Om mooie close-ups van onze natuur te maken, hoef je niet altijd een dure camera te hebben. Onze Natuur testte een kleine clip-on macrolens voor smartphones uit.  

Tegenwoordig hebben we altijd en overal ons mini-fototoestel op zak. Smartphone-camera’s worden alsmaar beter, hoewel met enkele beperkingen. Omdat de toestellen ook steeds dunner worden, is er bijvoorbeeld niet genoeg plaats voor een sterke macrolens.

Upgrade van je telefoon 

Macrolens op telefoon

Daar is een oplossing voor: een extra lens om op je smartphone te bevestigen. Sommige zijn specifiek voor één type telefoon, maar wij kozen voor een universele lens met een vergroting van 15x. Vaak zijn die dingen niet eens heel duur: voor minder dan tien euro heb je er al eentje (maar zoals dat meestal het geval is, stijgt de kwaliteit met de prijs). 

Met een clip bevestig je de lens over de camera van je smartphone. In eerste instantie was het even zoeken, want zoals zoveel gsm’s had de onze twee camera’s achteraan. Gek genoeg, is er maar ééntje die daadwerkelijk foto’s maakt, dat moet je dus vooraf even checken. Ook moet de lens goed in het midden geplaatst worden, zodat ze de hele camera bedekt. Maar eens je de kneepjes doorhebt, gaat het vanzelf. 

Tips om te starten met macrofotografie

En dan is het tijd om het nieuwe speelgoed uit te testen! Met een vergroting van 15x kan je nog nét zonder statief werken, als je je handen maar stil houdt tijdens het fotograferen. Kies voor een windstille dag, want beweging is nefast voor de scherpte van je foto’s. 

foto gemaakt met macrolens voor smartphone foto gemaakt met macrolens voor smartphone

Het vinden van je voorwerp vergt enige oefening. Je kijkt op het schermpje van je telefoon en hebt de neiging om het midden daarvan als zoeker te gebruiken. Maar de camera én de clip zitten bovenaan je smartphone (afhankelijk van het model). Je moet dus net ietsje naast het voorwerp mikken. En elke keer je je toestel kantelt voor een andere compositie, moet je die oefening opnieuw maken. 

Een clip-on lens heeft een vast scherpstelpunt, je moet dus zelf op zoek gaan naar de goede afstand om een foto te maken. Hou je smartphone dichter en wat verder weg om te ontdekken wanneer de lens focust op het voorwerp van jouw keuze. Bij de macrolens die wij uittestten, was die afstand iets meer dan 2 cm. 

MacrofotoMacrofotografie smartphone

Natuurfotografie voor beginners

Een lens over een lens: je zou verwachten dat de kwaliteit achteruit gaat. Het tegendeel is waar: je maakt verbazingwekkend mooie foto’s met dit kleine hebbeding. Insecten, bloemen, dauwdruppels … je kan er zelfs filmpjes mee maken. Het resultaat is natuurlijk niet gelijk aan dat van een dure spiegelreflexcamera, maar de details die je krijg zijn meer dan voldoende om bijvoorbeeld achteraf op te zoeken welk insect je gevonden hebt.  

Hou er wel rekening mee dat de natuur ook nog moet meewerken. Niet elk insect vindt het leuk om tot 2 cm benaderd te worden door een groot, zwart ding. Kies in het begin voor minder mobiele soorten, zoals kevers, rupsen of spinnen. Het kan ook helpen om op een frisse ochtend op beeldenjacht te gaan, dan zijn ze minder beweeglijk én is het licht mooier. 

Macrofotografiesmartphone fotoMacrofotografie smartphoneSmartphone foto