Ga naar main content
vilda-57109-baltsende-knobbelzwanen-yves-adams-800-px-46364.jpg

Eeuwige trouw bij dieren

In de natuur wordt heel wat afgevogeld, maar sommige diersoorten doen het hun leven lang met dezelfde partner. Bij vogels komt het wel vaker voor, toch zijn er ook monogame zoogdieren en zelfs vissen te vinden in onze natuur! Lees verder voor enkele inspirerende voorbeelden van trouwe dieren.

De knobbelzwaan is bijna altijd trouw

De trouwe aard van knobbelzwanen heeft mythische proporties aangenomen. Meestal zijn ze inderdaad hondstrouw aan hun partner, maar er bestaan net zo goed zwanen die elk jaar een nieuwe partner zoeken. Een zwanenkoppel broedt niet noodzakelijk elk jaar. Wanneer de populatiedichtheid groot is, lassen ze een sabbatjaar in.

Een witte ooievaar met goesting

Ooievaars hergebruiken soms jaren na elkaar hun prachtig grote nest op een dak- of paalconstructie. Het ingenieuze bouwwerk wordt jaarlijks bijgewerkt door hetzelfde koppel, om vervolgens dienst te doen als eerste verblijf voor de jongen. Als het trouwe vrouwtje na de winter veel later terugkeert van de trekplaats, is de goesting van het mannetje soms groter dan zijn geduld. Hij laat een ander vrouwtje toe in zijn echtelijke nest. Wanneer z’n vaste partner dan toch opduikt, verjaagt vrouwlief met veel overtuigingskracht de scheve schaats van haar man. 

Eksters met verbouwwoede

Ook eksters hebben een sterke band met hun opvallende eksternest, hoog en bolrond in de bomen. Eksterparen zijn monogaam: ze blijven levenslang bij elkaar. In die tijd met elkaar houden ze zich zoet met herstellingswerken en verbouwingen. Soms recycleren ze materialen van het oude nest voor een nieuw nest op een andere locatie. Eksters brengen één nest per jaar groot. De jongen blijven ook ‘s winters nog in de buurt van hun ouders.

Aparte rolverdeling bij het kortsnuitzeepaardje

Het zijn geen oorspronkelijke bewoners van onze Noordzee, toch duiken er tegenwoordig af en toe zeepaardjes op aan de Belgische kust. Deze bijzondere visjes hebben een aparte manier van voortplanten: het vrouwtje deponeert haar eieren in de buidel van het mannetje, die op zijn beurt de eitjes bevrucht en ‘uitbroedt’. Zeepaardjes verzorgen hun jongen trouw en blijven lange tijd bij dezelfde partner. Of ze ook effectief hun leven lang trouw blijven, kunnen wetenschappers niet met zekerheid zeggen. 

Wolven: trouw tot de dood hen scheidt

Goed nieuws voor fans van hét koppel van het jaar: Noëlla en August. Wolven vormen familiegroepen met een alfamannetje en -vrouwtje aan het hoofd. Ze blijven bij elkaar ‘tot de dood hen scheidt’ en planten zich jaarlijks één keer voort. Voor de welpen zorgen ze samen: de moeder blijft bij het nest en de vader gaat op jacht.

De niet-zo-losse zeden van onze bever

Ook beverkoppels brengen één nest per jaar groot, de nakomelingen van het vorige jaar helpen daarbij. Als de jongen geslachtsrijp worden, verlaten ze de kolonie van hun ouders. Ze gaan dan op zoek naar hun eigen partner voor het leven én een plek die ze kunnen inrichten als hun eigen territorium. Trouwens, alleen de Europese bever vertoont dit monogame gedrag. De Noord-Amerikaanse bever heeft iets lossere zeden.

Meer over


Gerelateerde artikels