Ga naar main content
treurwilg-header.jpg

De treurwilg brengt méér dan alleen verdriet

Alleen al bij het horen van zijn naam word je overspoeld door een mix van tristesse en melancholie. Ook andere talen, zoals het Frans (‘saule pleureur’) en het Engels (‘weeping willow’), suggereren dat de treurwilg zich het meest op z’n plek voelt in een tranendal. Daar is wel iets van aan … Treurwilgen staan graag met hun voeten in een natte, moerasachtige bodem en laten hun twijgen soms tot op de grond of in het water hangen. Gelukkig valt er ook wel wat positiefs te vertellen over deze bijzondere boom!

Oorspronkelijk komt de treurwilg (Salix babylonica) uit het oosten van China, maar hier bij ons zien we hem vaak terug als sierboom in parken en tuinen. Vaak gaat het dan om de gele treurwilg (Salix x sepulcralis ‘Chrysocoma’), een kruising van de schietwilg en de treurwilg. Deze variant valt op door haar zachtgele bladeren in de herfst, die hij in de winter verliest, maar in het vroege voorjaar komen als snel weer frisgroene exemplaren piepen. 

De treurwilg zie je vaak op de grens tussen land en water. Met haar ronde kruin en breed uitgroeiende, hangende takken vormt deze elegante, majestueuze boom een prima schaduwplekje om tijdens een warme dag wat koelte op te zoeken. Omwille van zijn associatie met verdriet en verlies wordt hij ook vaak op begraafplaatsen aangeplant.

Overstromingsbestendig

De treurwilg is een echte waterrat. Met zijn omvangrijke, ondiepe wortelsysteem zuigt hij voornamelijk vocht uit de bovenste bodemlaag op en voorkomt zo erosie van de bodem. Omdat deze boom vaak aan oevers van waterlopen staat, krijgt hij weleens met overstromingen te maken, maar dat lijkt hem niet erg te deren – op voorwaarde dat de temperaturen niet te diep onder het nulpunt duiken. ​

Live fast, die young

Treurwilgen zijn snelgroeiende bomen, die al snel best wat ruimte in beslag nemen. Na een kindertijd van een jaar of drie kunnen ze gemakkelijk een groeischeut van ruim twee meter per jaar krijgen. Zeker als ze op een zonnig plekje of in de halfschaduw staan, waar ze zich helemaal in hun nopjes voelen. Ondanks hun snelle groeispurt leven deze bomen wel niet zo lang: gemiddeld worden ze zo’n twintig tot dertig jaar oud.

Natuurlijke aspirine

De schors en het sap van de treurwilg bevatten een stofje genaamd salicylzuur, wat je ook in aspirine terugvindt en dus prima werkt tegen hoofdpijn, koorts en andere kwaaltjes. Heb je al eens een hert met zijn nagelnieuw gewei tegen de bast van een treurwilg zien aanwrijven? Dankzij de medicinale krachten van de boom raakt hij zo van de jeuk verlost die de loszittende basthuid rond het verse gewei veroorzaakt.

Herken de treurwilg

Herken de treurwilg

Hoogte: 10 tot 22 meter

Blad: smalle, langwerpige bladeren met een puntige top en gezaagde bladrand, bleekgroen langs boven en blauwachtig wit langs onder, bedekt met fijne haartjes, 5 tot 10 cm lang

Bloeiwijze: zilvergroene ‘katjes’ met mannelijke of vrouwelijke gele bloemen die zich van maart tot april tonen

Vrucht: de treurwilg draagt geen vruchten

Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid

Creëer je eigen bos met subsidies van de Vlaamse Overheid

Heb jij een stuk grond en jeuken je vingers om het om te vormen tot een soortenrijk bos? Check op www.bosteller.be hoe je dat aanpakt, welke bomen geschikt zijn voor jouw stuk grond en hoe je subsidies kan aanvragen voor jouw eigen stukje topnatuur.

Naar de bosteller!

Meer over


Gerelateerde artikels