Ga naar main content
stap-5.png

Reddingsactie #4: Maak een schuilplaats voor insecten

Veel bijen en insecten hebben het moeilijk om nestplaatsen te vinden in onze strakke tuinen. Daar kunnen we hen een handje mee helpen. Zo krijgen ze toch de kans om zich voort te planten op een veilige plek, die niet gemaaid of opgeruimd zal worden.

challenge-banner-v1.jpg

Jouw opdracht:

  • Maak een bijen -of insectenhotel voor de kleine insecten en plaats het hotel in je tuin, op je balkon of terras
  • De opdracht is geslaagd wanneer je bezoekers in je hotel kan spotten!

Weet je wat je tuin, terras of balkon nog mist? Een bijen -of insectenhotel! Wat deze challenges ons al geleerd hebben, is dat menselijke inmenging – landbouw, maaibeheer, pesticiden… –  vaak negatief bijdraagt aan de biodiversiteit van onze natuur. Daarom kan je met deze ‘ingreep’ wel een steentje bijdragen. Een hotel voor de kleine bij en insect kan een wereld van verschil maken. Je biedt hen een veilige nestplaats aan.

Even opfrissen: 400 verschillende soorten bijen in België?

In België leven meer dan 400 verschillende bijensoorten. Hieronder vallen sociale bijen, solitaire bijen, bijen met een strikte specialisatie en bijen die meerdere bloemen bezoeken. Bijen met een strikte specialisatie zijn vaak degene die het niet gemakkelijk hebben. Ze vertrouwen op slechts één of enkele bloemsoorten. Wanneer de biodiversiteit dan zienderogen achteruit gaat, is de kans groot dat deze specialisten hun voedingsbron letterlijk zien verdwijnen. Bijen die een bezoekje brengen aan verschillende bloemen – ook wel de generalisten genoemd – komen waarschijnlijk minder snel in de problemen.

Het onderscheid tussen sociale en solitaire bijen ligt hem dan weer in de manier waarop ze leven: alleen of in groep. Wanneer je een bij spot op je terras, balkon of in je tuin, mag je er vanuit gaan dat je te maken hebt met een solitaire bij. In België zijn er namelijk meer dan 300 soorten solitaire bijen te vinden. Dat zijn bijen die alleen leven in tegenstelling tot sociale bijen die het groepsgevoel cultiveren.

vilda-72126-zwartrosse-zandbij-rollin-verlinde-800-px-47548.jpg
Rollin Verlinde

De bedreigde, maar cruciale wilde bij

Een grootschalige studie van Natuurpunt uit 2019 wees er op dat de situatie van de Belgische wilde bijenpopulatie zorgwekkend is. En dat is een probleem, want bijen spelen een sleutelrol in de biodiversiteit van onze Belgische natuur. Bestuiving is cruciaal voor de voortplanting van planten en is onmisbaar voor de herleving van bomen. Maar ook onze voedselproductie ligt voor een groot stuk in handen van de wilde bijen. Heel wat voedzame producten zoals fruit, groenten, noten en zaden hebben bestuivers broodnodig. 

Vandaag is het voor wilde bijen steeds moeilijker om voedsel en schuilplaatsen te vinden. Door het gebruik van kunstmest en pesticiden wordt hun voedingspatroon volledig verstoord. Ook het maaibeheer ten gevolge van schaalvergroting in de landbouwsector maakt het voor de wilde bij niet gemakkelijk. Er zijn in de natuur – door menselijke inmenging –  dus steeds minder plekken voor bijen om zich te nestelen en hun eitjes te leggen. Daarom is een bijenhotel een ideaal DIY-project om zowel jezelf als de wilde bij te plezieren.

vilda-109648-solitaire-bijtjes-aan-nestholte-jeroen-mentens-800-px-52946.jpg

Wat is een bijenhotel precies?

Een bijenhotel is een plaats, gemaakt door de mens, waar wilde bijen kunnen schuilen of hun eitjes kunnen leggen. Ze leggen hun eitjes voornamelijk in ‘gangen’ zoals in holle stengels van riet of bamboe. De gaatjes van deze holle stengels worden door de bijen gevuld met stuifmeel en achtergelaten. Het duurt ongeveer 16 tot 24 dagen voor de eitjes van een bij uitkomen.

Een bijenhotel, al lijkt het maar iets banaal, kan de Belgische wilde bijen dus enorm vooruit helpen en het is verder ook een knusse toevoeging aan je tuin. Het design is namelijk volledig je eigen keuze!

Hoe ga je aan de slag?

Stap 1: Kies je materiaal en design

Je kan echt alle kanten opgaan. Kies je voor een eenvoudig design door gebruik te maken van een conservenblik en bamboestokken of maak je het liever wat gecompliceerder en esthetischer door te werken met een houten design? Onze redacteur koos voor een design dat bestaat uit 3 kamers, gebouwd met houten plankjes en opgevuld met bamboestokken.

Eerst ga je op zoek naar een lange houten plank die je kan gebruiken om in kleinere stukken te zagen voor de omkadering van je hotel. Hoe je je plank in stukken zaagt, welke zaag je gebruikt is volledig aan jou toe. Je kan ook een houten wijnkist gebruiken. Zie je deze DIY-stap niet echt zitten? Geen probleem! Maak dan gewoon gebruik van een pvc-buis of conservenblik.

stap-1.png

Stap 2: Bevestiging houten plankjes

Het is belangrijk dat een bijenhotel slechts open is aan één kant. Daar kan je voor zorgen door een achterkant uit hout te voorzien, of door de knopen in de bamboestengels te laten zitten. 

stap-2.png

Stap 3: EXTRA

Je hotel pimpen is altijd leuk! Welke bij wil haar kroost niet doorbrengen in bijenhotel “The Honeyday Inn”? Wil je hetzelfde doen maar geen lasermachine? Gebruik dan een stift of haal je verfborstels boven. 

stap-3.png

Stap 4: De gangen voor de eitjes

De gangen hebben best een diameter die varieert tussen de 2 en 12 millimeter en een diepte tussen de 3 en 20 centimeter met een gladde binnen -en buitenkant. In deze tutorial kiezen we voor bamboestokken, voorzichtig op maat gezaagd met een scherpe zaag. Let op: gespleten bamboestokken zijn ongeschikt om eitjes in te leggen! 

stap-4.png

Stap 5: Locatie

Je plaatst het bijenhotel best op een droge, zonnige plaats. Probeer schaduw, regen en een hoge luchtvochtigheid te vermijden door het niet te installeren tussen bomen en struiken. Hang je bijenhotel ook niet te laag zodat katten, mieren en opspattend vocht geen roet in het eten van je hotelgasten kunnen gooien.

stap-5.png

Bouw je liever een insectenhotel waar ook lieveheersbeestjes, oorwormen of vliegen terechtkunnen? Lees dan zeker dit artikel om te weten te komen hoe je dat best aanpakt!

Meer over


Gerelateerde artikels