Ga naar main content
Rups van de koninginnenpage op knolvenkel
Rups van de koninginnenpage op knolvenkel
Rollin Verlinde

Overleven rupsen van de koninginnenpage de winter?

Onze Natuur-fan Alfons maakt zich zorgen over de rupsen van de koninginnenpage die zich begin oktober nog op het loof van zijn wortelen verschansen. Is dat niet wat laat op het jaar? En zijn ze wel in staat om een koude, natte winter te trotseren?

We kunnen Alfons meteen geruststellen: het is niet nodig om alle rupsen uit je (moes-)tuin te verwijderen en naar een natuurhulpcentrum te brengen. Zoals de meeste organismen in onze natuur hebben ze een succesvolle strategie uitgedokterd om de koudste periode van het jaar te overbruggen. Toch is er één belangrijk ding dat je wél kan doen om hun overlevingskansen te vergroten: waardplanten laten staan! Lees verder om te ontdekken waarom. 

Twee generaties vlinders

De koninginnenpage fladdert door onze tuinen in twee generaties: een eerste keer van begin mei tot half juni, een tweede keer van begin juli tot half september. Heel soms, bij een warme herfst, verschijnt eind oktober nog een derde generatie. De volwassen vlinders leggen eitjes, waar rupsen uitkomen. In het begin zijn die nog onooglijk klein en onopvallend van kleur (ze lijken op een vogelstrontje), pas na enkele vervellingen krijgen ze hun fraaie kleuren die uitschreeuwen: ‘ik ben giftig!’ Dat laatste is overigens pure bluf, die nog versterkt wordt door de indringende geur die ze afscheiden bij bedreigingen.

Poppen van de koninginnenpage
Poppen van de koninginnenpage

Dat je in oktober nog een koninginnenpagerups tegenkomt, is perfect normaal. Wanneer ze alles gegeten heeft wat in haar maag past, vervelt de rups voor een laatste maal. Dat doet ze aan de onderzijde van de kruidlaag, waar ze transformeert tot een onbeweeglijke, groene pop die later een donkerder kleur krijgt. Zo’n koninginnenpagepop kan je aantreffen onderaan de stengels van haar waardplanten: o.a. engelwortel, kleine bevernel, melkeppe, wilde peen/wortel, wijnruit, venkel, pastinaak, dille, maggi … 

Help de koninginnenpage (en andere vlinders)

Laat je de poppen een winter lang met rust, dan staan ze in de lente van volgend jaar aan de wieg van een seizoen vol mooie vlinders. Helaas ruimen veel mensen op het einde van het plantseizoen hun moestuin helemaal op, waardoor deze onopvallende poppen op de composthoop of in de groencontainer belanden. Wil je de rupsen van de koninginnenpage (en andere vlinders) in je tuin dus écht een handje helpen, dan weet je wat je te doen staat: zo weinig mogelijk de handen uit de mouwen steken! In het geval van Fons betekent dat eigenlijk: geen worteltjes oogsten deze herfst, maar daar kan een mouw aan gepast worden. Verplaats alle rupsen naar één of enkele waardplanten die mogen blijven staan, zodat je de oogst met de natuur kan delen. 

Stuur jouw vraag in

Heb jij je altijd al afgevraagd of er ook zwarte bloemen bestaan, waarom een specht geen hoofdpijn krijgt en of vissen ook scheten laten? De redactie van Onze Natuur gaat op zoek naar serieuze antwoorden op originele vragen. Heb jij een idee? Stuur jouw vraag in via ons contactformulier en wie weet prijkt het antwoord binnenkort op deze pagina!

contactformulier

Meer over


Gerelateerde artikels