Ga naar main content
shutterstock-1171074964-e1585667267858.jpg

Help natuuronderzoekers vanuit je quarantaine!

Op zoek naar een leuke bezigheid die nog nuttig is ook? Doe dan eens aan ‘burgerwetenschap’! Burger-wat? Kort gezegd, komt het erop neer dat jij je steentje bijdraagt aan écht wetenschappelijk onderzoek. Hoe je dat doet, is voor elk project anders, maar vaak kan je vanuit je eigen huis of tuin meewerken. Soms hoef je er zelfs je computer niet voor te verlaten! 

 

Insecten: vriend of vijand?

Onbekend maakt onbemind, daarom zijn we bij Onze Natuur fan van élk initiatief dat kriebelbeestjes in een positief daglicht stelt! Voor dit project hoef je écht geen supernerd te zijn: zelfs een kind kan meedoen. Download op de website van INVRIVI een zoekkaart en turflijst en ga op onderzoek in eigen tuin. Geef je resultaten door en BAM! – je maakt een heel onderzoeksteam happy als een hommel

 

Staat er trouwens een boom in je tuin? Registreer die dan ook snel even op de INVRIVI-website. In april worden de geselecteerde bomen uitgekozen en krijgen deelnemers een pakketje om zelf thuis aan wetenschap te doen. Het doel? In kaart brengen hoe gevoelig onze bomen zijn voor bladluizen én ontdekken hoe we ze op natuurlijke wijze kunnen bestrijden. We like it! 

 

Begluur ooievaars in het Zwin

In het Zwin staat een camera gericht op twee ooievaarsnesten. De vrouwtjes dragen een zwarte ring, de mannetjes niet. Ga eens een kijkje nemen en wacht tot je één van de ooievaars ziet opstaan. Noteer of het een mannetje of vrouwtje is, wacht tot hij/zij weer gaat zitten en tel het aantal minuten dat de vogel op het nest blijft zitten. Als iedereen een klein beetje van zijn tijd spendeert aan dit gluur-spelletje, dan weten onderzoekers straks perfect hoeveel warmte de ooievaarskoppels doorgeven aan hun toekomstige kroost!

 

Herken voortaan élke plant of dier

Ken je waarnemingen.be al? Op die website verzamelen burgerwetenschappers alle coole ontmoetingen die ze hebben met planten, dieren, paddenstoelen … Wetenschappers hebben die info massaal nodig om onze natuur beter te kunnen bestuderen. Maar hoe weet jij welk dier je pad kruist? Daarvoor is er nu de app ObsIdentify, die al het werk voor jou doet. Het enige waarvoor de app op jou rekent, is een duidelijke foto. Dat hoeft niet eens in de wilde natuur te zijn. Deze onderzoekers worden wild van letterlijk álles wat er in je tuin komt aanwaaien – van slakken over insecten en vogels tot zelfs het hardnekkigste onkruid!  

 

Overwin je spinnenangst

We geven het toe: de doorsnee thuiszitter zit er misschien niet op te wachten om op spinnenjacht te gaan. Maar wees gerust: wij testten het eerder al voor je uit en je leert spinnen zo écht eens op een andere manier kennen! Met de app van SpinCity willen onderzoekers nagaan of spinnen een andere kleur hebben in de stad, omdat het daar warmer is. En of ze daar fijnere netten bouwen, wegens gebrek aan grote prooien. Word dus zelf spinnenspotter en raak éindelijk van de spinnenangst verlost. Als dat geen positief effect van je quarantaine is! 

 

Rapporteer Aziatische hoornaars

Sinds deze grote wesp in 2011 voor het eerst in ons land werd gesignaleerd, wordt ze steeds talrijker. Als je zo’n reuzenexemplaar (of haar nest) spot, geef dat dan zeker door aan Vespa-Watch! Dat kan eenvoudig door een foto (raap al je moed bijeen) in te sturen via deze paginaBen je niet zeker? Dat geeft niet: je krijgt een melding als je je vergist hebt. Zo leer je er zelf nog wat van bij ook! 

 

Zoek vogels met een kleurring

Als je nog eens een gevleugelde bezoeker in je tuin ziet, check dan of hij een kleurring draagt (gebruik een verrekijker!). Die zit meestal rond een pootje, maar er zijn ook vogels met een nekring. Soms zijn vogels ook uitgerust met een vleugel- of snavelmerk. Zie je zo’n vogel, dan wil dat zeggen dat een onderzoeker hem opvolgt. Stuur hem/haar dus zeker een mailtje – zie het als een ‘vakantiekaartje’ – waardoor de onderzoeker weet welke routes de vogels volgen. Op de website European colour-ring Birding krijg je de gegevens van de projectleider die de vogel zijn merkteken gaf. Easy-peasy!

 

Nog meer inspiratie nodig?

Op de website iedereenwetenschapper.be worden alle – en dan bedoelen we echt ALLE – burgerwetenschapsprojecten van over de hele wereld verzameld. Daar ben je nog even zoet mee!​

Meer over


Gerelateerde artikels