Ga naar main content
mezen-op-voedertafel.jpeg

7 ultieme tips om tuinvogels te voederen

Ben je aan het wachten op vrieskou om de vogels in je tuin te voederen? Wacht niet langer! Wijs tuinvogels nu al de weg naar jouw vogelparadijs zodat ze geen overbodige vliegmeters moeten maken wanneer het er binnenkort écht toe doet. Extra pluspunt: als je nu al begint met voederen, ben je zeker van een succesvol Groot Vogelweekend van Natuurpunt, eind januari in jouw achtertuin. 

Voedertafels en vetbollen: die kennen we ondertussen allemaal. Maar wat kan je nog meer doen voor de vogels in jouw buurt? Met deze 7 tips tover je jouw tuin om in een kwetterend vogelparadijs waar het heerlijk picknicken is!  

1. Bied voedsel aan op zoveel mogelijk verschillende plekjes

Elke vogel heeft zo zijn eigen voorkeuren, vrienden en vijanden. Om elke vogel aan zijn trekken te laten komen, voorzie je best voedsel op verschillende manieren en verspreid over je tuin. Maak platformen in de hoogte voor durvers zoals de huismus en de vink, maar bied hetzelfde voer ook lager bij de grond aan voor schuwere vogels zoals de winterkoning. Een afdakje voorkomt dat het voedsel nat wordt bij regen, maar schrikt ook bepaalde vogels af omdat ze er een onveilig gevoel bij krijgen. Acrobatische mezen (en spechten) hangen graag met hun pootjes aan een voedselbron, andere vogels hebben liever vaste grond onder de voeten. Door zoveel mogelijk te variëren in je aanbod, trek je het meeste soorten aan. 

Vogelvoederset
Onze Natuur Vogelvoederset

Deze complete vogelvoederset van Esschert Design heeft alles wat je nodig hebt om een verscheidenheid aan vogels naar je tuin te lokken en ze te verwennen met heerlijke traktaties.

  • Heerlijk Vogelvoer: Een assortiment van zaden, pinda's en vetbollen om de vogels in je tuin te voeden.
  • Winterzaadmix: Een kilogram winterzaadmix met een diversiteit aan granen en zaden die vogels voorzien van de benodigde energie tijdens de koude maanden.
  • Vetbollen: Een waardevolle bron van energie voor vogels, vooral tijdens koude winters, boordevol essentiële oliën en vetten.
  • Lees meer...

2. Richt aparte voederplekken in voor kleine vogels

 

Door voedsel op verschillende plekjes aan te bieden, help je ook de ‘zwakkere’ in de vogelmaatschappij: terwijl grote vogels hun favoriete eetplek opeisen, kunnen hun kleinere ordegenoten elders in je tuin hun gading vinden. Je kan er zelfs voor kiezen om voederhuisjes en grondplatformen volledig af te schermen voor grote vogels door er een soort ‘kooi’ omheen te maken met grootmazig gaas. Kleine vogels huppen er gewoon doorheen, terwijl grote vogels elders aan het buffet aanschuiven. Trouwens: kleine, overdekte voedertafels worden meestal niet vaak bezocht door grotere vogels, mogelijk omdat ze de hachelijke landing niet aandurven … 

3. Geef elke vogel het voer waarvoor hij gebekt is

De grote keuze aan vogelvoer kan best overdonderend zijn, maar je hoeft je echt niet te schamen wanneer je bepakt en bezakt met allerlei types vogelvoer naar buiten stapt. Met elke variant trek je andere vogels aan. Hoe meer variatie, hoe soortenrijker je tuin! 

  • Mezen (kuifmees, pimpelmees, koolmees, staartmees, zwarte mees en matkop) zijn gek op pindaslingers, halve kokosnoten en (zelfgemaakte) vetbollen - al laten ze die laatste vaak onaangeroerd wanneer de temperaturen nog hoog zijn. Als tussendoortje landen ze ook wel eens op de voedertafel om een zaadje of pitje mee te pikken. 

  • Vinkachtigen (groenling, vink, goudvink, appelvink, putter, sijs, keep) en mussen (huismus, ringmus) pikken vooral een graantje mee van een bonte zadenmengeling, eventueel aangevuld met wat gebroken maïs. 

  • Met speciale vogelpindakaas (zonder zout, maar mét insecten en zaden) is de bonte specht helemaal in zijn sas: hang het op in een speciale houder of smeer het rechtstreeks tussen de schorsscheuren van een ruwe boomstam. Ook boomklevers en boomkruipers komen dat heerlijke goedje graag los peuteren. 

  • De winterkoning, roodborst en heggenmus doe je een plezier met eiwitrijke maaltijden, bijvoorbeeld gevriesdroogde meelwormen, havermout en universeelvoer. 

  • Voor de grotere vogels zoals merel, zanglijster, koperwiek en kramsvogel kan je bijvoorbeeld een halve appel, gewelde rozijnen en gekookte aardappelen klaarleggen. 

  • Verschillende vogels houden ook van wat broodkruimels en stukjes kaas, maar overdrijf hier niet mee aangezien deze voedingsmiddelen veel zout bevatten.

4. Voer meermaals per dag kleine beetjes

Geef in het begin niet te veel voedsel tegelijkertijd om te voorkomen dat er overschot blijft liggen. Dat wordt al snel erg zompig, waarna het gaat rotten of schimmelen en dat maakt je vogels dan weer ziek. Bovendien kan je met een overvloed aan voedsel ook andere dieren aantrekken die misschien minder gewenst zijn, zoals ratten en muizen

Best geef je dus kleine hoeveelheden per keer en check je of een uurtje later alles opgegeten is. Afhankelijk van hoe vaak je kan bijvullen, kan je de hoeveelheden dan afstemmen op wat werkelijk opgegeten wordt. Hoe kouder en guurder het weer, hoe meer voedsel je tuinbezoekers nodig hebben. 

