Ga naar main content
wim-dirckx-wd4-4347-natuurpunt.jpeg
Wim Dirckx

Iedereen natuurvrijwilliger

Natuurvrijwilligers houden onze natuur draaiende. Met acties groot en klein dragen ze hun steentje bij aan een beschermde, biodiverse natuur. Trouwens, of je nu groene vingers hebt of nog groen achter je oren bent, ook jij kan je nuttig maken als natuurvrijwilliger. Elke dag of één keer per jaar? Achter de schermen of met je laarzen in de modder? Ontdek welk type natuurvrijwilliger jij bent en vind de perfecte job in het groen.

1. Word burgerwetenschapper in eigen tuin

Je hoeft heus niet ver te lopen om je in te zetten voor fauna of flora. Onder het mom ‘iedereen wetenschapper’ kan je als citizen scientist of burgerwetenschapper natuuronderzoekers helpen vanuit je eigen tuin (of zetel als je wil). Citizen science is wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd wordt met de hulp van burgers. Jouw taak? Spinnen observeren, teken tellen, of - nog eenvoudiger – naar een livestream van een ooievaarsnest kijken. Er lopen meer citizen science onderzoeken dan je denkt! Ontdek alle burgerwetenschapsprojecten waar jij aan kan deelnemen hier.

citizen-science-expo-57.jpeg

2. Deel je kennis en passie voor de natuur met anderen

Spendeer jij gemiddeld meer tijd in de tuin dan in je bed? Dan ben jij misschien wel een geboren natuurgids of Tuinranger. Weet jij veel over de natuur in je buurt en wil je anderen er ook warm voor maken?

  • Als natuurgidsneem je volwassenen en/of kinderen mee op sleeptouw tijdens een boeiende wandeling waarin jullie samen dieren, planten, landschappen en thema’s als ecologie of natuurbeheer ontdekken.
  • Is tuinnatuur meer jouw ding en weet jij precies hoe je jouw stukje groen natuurvriendelijk kan onderhouden? Als Tuinranger geef je tuinadvies en -tips aan mensen uit de buurt die hun tuin natuurvriendelijker willen inrichten. Iets voor jou? Meld je hier aan.

3. Maak van je hobby een goede daad

Elk talent en elke hobby kan nuttig zijn om onze natuur beter te leren kennen en beschermen. Hou je van wandelen? Neem deel aan een georganiseerde wandeling en steun zo de natuur in je buurt. Leer je graag nieuwe mensen kennen? Ga eens pintjes tappen achter de bar op het ledenfeest van de lokale natuurvereniging. Ben je een kei in wafels bakken? Verras de leden van de dichtstbijzijnde Natuurpunt-afdeling op iets lekkers. Zorgen voor andere natuurvrijwilligers is immers ook zorgen voor de natuur.

Iets voor jou? Vind hier een Natuurpunt-afdeling in jouw buurt.

4. Download ObsIdentify en help diersoorten inventariseren


Of je nu een expert bent in vogels herkennen of gewoon graag foto’s van de natuur trekt (maar geen idee hebt wat erop staat), de gratis app ObsIdentify verandert jouw kijk op de natuur veranderen. Eerst en vooral kan je met de beeldherkenningsapp van Natuurpunt diersoorten opzoeken die je zelf niet (meer) kent. Omgekeerd help jij de natuur een handje door zelf foto’s van diersoorten te uploaden. De gigantische, steeds groeiende database van user generated beelden is een gigantische schat aan informatie voor natuuronderzoekers, -beheerders en beleidsmakers. 



Meer weten? Check https://waarnemingen.be/apps/obsidentify/

obsidentify-1-natuurpunt.jpeg
Natuurpunt

5. Hou de boel proper als zwerfvuilvrijwilliger

Buurtboener, mooimaker, rotzooiruimer. Noem het hoe je wil. Als zwerfvuilvrijwilliger je de boel proper op jouw manier. Of je nu graag al ploggend het natuurgebied in je achtertuin afvalvrij houdt of wekelijks je stoep opruimt, met kleine en gerichte opruimacties bewijs je onze natuur én je buurt een grote dienst.

Zo word jij ook een Mooimaker:

6. Steek je groene handen uit de mouwen

Ben je meer het type vrijwilliger dat het zand uit z’n schoenen en de modder van onder z’n nagels wil halen na een dagje ‘vrijwilligen’? Er zijn mogelijkheden troef om je groene vingers nuttig te maken in onze natuur. Ga bijvoorbeeld bomen planten tijdens een van de vele boomplantacties, rol je mouwen op om wilgen te knotten of ga als vrijwillige tuinier planten, snoeien, wieden en inventariseren in een natuurgebied in je buurt. Liever iets met dieren? Dan kan je padden de weg veilig helpen oversteken tijdens de paddenoverzet of een handje toesteken in een opvangcentrum voor wilde dieren of het Wildlife Taxi Team.

Welk type natuurvrijwilliger ben jij?

Welk type natuurvrijwilliger ben jij?

Zin gekregen om je in te zetten voor de natuur in Vlaanderen? Doe de vrijwilligerstest van Natuurpunt en ontdek welke taken jou het beste liggen.

Start de test

Meer over


Gerelateerde artikels