Slikken en schorren trekken unieke plantensoorten aan. Ze hebben zich perfect aangepast aan het leven in een gebied met wisselend zoutgehalte, maar weten ook langdurige droogte en barre zeestormen te doorstaan. Het zijn de survivors van onze plantenwereld! 

Wat is het probleem met zout? 

Zout trekt water aan. Omwille van die eigenschap gebruiken we het o.a. om voedsel te bewaren (‘droogpekelen’) of om wijnvlekken te bestrijden. Geen haar op ons hoofd dat eraan denkt om planten te gieten met zilt water. Want dat heeft een averechts effect: zout water haalt vocht uit de plant, waardoor die genadeloos uitdroogt

Zoutminnende planten

Toch gedijen sommige planten in kustgebieden die vaak overstromen met zeewater. Het zijn ‘halofyten’ of zoutminnende planten. Ze hebben enkele opmerkelijke eigenschappen waardoor ze kunnen overleven in een barre biotoop. Niet alle halofyten zijn even fanatiek: elke soort heeft een specifieke ‘zoutrange’ waarin ze kan overleven. Daarom kan je vaak al iets zeggen over de zouttolerantie van een plant, afhankelijk van de plaats waar je hem terugvindt. 

Zeekraal

SlikkenDe stoerste zoutminner is zeekraal, één van de eerste planten die je tegenkomt als je vertrekt vanaf de zee. Dat vetplantje met hoge zouttolerantie groeit in slikken, die dagelijks tweemaal onder water lopen. Hoewel hij goed aardt in zout water, heeft hij regenwater nodig om te ontkiemen. De plant slaat zoveel mogelijk water op in zijn stengelsegmenten, om het zout te verdunnen. Als er te veel zout in het plantje terechtkomt, kleuren die delen rood en sterven ze af

Lamsoor

Zoutminnende plant in het Zwin

Iets hoger gelegen vind je de schorren. Die lopen alleen met springtij of stormtij onder water. Zaden kunnen hier makkelijker kiemen, omdat ze niet tweemaal daags dreigen weggespoeld te worden. Je vindt er dan ook een grotere variatie aan planten dan in de slikken. 

Een opvallende schorrebewoner is de paarse lamsoor. Die plant kan zelfs overtollig zout afscheiden! Daarvoor heeft hij speciale zoutkliertjes, tot 600 per vierkante centimeter. Op een zonnige dag kan je de zoutkristallen zien schitteren aan de onderkant van zijn bladeren. 

 

Zoutmelde

HalofytEen andere bewoner van de schorren is zoutmelde, een ‘viltplant’ met behaarde bladeren. Het zout komt in de haartjes terecht, waardoor die een witte schijn krijgen. Door de hoge zoutconcentratie, sterven de haartjes af en is de plant weer wat zout armer. 

 

Gerande schijnspurrie

zoutminnende plantEn het kan nog inventiever. De gerande schijnspurrie beschermt zijn bloemen tegen zout water door ze met een luchtbel af te sluiten van de rest van de plant tijdens vloed.

Meer zien van deze unieke biotoop? Check hier het filmpje dat Onze Natuur maakte in het strandreservaat van Nieuwpoort