Ga naar main content
vilda-59550-mannetje-lentevuurspin-rollin-verlinde-800-px-44858-e1566909604180.jpg

Lentevuurspin

Fluwelig zacht, lieflijk van kleur, meedogenloos van aard. Dat is kort samengevat de oogstrelende lentevuurspin. Want voor de jonge spinnen hun nest verlaten, eten ze hun eigen moeder op … 

on-fiche-lentevuurspin.png

Herken de lentevuurspin

De lentevuurspin is een heel aaibare verschijning. Zowel het mannetje als het vrouwtje zien er met hun fluwelige beharing minder afschrikwekkend uit dan andere spinnen. 

  • mannetjes tot 11 mm, vrouwtjes tot 20 mm
  • volwassen mannetjes hebben een rood-oranje behaard lichaam met 4-6 zwarte stippen
  • de poten van de mannetjes hebben witte ringen
  • vrouwtjes zijn fluwelig grijs tot zwart van kleur, met talrijke witgele haartjes

Op het menu

Deze knappe verschijning eet vooral bodeminsecten, zelfs de grootste exemplaren. Haar wollige web heeft geen kleefstoffen, maar werkt als een soort klittenband die de sterkste insecten immobiliseert. Bovendien zijn de kaken van de lentevuurspin krachtig genoeg om dwars door het dekschild van grote kevers te bijten. 

Leefgebied

De lentevuurspin is heel zeldzaam, ze komt slechts in acht Europese landen voor. Ze vertoeft liefst op droge, voedselarme zand- en heidegrond. In België leeft ze enkel in Lommel, op een voormalig bedrijventerrein. Vrouwtjes en onvolwassen spinnen leven ondergronds, in een zelf gegraven holletje dat ze zorgvuldig aankleden met spinsel. Aan de ingang van de woonst bouwt de spin een klein, onopvallend, maar zeer stevig web om prooien te vangen.

Spinnenliefde

Het verhaal van de lentevuurspin is er één van totale zelfopoffering. Het vrouwtje brengt haar leven lang onder de grond door, waar ze veilig is voor vijanden. In de lente verlaten de mannetjes hun hol om vrouwtjes op te sporen. Ze zwaaien met gestrekte voorpoten in het rond om feromonen van de vrouwtjes op te vangen. 

Na het paren, maakt het vrouwtje een eicocon die ze in haar holletje bewaart. Bij mooi weer brengt ze het broed voorzichtig even naar buiten om op te warmen. Eens geboren, voedt de vrouwtjesspin haar jongen met voorverteerd voedsel

In het voorjaar, vlak voor de jonge spinnen de wijde wereld intrekken, pleegt ze een ultieme daad van moederliefde. De spin biedt zichzelf aan als rijkelijke hap om haar kinderen de allerbeste start mee te geven. De jongen kunnen nu de wereld aan en graven zichzelf enkele centimeters verder weer in. 

Relatie met de mens

In 2009 werd de lentevuurspin opnieuw gespot in Lommel, 113 jaar na haar laatste waarneming. Meteen werd er alles aan gedaan om de wereldwijd bedreigde spin de beste kansen te geven. Zo kocht Natuurpunt 50 hectare van de industriegrond waar de spinnenpopulatie leefde. Toen in 2018 een zonnepanelenpark werd gebouwd op het overige leefgebied, werden de spinnen één voor één verhuisd naar een veilige locatie. 

Wist je dat de lentevuurspin …

  • in het Engels de naam ‘ladybug spider’ draagt? Die verwijst naar de mannetjes, die in de paarperiode kleuren als een lieveheersbeestje. 
  • geheel ongevaarlijk is? Met hun opvallende kleur schrikken de mannetjes eventuele belagers af.
  • door Onze Natuur gefilmd werd terwijl twee mannetjes aan het vechten zijn? Dat was nooit eerder op beeld vastgelegd en kan je hier herbekijken.

De lentevuurspin in Lommel