De beste momenten van de dag om vogels te voederen is ‘s morgens na zonsopgang en in de late namiddag. In de ochtend hebben vogels energie nodig om aan de dag te beginnen en bij valavond eten ze nog snel hun buikje rond om aan de nacht te beginnen. 

koolmees-aan-kerstring.jpeg

5. Bescherm vogels tegen je (buur-)kat

Lopen er ook geregeld katten in je tuin? Het vergt wat inventiviteit om wilde vogels tegen deze geduchte jagers te beschermen, maar met deze tips lukt dat vast: 

  • Hang schalen met voedsel of voederhuisjes in een boom aan een voldoende lange touwconstructie, zodat hengelende katten er niet bij kunnen. 

  • Maak ‘voederkooien’ door met gaas een ondoordringbare afsluiting te maken rondom je voedertafels of -platformen. Gebruik mazen die groot genoeg zijn voor vogels om er doorheen te huppen. Dit systeem werkt alleen bij voldoende grote voedertafels, want katten kunnen erg ver reiken met hun voorpoten. 

  • Een andere manier om voedertafels onbereikbaar te maken voor katten, is door ze uit te rusten met een ‘beschermkraag’. 

  • Er bestaan voedertafeltjes die je tegen de muur of tegen het raam kan bevestigen. Hang je die hoog genoeg, dan kan geen kat erbij. Een voederplaats bij het raam is echter af te raden wanneer je zelf katten hebt: zowel roofdier als prooi kan behoorlijk wat stress oplopen in deze onnatuurlijke situatie! 

  • Maak je tuinschutting catproof door er enkele draden boven te spannen. Zo kunnen buurtkatten moeilijker in jouw tuin terechtkomen. Ook stekelige planten (bijvoorbeeld een meidoornhaag) worden vermeden door katten. 

  • Kattenbelletjes voorkomen amper dat je kat prooien vangt, maar volgens wetenschappelijk onderzoek kan je haar jachtlust wel temperen door een proteïnerijke voeding aan te bieden en regelmatig hengelspelletjes te spelen met je kat. 

Birdswing vide XL - voedertafel
Birdswing vide XL - voedertafel

De BirdSwing Vide XL, ideaal voor roodborsten, heggenmussen, winterkoninkjes, vinken, groenlingen, mezen, kepen en merels, is ontworpen om deze vogels naar het raam te lokken. Een perfecte toevoeging voor vogels die liever een voedertafel bezoeken dan een voedersilo. Uitgerust met 4 sterke zuignappen en een stevig ontwerp kan deze voedertafel tot anderhalve kilo dragen, biedt ruimte aan meerdere vogels en is eenvoudig aan het raam te bevestigen.

voederhuisje.jpeg

6. Voorzie elke dag vers water voor je tuinvogels

Plaats dagelijks een schone schaal met vers water in je tuin, liefst op een (isolerende) houten blok en in de buurt van een beschutte struik of haag. De schaal moet groot genoeg zijn om zich in te wassen, maar het water is best niet te diep. Een drijvend balletje in het water voorkomt dat het al te snel bevriest. Zout toevoegen is een absolute no-go! 

FotoProductKenmerkenPrijs
Myrte waterschaal Tuinvogels

Myrte waterschaal Tuinvogels

  • Keramische waterschaal
  • Gedecoreerd met Myrte's herkenbare tekeningen
Prijs bekijken
Waterschaal Licony

Waterschaal Licony

  • Gemaakt van beton
  • Ideaal om vogels het hele jaar door water aan te bieden
Prijs bekijken
Vierno drinker - waterschaal

Vierno drinker - waterschaal

  • Handige drinkschaal
  • Vogels kunnen zitten en badderen
  • Met stevig staaldraad
Prijs bekijken

7. Plant nu inheemse bessenstruiken aan

In de natuur eten vogels nu volop van overgebleven bessen. Door inheemse soorten te introduceren in je eigen tuin bevorder je de biodiversiteit én geef je vogels de kans om hun natuurlijk gedrag uit te voeren. Nu is het ideale moment om struiken aan te planten die volgend jaar bessen dragen. Denk o.a. aan braam, lijsterbes, hulst, meidoorn, sleedoorn, vlier, liguster, kamperfoelie, kaardebol. Ook klimop draagt ‘s winters bessen waar vogels verlekkerd op zijn! 

Nu je toch met de inrichting van je tuin bezig bent, is het misschien een goed moment om nog meer vogelvriendelijke aanpassingen te doen. Met de juiste planten kan je bijvoorbeeld heel wat insecten aantrekken, wat vooral in het broedseizoen van pas komt. Ook wat extra beschutte plekjes zijn meer dan welkom. Plaats ze in de buurt van je voederplek zodat vogels altijd vluchtwegen naar een veilige haven hebben. Hoe wilder je tuin, hoe liever vogels het hebben! 

Plantkit Meidoorn
Plantkit Meidoorn

Ontdek de meidoorn: een veelzijdige struik of boom die, afhankelijk van de snoeiwijze, bloeit met sterk geurende bloemen, een feestmaal aan besachtige vruchten biedt voor lijsters, merels en mezen, en met zijn dichte structuur en lange doornen een veilige haven vormt voor broedende vogels.

Bessenstruiken zorgen voor natuurlijk voedsel in de winter
Bessenstruiken zorgen voor natuurlijk voedsel in de winter

Meer over


Gerelateerde artikels