Ga naar main content
shutterstock-1016579044.jpg

Wanneer huilen onze wolven?

Gisteren werden beelden vrijgegeven waarop wolvengehuil te horen is. Niet in onze Limburgse bossen, maar op de Veluwe bij onze noorderburen. Het is voor het eerst dat huilende wolven In Nederland werden vastgelegd. Wanneer huilen wolven en waarom? 

Natuurliefhebbers in Vlaanderen kregen dit jaar een erg mooi kerstcadeau. Op 19 december werden in Limburg pootafdrukken gevonden van een nieuwe wolf. De prenten waren duidelijk kleiner dan die van de mannetjeswolf August. Op 30 december bevestigden videobeelden wat we allemaal hoopten: een vrouwtjeswolf verblijft in het territorium van August

Noëlla – zo heet de nieuwe wolvin – is nét op tijd om haar potentiële partner beter te leren kennen. Over een maand begint namelijk de paartijd en als alles goed verloopt, kunnen we in de lente opnieuw een nest welpjes verwachten. Op het gehuil van België’s nieuwe wolvenkoppel August en Noëlla moeten we nog even wachten, maar in Nederland is het wel al prijs: daar doken gisteren beelden op uit de Nederlandse Veluwe, waarop waarschijnlijk het gehuil van wolven te horen is.

Huilende wolven in Nederland

Het filmpje dateert al uit mei, maar kwam gisteren pas aan het licht in het radioprogramma Vroege Vogels. De Nederlandse wolvenexpert Mirte Kruit beaamt dat er naar alle waarschijnlijkheid wolven te horen zijn, al zijn er teveel onduidelijkheden om de melding officieel hard te maken. 

De whereabouts van het filmpje kloppen althans helemaal: de beelden zijn geschoten in een regio waar een wolvenkoppel vorig jaar succesvol hun kroost grootbracht. Nu is het afwachten wat er met de roedel gebeurt: vaak blijven de jonge wolven nog een jaartje bij hun ouders en assisteren ze bij het volgende nest. Pas in hun tweede levensjaar gaan ze op zoek naar een eigen territorium om zich te vestigen. 

Het verschil tussen huilen en huilen

We noemen de langgerekte, hoge tonen die wolven voortbrengen dan wel huilen, maar het gejammer heeft niets te maken verdriet, angst of geluk – de redenen waarom wij wel eens een potje snotteren. Wolven huilen om met elkaar te communiceren over lange afstanden. Het oergeluid kan je tot kilometers ver horen! 

Huilen is een uitstekende manier om een roedel op de hoogte te houden, bijvoorbeeld tijdens de jacht. Wanneer een mannetjeswolf een prooi heeft gevangen en weer op weg is naar z’n vrouwtje en kroost, kondigt hij z’n terugkomst aan met gehuil. Dat wordt beantwoord door de achterblijvers. Een andere reden waarom wolven het wel eens op een huilen zetten, is het informeren van nabije roedels over de territoriumgrenzen.

Hoe communiceren wolven?

Volwassen wolven zijn volleerde huilers, jongere welpen maken eerder jankende of keffende geluiden. Net zoals mensen elkaar herkennen aan de stem, kunnen wolven elkaars gehuil onderscheiden. Elk individu heeft zijn eigen toonhoogte en klankkleur. Bovendien huilt een wolf op een andere manier wanneer hij de conversatie start, dan wanneer hij antwoordt. 

Het gehuil heeft trouwens ook een sociale functie. Hoe beter wolven met elkaar bevriend zijn, hoe meer ze naar elkaar huilen. Bovendien wordt er meer gehuild om het vertrek van een wolf die hoger staat in rang, dan wanneer een lager geplaatste wolf eropuit trekt. 

Maar wanneer wolven in elkaars gezelschap vertoeven, zullen ze zelden geluiden maken. Binnen de roedel communiceren ze door middel van lichaamstaal. Met de houding van hun bek, oren, staart enzovoort kunnen ze een heleboel boodschappen overbrengen, zoals angst en agressie, dominantie en onderdanigheid.

Wanneer huilen August en Noëlla?

Tot op de dag van vandaag is wolvengehuil nog een onbekend geluid in de Belgische natuur. Pas wanneer August en Noëlla erin slagen om hun kroost groot te brengen, hebben ze een reden om te huilen. Wie hét kippenvelmoment van z’n leven wil beleven door echt wolvengehuil te beluisteren bij maanlicht, zal dus nog even geduld moeten uitoefenen …

Meer over


Gerelateerde artikels