Heugelijk nieuws voor de natuur- en wolvenliefhebbers: de welpen van wolvin Naya zijn waarschijnlijk al geboren. Agentschap Natuur en Bos zag eind april een hoogdrachtige Naya op de wildcamera’s en gaat er vanuit dat de welpjes ondertussen al geboren zijn.

“We wisten al gauw dat August en Naya samen een roedel zouden stichten. Een drietal weken geleden zagen we voor het eerst een beeld waarop ze drachtig leek. Nu zondag was het overduidelijk,” vertelt Dries Gorissen van Agentschap Natuur en Bos. “We vermoeden dat de welpjes al geboren zijn. Bij een eerste worp zijn dat er normaal drie of vier.”

Nog even wachten

Het zal nog even duren voordat we de welpen zullen zien, want pas na drie weken zullen ze het hol voor het eerst verlaten. Ook Naya blijft in het ondergrondse hol om haar welpen te beschermen. “Van nu af zal August alleen op jacht gaan. In de herfst zullen de welpen mee jagen en de kneepjes van het vak leren van hun ouders. Tijdens de winter evolueren ze tot volwaardige jagers en kunnen ze voor hun eigen voedsel zorgen.”

Een wolf met enkele welpen.

Een eigen nest

“Op een leeftijd van 8 tot 22 maanden verlaten de jonge wolven hun roedel en gaan ze op zoek naar een eigen stek. Ze kunnen dan zeer grote afstanden afleggen. Op deze manier zijn ook Naya en August uit Duitsland tot in Noord-Limburg getrokken.
We zijn erg benieuwd waar ze naartoe zullen gaan.”

“Vele wolvenexperts wereldwijd kijken nieuwsgierig mee. Omdat de natuur bij ons zo versnipperd is, en Vlaanderen zo verstedelijkt. De vraag is: vinden ze bij ons nog een nieuwe habitat, of trekken ze naar de Ardennen of naar het buitenland? Angst voor een overvloed aan wolven op één plaats is dus ongegrond. In een territorium is enkel plaats voor één koppel wolven met jongen,” verzekerd Gorissen.

Bescherming vee

“Wolven jagen normaal op wilde dieren zoals reeën, hazen, everzwijnen, vossen. Maar ze springen ook graag zuinig om met hun energie; Ze zoeken het voedsel dat hen het minste moeite kost. Preventie is dus het sleutelwoord. Veehouders moeten hun afrastering wolfwerend maken, er moet elektriciteit opgezet worden,” aldus Dries Gorissen van Agentschap Natuur en Bos.

Lees meer over de wolf