Ga naar main content
shutterstock-1078103039.jpg

Wat zijn de slimste dieren in België?

Grote hersenen en warm bloed: dat blijkt het ideale recept voor intelligentie bij dieren. Wereldwijd worden chimpansees, dolfijnen en olifanten als superslim aanzien. Maar ook van de dieren in onze natuur kan je versteld staan. Wij gaan op zoek naar de slimste dieren in België. 

Een olifantengeheugen in miniformaat

Je auto terugvinden in een vreemde stad, je bril zoeken die op je hoofd blijkt te staan of je autosleutels kwijt raken als je dringend moet vertrekken … Allemaal scenario’s die de mens – met zijn zelfverklaarde topintelligentie – dagelijks moet doorstaan. Eén van onze pluizige bosbewoners overtreft ons moeiteloos als het erop aankomt belangrijke dingen terug te vinden: de eekhoorn. Onze rode eekhoorn doet het weliswaar ietsje slechter dan zijn exotische, grijze neef, maar eekhoorns staan erom bekend hun voedselvoorraden feilloos weer op te sporen.

Haal dus de eekhoorn in jezelf naar boven als je weer eens je sleutels hebt verloren! 

Snuffelbrigade

Dat honden echte speurneuzen zijn die vermiste personen, drugs of explosieven kunnen opsporen, is oud nieuws. Maar wist je dat ook (tamme) ratten getraind kunnen worden voor dat werk? Hun wilde soortgenoten – bruine ratten – leid je ook niet zomaar om de tuin. Ze zijn extreem goed in het vinden van voedsel en het omzeilen van gevaar

Dansende democratie

Honingbijen staan erom bekend vreedzaam samen te leven in kolonies van tienduizenden werksters. Bij conflicten gaan ze niet met elkaar op de vuist, maar organiseren ze een stemming. Dat zit zo: in de lente gaan verkennerbijen op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Als de verkenners niet overeenkomen, proberen ze elkaar te overtuigen in een echte danswedstrijd. Elke verkenner verdedigt haar locatie met een dans. Hoe enthousiaster de dans, hoe meer bijen zich bij de ster op de dansvloer aansluiten. De bij met het meeste stemmen, neemt de ganse kolonie mee naar haar nieuwe stekje.

We willen niet met de vinger wijzen, maar … als we bijen waren, hadden we al lang een regering gevormd

Wachten op groen licht

Maar de allerintelligentste dieren in België vinden we bij de vogels. Kraaien kunnen gezichten herkennen, gereedschappen gebruiken én maken, tot vijf tellen en informatie aan elkaar doorgeven. En dat doen ze niet alleen in laboratoria, maar zelfs in hun natuurlijke omgeving. 

De zwarte vogels volgen bijvoorbeeld tractoren die een veld bewerken, om opgewerkte regenwormen op te eten. Of ze trekken ganse rijen kiemplantjes uit de grond om het pas ontsproten zaad te verorberen. 

Het allerstrafste intelligent gedrag van kraaien is beschreven in Japan. Daar laten de slimmerds noten op het zebrapad vallen, die ze terug ophalen wanneer een auto erover gereden is. Kleine kanttekening: ze wachten tot het licht op groen staat om over te steken! Trouwens, hou de filmpjes van Onze Natuur in de gaten want we zijn Belgische kraaien op het spoor die kunnen tippen aan hun Japanse soortgenoten …

Meer over leren

Stond jij ook zo versteld van onze slimste dieren? Tijdens de maand september bombarderen we je met nog meer feiten over ‘leren’ in de natuur in ons leerdossier. Wil je zelf meer leren over de natuur, bijvoorbeeld in de klas, dan kan je je licht opsteken op de website van de Week van het Bos. Je vindt er bijvoorbeeld lespakketten om in de klas te gebruiken boordevol natuurweetjes op kindermaat!

Meer over


Gerelateerde artikels