbewoners zoals kikkers beginnen weldra aan hun winterslaap, een periode waarin ze enorm kwetsbaar zijn. Tijdens hun winterslaap is het van groot belang dat ze voldoende zuurstof uit het water kunnen halen. Maak daarom je vijver op tijd schoon: verwijder dode planten en voorkom ijsvorming met deze tips om je vijver de winter door te helpen.

vijver-herfst-onze-natuur.jpeg

Meer over


Gerelateerde artikels