Ga naar main content
schermafbeelding-2020-06-25-om-12-00-48.png

Mr. Proper boldert door het land op zoek naar afval

Afval en onze natuur zijn als water en vuur: ze horen niet samen te zijn. Als het toch gebeurt, doet de ene de andere teniet. Onze natuur ziet er namelijk plots een pak minder mooi en idyllisch uit wanneer er een blikje hier en een mondmasker daar rondslingert. Gelukkig telt ons land ondertussen al meer dan 14.100 Mooimakers die het goede voorbeeld geven. In Oosterwijk woont Philip (38), ook wel de Mr. Proper van Vlaanderen, die met zijn bolderkar door het land trekt op zoek naar zwerfvuil.

Jagen lijkt niet meteen iets dat thuishoort in het woordenboek van Onze Natuur, tenzij het over de jacht op zwerfvuil en sluikstort gaat natuurlijk. Philip Verelst uit Oosterwijk is een van de vele zwerfvuilvrijwilligers die ons land rijk is. Al bijna de helft van zijn leven ruimt hij zijn stoep, zijn straat en de natuur in zijn buurt op. Tegenwoordig gaat hij letterlijk nog een stapje verder: hij doorkruist het hele land met zijn bolderkar om zwerfafval te verzamelen.

schermafbeelding-2020-06-25-om-11-49-12.png

Hoe ben je op het idee gekomen om afval te verzamelen?

Philip: “Tijdens een deelname aan de Dodentocht zag ik op heel veel plaatsen langs het parcours sluikstort en zwerfvuil rondslingeren. Op dat moment dacht ik: hier moet ik iets aan doen! De volgende keer dat ik ging wandelen, nam ik dus een klein winkelzakje mee en verzamelde ik alle blikjes, brikjes en papiertjes op mijn weg. Dat is ondertussen al 18 jaar geleden.”

Hoe vaak ga je de natuur of de stad in om zwerfvuil op te ruimen?

Philip: “Ik probeer toch om de dag op pad te gaan. Vroeger vooral in mijn eigen buurt maar nu ga ik eigenlijk overal in het land zwerfvuil oprapen. Ik krijg regelmatig tips binnen van mensen die me de plekjes met veel zwerfvuil doorgeven. Dan trek ik naar ginder om een paar uur op te ruimen.”

De natuur mooi maken is zeg maar een uit de hand gelopen van jou?

Philip: “Klopt! Dat kleine zakje waarmee ik begon, bleek al snel te klein. Daarna ging ik op pad met een grote vuilniszak of twee, maar ook dat werden er telkens meer. Op een gegeven moment kreeg ik de tip om een bolderkar te kopen. Dat is een handige kar met een handvat waarmee ik makkelijk grote hoeveelheden kan meenemen. Zo bolder ik nu door het hele land om zwerfvuil te verzamelen. Mensen zeggen wel eens ‘Ah, daar is Mr. Proper’. Ik heb ondertussen ook een eigen Facebookpagina waarop ik mijn avonturen deel.”

Wat doe je daarna met het zwerfvuil?

Philip: “Ik heb in de loop der jaren een mini-containerpark in mijn tuin geïnstalleerd met afgedankte tonnen en ander materiaal. Zo kan ik het vuil dat ik opruim thuis netjes sorteren. Blikjes bij blikjes, elektro bij elektro en ijzer bij ijzer. Wanneer ik na een aantal weken of maanden bijvoorbeeld een hele hoop ijzer heb, dan rijd ik ermee naar een ijzermarchant om het te verkopen. Rijk zal ik er zeker niet van worden, maar zo komt het materiaal wel op de juiste plek terecht voor recyclage.”

Wat wil je met je opruimacties bereiken?

Philip: “Opruimen en daarmee het goede voorbeeld geven, begint bij jezelf. Ik krijg altijd een goed gevoel als ik opruim, dus ik blijf het doen tot ik dat gevoel verlies. Al zal dat niet snel gebeuren. Als ik een stoep, straat of park afvalvrij maak, en er ligt letterlijk geen peuk meer, dan zal het ook minder snel terug vuil worden volgens mij. Mensen zien dan dat het een propere buurt is en denken dan hopelijk twee keer na voor ze hun afval op de grond smijten. Sinds mijn eerste zwerfvuilwandeling heb ik ook al een twintigtal vrienden, familieleden en andere geïnteresseerden aan het opruimen gekregen. Ik denk dat alles wat ik op social media deel over mijn opruimbeurten daar zeker ook een rol in speelt.”

Krijg je wel eens reacties van omstanders of gemeentebesturen?

Philip: “Sommige mensen bedanken me inderdaad wanneer ze me zien opruimen. Na mijn opruimactie maak ik ook altijd een foto met ‘de buit’ van de dag. Ik stuur die foto dan door naar het gemeentebestuur om hen op de hoogte te brengen. Ik krijg bijna altijd een antwoord terug. Dat is toch een teken dat ze mijn opruimwerk weten te appreciëren. Ik heb trouwens wel vaker contact met de lokale gemeentebesturen. Wanneer ik bijvoorbeeld sluikstort tegenkom, dan meld ik dat in plaats van het mee te nemen. Op die manier kunnen ze nagaan wie het afval daar heeft geplaatst.”

Heb je tips voor wie zelf wil beginnen met zwerfvuil opruimen?

Philip: “Je hoeft niet meteen met een bolderkar op stap te gaan. Je kan eenvoudig beginnen. Hou bijvoorbeeld winkelzakjes bij en gebruik ze om tijdens een wandeling zwerfvuil op te ruimen. Je kan je ook aanmelden bij je eigen gemeente of afvalintercommunale als zwerfvuilvrijwilliger. Bij hen of in de webwinkel van Mooimakers kan je speciale grijpstokken, handschoenen en andere handige accessoires vinden die je opruimactie makkelijker én leuker maken. Wil je toch een stapje verder gaan en zoals ik met een bolderkar gaan schoonmaken? Dan raad ik je aan om een tweedehands kar te zoeken.”

Meer over


Gerelateerde artikels