Ga naar main content
vilda-95940-tijdelijk-buurtparkje-jeroen-mentens-1900-px-52982.jpg
Jeroen Mentens

Reddingsactie #3: Wilde tuinen, wilde buurt

Belgische tuinen nemen en groot deel van ons land in beslag, in Vlaanderen zo’n 10%. Dat betekent dat we als tuiniers een enorme impact kunnen hebben op de biodiversiteit door enkele kleine aanpassingen of toevoegingen te doen in onze tuin. Geen tuin? Geen nood! Ook op een balkon, terras of op straat kan jij een verschil maken! Maar wist je dat er ook naast jouw tuin plekjes zijn die met een beetje hulp een bron van leven kunnen zijn voor allerlei insecten? BNP Paribas Fortis heeft een nieuwe challenge voor jou in petto: gebruik je groene, of minder groene, vingers om een zaadbom te maken waardoor bloemen op elke plek kunnen groeien. Of ga je liever voor een groene straat of gevel?

challenge-banner-v1.jpg

Kleine ruimte, maximaal resultaat

Een grote tuin biedt heel wat opties om de biodiversiteit te bevorderen. Een ruig hoekje aanleggen, je gras minder vaak maaien of een wilde border aanplanten zijn allemaal haalbare en positieve veranderingen, maar daar hebben we het in de vorige challenges al uitgebreid over gehad.

Zaadbom

Naast je eigen tuin zijn er andere plaatsen die ook wel opgefleurd kunnen worden om meer insecten aan te trekken. Met een zaadbom gevuld met bloemenzaadjes vrolijk je in een mum van tijd kale plekjes in je buurt op. Gooi de kleine bolletjes over een hek rond een verlaten werf, op een braakliggend terrein of in een berm in je buurt. Zo wordt jouw buurt meteen een pak biodiverser!

DIY Zaadbom:

Wat heb je nodig? 

  • Natuurlijke klei / bentoniet
  • Water
  • Zakje inheems bloemenzaad
  • Potgrond
  • Grote pot
  • Eierdoos
  • Chilipoeder (optioneel maar wel aan te raden) 

Stap 1:

Meng 8 eetlepels klei met 6 eetlepels potgrond in je pot. Gebruik je handen om goed te kunnen kneden. 

Stap 2:

Strooi de bloemzaadjes en een theelepel chilipoeder door je mengsel. Het chilipoeder werkt om insecten op afstand te houden voordat de zaadjes kunnen kiemen. Gebruik water als je voelt dat de mix te droog is. Te veel water? Voeg nog wat aarde toe.

Stap 3:

Als alles goed gemengd is, maak je kleine balletjes. Laat ze een dag en een nacht drogen in een eierdoos.

Stap 4:

Je bent klaar om met je zaadbommen op stap te gaan! Een dag waarop het een beetje gaat regenen is ideaal om je bommen te gooien. Mocht je ongezien op de eindbestemming van je zaadbom kunnen geraken, ga de zaadjes dan af en toe wat water geven voor een optimaal resultaat. 

TIP

Gebruik zaadjes van bloemen waar bijen en insecten zot op zijn. Zoek ook soorten die op verschillende tijden bloeien. Bijvoorbeeld:

  • Klaproos
  • Korenbloem
  • Komkommerkruid
  • Wilde margriet

Stoepplezier

Geen grote tuin of balkon? Misschien is stoeptuinieren dan wel iets voor jou. Haal enkele stenen tegen je gevel weg om bloemen of plantjes neer te poten. Groenslingers zijn dan weer een manier om klimplanten tussen jouw gevel en die van je overbuur te laten groeien. Dat ziet er niet alleen tof uit, maar is ook top voor de biodiversiteit in de stad. Ook boomspiegels en bloembakken naast snelheidsheuvels zijn een prima manier om de boel wat op te fleuren. Er zijn zelfs gemeenten waar buren samen een moestuin mogen aanleggen in een boomspiegel.

Beginnen je groene vingers al te jeuken? Check eerst even de website van jouw stad of gemeente, regels hierover verschillen van plek tot plek.

Meer over


Gerelateerde artikels